Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και ο Νίμιτς βλέπει "άλλα ζητήματα" στο Σκοπιανό...


Συνομιλίες

για την ονομασία

της ΠΓΔΜ


Επαφές Βασιλάκη-Νίμιτς



Σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ως προς τη διάθεση να λυθεί το θέμα του ονόματος διαπίστωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
Σε ερώτηση αν κατέθεσε πρόταση ο κ.Νίμιτς, απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα και όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση θέλει να είναι συγκεκριμένη.
"Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε", είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τί μπορούν να δεχθούν και τί όχι και η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.
Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος ο κ.Νίμιτς απάντησε: "τέθηκε μια σειρά θέματων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος.
Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας. Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση", τόνισε ο κ.Νίμιτς.
Σε ερώτηση αν θα γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος δήλωσε: "προσωπικά δεν πιστεύω στα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται η επίλυση, δεν θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα".
O κ.Βασιλάκης από την πλευρά του είπε στους δημοσιογράφους: "την επιστολή του πρωθυπουργού την ξέρετε. Τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη τις ξέρετε, συνεπώς σε αυτή τη βάση προχωράμε σιγά-σιγά και θα δούμε τι θα γίνει.
Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ο κ.Βασιλάκης επισήμανε: "εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά-σιγά".
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια ο κ.Βασιλάκης είπε "θα πάρετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα βρείτε την απάντηση".
Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε στα Σκόπια ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα, οι οποίοι -όπως δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ- "παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος".
"Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" σημείωσε.
"Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]