Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλείνουν τελικά το Σκοπιανό με όνομα "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας";



Μια στάση πριν το τέρμα

η υπόθεση της ονομασίας;


Μ. ΝίμιτςΧωρίς τίποτε αν είναι ακόμη βέβαιο, υπάρχουν ενδείξεις στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αποδέχθηκε σε "πρώτη φάση" την προτεινόμενη -μεταξύ άλλων- από τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ονομασία, "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Η ονομασία αυτή που καλύπτει την ελληνική θέση για "γεωγραφικό προσδιορισμό" της ονομασίας της γείτονος ενδεχομένως να γίνει αποδεκτός σήμερα και στη Θεσσαλονίκη από τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη κ.
Βασιλάκη. Εν όψει εξελίξεων η ηγεσία της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε συνάντηση , ωστόσο ούτε ο Πρόεδρος Μπράνκο Τσρβένκοβσκι
ούτε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεβσκι, παρότι βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε ότι αφορά την ονομασία, δεν αποκάλυψαν ποια πρόταση θα κάνουν αποδεκτή.
Ως γνωστό ο κ. Τσερβένκοβσκι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην απειλείται η εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων, ενώ ο κ. Γκρούεβσκι υποστηρίζει ότι για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα.
Στην Ελληνική πλευρά χθες Πέμπτη είχε οριστεί συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κ. Καραμανλή, ενώ θα συζητήσει το θέμα και με τον υπουργό άμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (είναι γνωστές πλέον και οι τελευταίες εισηγήσεις της αμερικανικής πρεσβείας στον κ. Γκρούεφσκι), ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ άμεσα, κλείνοντας το "κενό" της συμμαχίας στο κέντρο των Βαλκανίων.
Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στη ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι αναγκασμένη να κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ΗΠΑ καθώς και τη νέα πρόταση του Νίμιτς.
Από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση, παραμένει σταθερή στις θέσεις της για εξεύρεση λύσης που εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει δεκτές οι εισηγήσεις και οι πιέσεις που έχει ασκήσει η Ουάσιγκτον.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]