Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμφισβητεί η Τουρκία το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ;


Γκιουλ: Ανατέλλει νέα διεθνής τάξη




Ο πόλεμος στη Γεωργία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να καθορίζουν την παγκόσμια πολιτική μόνες τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ σε αποκλειστική συνέντευξη του στην βρετανική Γκάρντιαν.

Ο Γκιουλ εκτιμά ότι ανατέλλει μια νέα διεθνής πραγματικότητα που θα την χαρακτηρίζει η πολυπολικότητα. "Δεν νομίζω ότι μπορείς να ελέγχεις τον κόσμο από ένα κέντρο αποφάσεων...Υπάρχουν μεγάλα έθνη...Υπάρχει απίστευτη οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, αντί να λαμβάνουμε μονομερείς αποφάσεις, να ενεργούμε από κοινού, να λαμβάνουμε κοινές αποφάσεις και να συζητάμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Μια νέα παγκόσμια τάξη θα πρέπει να εμφανισθεί", τόνισε ο Γκιουλ.

Στη συνέντευξη του λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο Γκιουλ πήρε σαφείς αποστάσεις από την πολιτική απομόνωσης της Τεχεράνης που προωθούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. "Υπάρχουν ζητήματα όπως τα πυρηνικά, το Ιράκ, ο Καύκασος και το Αφγανιστάν όπου το Ιράν μπορεί να σκήσει σημαντική επιρροή. 'Ετσι, θα πρέπει να μιλάμε μαζί του", τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια αλλά όχι πυρηνικά όπλα. Για την πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν είπε: "Δεν θέλω κάν να το σκέφτομαι. 'Ολοι μας πρέπει να πάρουμε το μάθημα από τον πόλεμο στο Ιράκ...Οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα καλύτερες".

Στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτική εφημερίδα από τότε που ανέλαβε την προεδρία, ο Γκιουλ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ΕΕ αποτελούν την "κύρια ατζέντα".

"Ονειρεύομαι μια Τουρκία όπου θα εκπληρώνεται το ευρωπαϊκό πρότυπο της δημοκρατίας και όπου θα λειτουργεί πολύ καλά η ελεύθερη οικονομία της αγοράς", τόνισε για να προσθέσει ότι σε αυτή τη πορεία η χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχάσει και τις σχέσεις και τους δεσμούς της με άλλες χώρες του Μουσουλμανικού κόσμου, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

"Η Τουρκία έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες, προωθώντας την δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου".

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που "σημάδεψε" την χώρα του τους τελευταίους μήνες με την δικαστική διαμάχη για την απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος τόνισε: "Tα τελευταία δυο χρόνια καταναλώσαμε την ενέργεια μας σε εσωτερικά θέματα και επιβραδύνθηκαν οι μεταρρυθμίσεις...Τώρα με το τέλος της δικαστικής υπόθεσης, έρχεται μια νέα εποχή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Τουρκία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες".

Επέκρινε -χωρίς να κατονομάζει-τις χώρες που βάζουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναγνωρίζουν την συνεισφορά της Τουρκίας στην σταθερότητα της περιοχής, είπε.


"Η Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρύνει την Τουρκία και όχι να δημιουργεί τεχνητά προβλήματα στις διαπραγμτεύσεις. Κάποιες χώρες ή κάποιοι πολιτικοί δεν θα πρέπει να συγχέουν εσωτερικά θέματα με ζητήματα στρατηγικής...Δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα στρατηγική θέματα στο βωμό των εσωτερικών. Δυστυχώς παρατηρούμε σήμερα μυωπικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]