Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκρούεφσκι: Ψάχνει για συμμαχίες κατά της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Τα Σκόπια βγάζουν γλώσσα!

Η θερινή επίθεση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, με την ομοβροντία επιστολών και δηλώσεων περί «μακεδονικής μειονότητας», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Από τους υπερεθνικιστές Σκοπιανούς της διασποράς στηρίζεται ο Γκρούεφσκι.
Εδώ και αρκετό καιρό η σκοπιανή ηγεσία ετοίμαζε αλλαγή πλεύσεως στις σχέσεις της με την Ελλάδα, σχεδιάζοντας να απαντήσει στο «βέτο» του Βουκουρεστίου, μετατοπίζοντας το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Στόχος; Να συζητηθεί όχι το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, αλλά το ζήτημα της «μακεδονικής ταυτότητας», με πρώτο βήμα το θέμα της γλώσσας.

Παιχνίδι με Ρουμανία

Την 1η Μαΐου η Ρουμανία προσχώρησε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη και την ανάγκη προστασίας της «μακεδονικής» γλώσσας στη δική της επικράτεια.

Δημιουργήθηκε, έτσι, μία αφορμή να εκδηλωθεί η νέα τακτική Γκρούεφσκι και ένα «χειροπιαστό» προηγούμενο για τις χώρες που συνορεύουν με τα Σκόπια -άρα και για την Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν έχει υπογράψει τον χάρτη.

Το επόμενο βήμα ήρθε την εβδομάδα που μας πέρασε, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, έστειλε επιστολή στον (ρουμάνο) αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λ. Ορμπαν, ζητώντας του να «στηρίξει τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την προστασία και προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας».

Συνδύαζε, μάλιστα το θέμα της γλώσσας με τα ανθρώπινα δικαιώματα της «μειονότητας», ποντάροντας στην ευαισθησία των Ευρωπαίων περί τη γλώσσα, αλλά και στην καταγωγή του επιτρόπου, η χώρα του οποίου είχε ήδη υπογράψει τον «χάρτη» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη διάρκεια του Μαΐου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», πραγματοποιήθηκε μεγάλη καμπάνια στην ΠΓΔΜ για την ανάδειξη της μακεδονικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου, η οποία συνδυάστηκε με πληθώρα εκδηλώσεων και εκδόσεων υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Μακεδονο-φύλαρχος

Λίγο αργότερα, η άποψη περί εθνότητας, η οποία μάλιστα υποτίθεται πως έλκει την καταγωγή της απευθείας από τον Μ. Αλέξανδρο, επιχειρήθηκε να τεκμηριωθεί μέσω της επίσημης πρόσκλησης στα Σκόπια της οικογένειας του αρχηγού της φυλής των «Χούσνα», οι οποίοι ζουν στο Πακιστάν, θεωρώντας εαυτούς απογόνους του στρατηλάτη. Παρά τα ειρωνικά σχόλια του διεθνούς τύπου, δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα ανέφεραν ότι το «Μακεδονικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών» έκανε μέχρι και εξετάσεις DNA στους ανθρώπους αυτούς για να αποδειχθεί η σχέση των σημερινών κατοίκων των Σκοπίων με τους αρχαίους Μακεδόνες -έστω και μέσω Πακιστάν...

Στο ερώτημα για ποιον λόγο «ανοίγει» την ατζέντα των θεμάτων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μια πρώτη εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του στη διαπραγμάτευση για το όνομα. Στα Σκόπια, όμως, είναι πολλοί αυτοί που έχουν πεισθεί πλέον ότι οι κινήσεις του κ. Γκρούεφσκι απηχούν τις πραγματικές του απόψεις. «Φαίνεται ότι δεν πρόκειται για απλή τακτική, αλλά για μια επικίνδυνη στρατηγική» προειδοποιεί ο αρχισυντάκτης της «Σπιτς», Μ. Γκέροσκι.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, κατά πάσαν πιθανότητα, ο ηγέτης των Σκοπίων δεν περιμένει μια γρήγορη λύση στο θέμα της ονομασίας και γι' αυτό οικοδομεί μια εικόνα «εχθρού» για την Ελλάδα. Ετσι, αναδεικνύει το θέμα της «μειονότητας», ποντάροντας στο μεγάλο πατριωτικό ακροατήριο της χώρας του, στο οποίο θέλει να εμφανίζεται ως ο πιο σταθερός υπερασπιστής των εθνικών του δικαίων.

Ο ρόλος των μεταναστών

Δεν είναι άγνωστο ότι ο νεαρός πρωθυπουργός της FYROM ενισχύεται κυρίως από τους μετανάστες Σκοπιανούς και την οργάνωση «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» που κάνει «λόμπινγκ» σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη.

Στις τάξεις αυτών των πολιτών που ζουν εκτός συνόρων είναι φυσικό να κυριαρχούν συνθήματα τα οποία συνδέονται περισσότερο με την εθνική ταυτότητα και λιγότερο με τη ρεαλιστική πορεία της χώρας προς την Ευρώπη.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, ο Ν. Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της νέας τακτικής του, φέρνει τώρα νόμο που δίνει ψήφο ακριβώς σε αυτούς τους ακραίους κύκλους μεταναστών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]