Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων παγκοσμίως - Ανησυχία στην Αθήνα για την Θράκη!


Το ντόμινο αποσχίσεων


δημιουργεί


έντονες ανησυχίες


για τη Θράκη και την Κύπρο


Χωρίς την (παρωχημένη πλέον) βεβαιότητα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου δεν αποτελεί προηγούμενο, η ελληνική διπλωματία έρχεται αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη της: Eνα ντόμινο αποσχίσεων παντού στον κόσμο, αρχής γενομένης από την Οσετία και την Αμπχαζία, που θα δώσει αέρα στα πανιά της Αγκυρας δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ανεξαρτητοποίησης του ψευδοκράτους και συνδιοίκησης στη Θράκη.

Η κρίση στον Καύκασο αντιμετωπίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια υπόθεση από την οποία καλό θα ήταν, σε πρώτη φάση, να μείνει μακριά. Ο λόγος είναι ότι η Αθήνα δεν ήθελε νέα δοκιμασία στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον αλλά ούτε και ρήξη με τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής η ελληνική διπλωματία «βολεύεται» συντασσόμενη πίσω από την πλειοψηφία των εταίρων και των συμμάχων και εντείνει τις προσπάθειες για προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα αποτελέσει, εκ των πραγμάτων, άσκηση ισορροπιών μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων, η μία εκ των οποίων (ΗΠΑ) τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε ως μοναδική υπερδύναμη.

Δύο άτομα από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν στην αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε εκτενής συζήτηση για τα διλήμματα που δημιουργεί η νέα τάξη πραγμάτων όπως διαμορφώνεται στον Καύκασο, αλλά και η άνοδος της θερμοκρασίας στις σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δυνάμει πυρηνικό στόχο της Ρωσίας τον άλλοτε σοβιετικό δορυφόρο, που σήμερα είναι δεκανίκι των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο για άλλες παρόμοιες διμερείς συμφωνίες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών δίνεται απάντηση διά της σιωπής (δηλαδή διά της παραπομπής στο υπουργείο Αμυνας) σχετικά με την ελληνική θέση για το θέμα της ασπίδας. Εως σήμερα η επίσημη θέση ήταν ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητώνται μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αλλά αυτή η «κάλυψη» ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Το διπλωματικό ατύχημα στις σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και του Κρεμλίνου, όταν αυτοβούλως η ελληνική διπλωματία είχε πάρει φιλοαμερικανική θέση στο θέμα, διορθώθηκε στη συνέχεια με επίπονες προσπάθειες του Μαξίμου, αλλά παραμένει ως απωθημένο τραυματικό βίωμα.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να περάσει τη θάλασσα χωρίς να βραχεί, θα επιλέξει δηλαδή το δρόμο της εποικοδομητικής ασάφειας προκειμένου να μην ενοχλήσει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι ίδιες πηγές, πάντως, παραδέχονται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της αλήθειας για όλους και πιθανώς δεν θα είναι ρεαλιστικό το καταφύγιο των ισορροπημένων τοποθετήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό που θα ξεκινήσουν στις 3 Σεπτεμβρίου θα έχουν φόντο τις εκρηκτικές γενέσεις νέων κρατιδίων που θα λειτουργήσουν, ίσως, και ως καθρέφτης για την επόμενη μέρα ενδεχόμενου νέου αδιεξόδου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]