Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βενιζέλος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κυβέρνηση των Σκοπίων

"Τα Σκόπια φέρουν την ευθύνη για όλα..."

Το θέμα των Σκοπίων και ο αλυτρωτισμός του γειτονικού κράτους μπήκε στο στόχαστρο του πρώην υπουργού Ε. Βενιζέλου, ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστη και την «αμήχανη» πολιτική της ΕΕ, στα Βαλκάνια. Ο κ. Βενιζέλος έκανε σαφή αναφορά στις κακές σχέσεις Ελλάδος-Σκοπίων, για τις οποίες επέρριψε τις ευθύνες στην ηγεσία των Σκοπίων, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο-διεπιστημονικές προσεγγίσεις».
Κεντρική ομιλητής εκτός από τον κ. Βενιζέλο ήταν και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την ιστορική μας συνέχεια στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται ρεαλισμός στις διπλωματικές σχέσεις.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίστηκε αργοπορημένος, ξεκίνησε τον λόγο του με μία πολιτική αιχμή.
«Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά είχαμε στη Βουλή ένταση στη συζήτηση για τις μετοχές (την πώλησή τους) του ΟΤΕ. Γι' αυτό άργησα. Έπρεπε να μιλήσω με άλλους όρους με τον συνάδελφο της κ. Μπακογιάννη, τον κ. Αλογοσκούφη», δήλωσε ο πρώην υπουργός, προκαλώντας αρκετά μειδιάματα στην αίθουσα.
Ο κ. Βενιζέλος εισήλθε κατευθείαν στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η ακατάσχετη ιδεολογική και πολιτική χρήση της ιστορίας είναι το κύριο πρόβλημα στα Βαλκάνια. «Βιώνουμε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη αλλά και ενδιαφέρουσα φάση», είπε το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ «κάρφωσε» την κυβέρνηση των Σκοπίων:
«Όταν υπάρχουν αλυτρωτικές πολιτικές, όταν αυτές υποστηρίζονται ανοιχτά από τα κράτη, τότε υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις καλής γειτονίας και αυτό έχει άμεση σχέση με το όνομα της FYROM».
Στη συνέχεια έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στο βιβλίο.
«Δεν είναι ένα βιβλίο ιστορίας που εξυπηρετεί την Ελλάδα αλλά περισσότερο μια συμβολή στον διάλογο».
Η κ. Μπακογιάννη, αφού πρώτα συνεχάρη τους συγγραφείς και τους επιμελητές του βιβλίου, έκανε λόγο για ένα χρήσιμο, αντικειμενικό έργο, απαλλαγμένο από εθνοκεντρικές αντιλήψεις. Σε εκείνο το σημείο και όπως ήταν αναμενόμενο, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με τα Σκόπια και είπε πως το βιβλίο είναι επίκαιρο ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο.
Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε ιδιαίτερα το θέμα της «ταυτότητας» των κρατών των Βαλκανίων.
«Αισθανόμαστε ασφαλείς οι Έλληνες για την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ιστορική μας συνέχεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή», είπε στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορική αλήθεια. Τόνισε δε πως για να καταρτιστεί μια εθνικά ορθή πολιτική πρέπει να υπάρχει πλήρης αίσθηση της πραγματικότητας. Παράλληλα προέβη στη διαπίστωση πως για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη η προώθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη και αποτελεί έργο του πρώην πρέσβη Ευάγγελου Κωφού, των καθηγητών Ι. Στεφανίδη και Β. Βλασίδη και άλλων 18 ειδικών επιστημόνων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]