Γκρούεφσκι: Το επόμενο βήμα στις προκλήσεις
Φρίκη προκάλεσε η είδηση ότι ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σκέπτεται σοβαρά να προωθήσει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας του χρόνου, όταν θα λήξει η θητεία του σοσιαλδημοκράτη σημερινού προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών (ως το 2002) Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος στις 10 Ιουλίου φέτος αθωώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την περασμένη εβδομάδα έγινε δεκτός με τιμές «ήρωα πολέμου» στα Σκόπια. Ο ίδιος ο Γκρούεφσκι τον περιφέρει σε εκδηλώσεις δίνοντας αφορμή στην κυκλοφορία φημών, πληροφοριών και εκτιμήσεων ότι πραγματικά ο Μπόσκοφσκι είναι αυτή τη στιγμή η υπ αριθμόν ένα επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τι θα κάνει τελικά ο Γκρούεφσκι είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσει κανείς, αλλά αξίζει τον κόπο να παρουσιαστεί ο βίος και η πολιτεία του Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος αποτελεί... «μπουμπούκι» της πολιτικής!
Διάσημος σε όλο τον κόσμο έγινε ο Μπόσκοφσκι την άνοιξη του 2002 όταν επεδείκνυε όλο καμάρι στα τηλεοπτικά συνεργεία τα πτώματα επτά μελαψών ανδρών με στολές του UCK, των Αλβανών ανταρτών της ΠΓΔΜ που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον των Σλάβων συμπατριωτών τους από τις αρχές ως τον Αύγουστο του 2001 και είχαν προκαλέσει πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με πολλές δεκάδες νεκρούς. Οι επτά νεκροί αντάρτες, δήλωνε ο Μπόσκοφσκι, είχαν μπει στη χώρα παράνομα με στόχο να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής και της βρετανικής πρεσβείας στα Σκόπια, στο πλαίσιο διεθνούς τρομοκρατικής συνωμοσίας της Αλ Κάιντα.
Λίγους μόλις μήνες μετά τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, η αντιμουσουλμανική υστερία των ΗΠΑ βρισκόταν στο απόγειό της. Με την «επιτυχία» του αυτή ο Μπόσκοφσκι ανέβαινε στην εκτίμηση της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα οι αγαπημένοι των ΗΠΑ Αλβανοί αντάρτες του UCK αποδεικνύονταν «συνεργάτες ισλαμιστών τρομοκρατών», άρα ο Λευκός Οίκος έπρεπε να επανεξετάσει την πολιτική του απέναντι στους Σλάβους της ΠΓΔΜ, αφού οι Αλβανοί αποδεικνύονταν «αναξιόπιστοι σύμμαχοι». Ολα τέλεια!
Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, οι νεκροί «αντάρτες» ήταν έξι Πακιστανοί και ένας Ινδός... λαθρομετανάστες, τους οποίους εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ, τους έντυσαν με στολές του UCK, έβαλαν δίπλα στα πτώματά τους αυτόματα Καλάσνικοφ και τους εμφάνισαν ως δήθεν τρομοκράτες!
Το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ -για την ακρίβεια ο τότε υπουργός Χάρι Κόστοφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Μιριάνα Κόντεφσκα- κατήγγειλε ευθέως ότι επρόκειτο για φρικιαστικό έγκλημα. Εννοείται ότι η καταγγελία έγινε μόλις άλλαξε η κυβέρνηση.
Αν όμως ο Μπόσκοφσκι έγινε παγκοσμίως διάσημος από αυτή την ιστορία, στο εσωτερικό της χώρας του τον ήξεραν από πολύ πιο πριν. Στις 25 Ιουνίου 2001, όπως κατήγγειλε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, ο Μπόσκοφσκι αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που έγινε έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, χρησιμοποιώντας ως όργανα χιλιάδες οπλισμένους «εφέδρους» της αστυνομίας. Επρόκειτο για 6.000-8.000 ενόπλους που ανήκαν στο εθνικιστικό κόμμα VMRO και στον υπόκοσμο.
Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2001, η αστυνομία υπό τις διαταγές του Μπόσκοφσκι ρήμαξε κυριολεκτικά το αλβανικό χωριό Λιούμποτεν, σε μικρή απόσταση από τα Σκόπια, βομβαρδίζοντάς το καταιγιστικά με πυραύλους παρ όλο που είχε μόνο αμάχους, πυρπολώντας δεκάδες σπίτια, συλλαμβάνοντας και βασανίζοντας Αλβανούς και αφήνοντας τελικά πίσω της επτά νεκρούς.
Γι αυτή την επίθεση της αστυνομίας δικάστηκε, αλλά φορτώθηκαν όλα στον αξιωματικό της αστυνομίας που ηγήθηκε της επίθεσης και ο μεν Μπόσκοφσκι τη γλίτωσε, ο δε αστυνομικός καταδικάστηκε για τρεις από τους φόνους σε μόλις 12 χρόνια φυλάκιση. Τα εγκλήματα έγιναν, αλλά πολιτική ευθύνη δεν υπήρξε, απεφάνθη το γνωστό δικαστήριο σκοπιμότητας της Χάγης...
Πάντως θα είναι απορίας άξιο αν οι Αλβανοί δεν ξεσηκωθούν σε περίπτωση που όντως προωθηθεί ως πρόεδρος ο Λιούμπε Μπόσκοφσκι...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...