Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άκυρες πρέπει να θεωρούνται όλες οι συμφωνίες αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ - Συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν την συμφωνία με τον Κάρατζιτς

«Κι αν υπήρξε συμφωνία, δεν ισχύει»

«Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μου είχε υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα ζητούσαν τη δίωξή μου αν υπέβαλα παραίτηση από τα αξιώματά μου και αποσυρόμουν από την πολιτική σκηνή», δήλωσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται προς το παρόν, να έχει αποτυπωθεί σε κανένα έγγραφο και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τη διαψεύδει κατηγορηματικά. Ωστόσο, πολλές μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι πράγματι υπήρξε και μάλιστα ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του σερβοβόσνιου κατηγορούμενου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, μουσουλμάνος Μοχάμετ Σακίρμπεϊ, εμφανίσθηκε να την επιβεβαιώνει.
Ο Σακίρμπεϊ δήλωσε την Παρασκευή, μια ημέρα μετά τον δημόσιο ισχυρισμό του Κάρατζιτς, πως πράγματι είχε πληροφορηθεί για τη συμφωνία Χόλμπρουκ-Κάρατζιτς, πριν από δώδεκα χρόνια, από τον αμερικανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Φρόουικ, επικεφαλής τότε του ΟΑΣΕ στη Βοσνία το κρίσιμο 1996.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο CNN, πάντως, ο Χόλμπρουκ είπε ότι είχε πάρει από τον Κάρατζιτς προσωπική διαβεβαίωση πως θα παραιτηθεί και θα αποχωρήσει από την πολιτική.
Ο Κάρατζιτς από την πλευρά του κατέθεσε στους σέρβους ανακριτές στο Βελιγράδι, λίγο πριν εκδοθεί στη Χάγη, πως μάρτυρας και παρών στη συναλλαγή ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Αλέξα Μπούχα και ο αντιπρόεδρος Μομτσίλο Κράισνικ. Οι Μπούχα, Κράισνικ, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς το επιβεβαίωσαν με καταθέσεις τους στον σέρβο εισαγγελέα, αρμόδιο για τα εγκλήματα πολέμου, Σλόμποταν Βούκσεβιτς.
Ο Κάρατζιτς διηγήθηκε στους σέρβους ανακριτές τη δική του εκδοχή: «Συνάντησα τον Χόλμπρουκ τον Ιούνιο του 1996. Μου είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν προσωπικά μαζί του, αλλά με την κυβέρνηση Κλίντον. Ζήτησα να την υπογράψουμε και να τη συνυπογράψει ο Μιλόσεβιτς. Η συμφωνία έφτασε στον Μιλόσεβιτς για υπογραφή, αλλά δεν μου επεστράφη. Οταν του τη ζήτησα, μου είπε: "Ράντοβαν, γιατί ζητάς υπογραφές όταν η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου σου δίνει εγγυήσεις;" Εγώ έκανα αμέσως αυτά που συμφωνήσαμε. Στις 19 Ιουλίου 1996 παραιτήθηκα και έκτοτε δεν έκανα ξανά καμία πολιτική δήλωση, ούτε και εμφανίστηκα επίσημα. Στην προεδρία με αντικατέστησε η Μπιλιάνα Πλάβσιτς».
Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Blic», η Πλάβσιτς έχει στείλει σχετικά με το θέμα αυτό γραπτή κατάθεση στον σέρβο εισαγγελέα, αλλά το περιεχόμενό της κρατείται προς το παρόν επτασφράγιστο μυστικό.
Ακόμη και η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε είχε δηλώσει δημόσια πως «υπάρχει σοβαρή υποψία πως αυτή η συμφωνία υπήρχε». Η εκπρόσωπος τύπου της Ντελ Πόντε έχει γράψει στο βιβλίο της «Ειρήνη και τιμωρία» πως «η Δύση δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον να συλλάβει τον Κάρατζιτς και βασικός υποστηρικτής αυτής της στάσης ήταν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ».
Αμερικανός διπλωμάτης έκανε ανώνυμα στην «Blic» την κυνική δήλωση πως «ακόμη κι αν υπήρχε αυτή η συμφωνία, έπαψε να ισχύει».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]