Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος - Τι ζήτησε ο Ιερώνυμος από τους Ιεράρχες

Να αφήσουμε το "εγώ" και

να ασχοληθούμε με το "εμείς"


Σύμπνοια ζητά ο αρχιεπίσκοπος στην Ιερά Σύνοδο και πέταξε "γερά καρφιά" για τάσεις ατομισμού μέσα στα πλαίσια της Συνόδου. Δεν φωτογράφισε κανέναν ιεράρχη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ομιλία του κινείται μέσα σε γενικότερα πλαίσια και δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους Ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η τοποθέτηση μητροπολιτών είναι το σημερινό "αγκάθι" στην Ιερά Σύνοδο, γιατί θα δείξει τις τάσεις για δημιουργία "ομάδων" ή κλίματος που θέλει να στηρίξει τον Ιερώνυμο, κάτι που ασφαλώς θα το θέλει και ο ίδιος προκειμένου να μην έχει "αντάρτες" και "αντιπάλους" στο έργο το οποίο έχει αναλάβει να κάνει.
Η κλήση για πνεύμα ομοψυχίας, λοιπόν, είναι το πρώτο ζητούμενο, αλλά σε κανέναν ο κ. Ιερώνυμος δεν είπε για τα σχέδιά του, τις σκέψεις του και την πορεία που οραματίζεται για την Εκκλησία και κυρίως για το ποίμνιο.
Δεν έχει κάνει καμία απολύτως σαφή αναφορά σε θέματα που άπτονται εθνικού ενδιαφέροντος, προφασιζόμενος ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές υποθέσεις. Μάλλον όμως θα πρέπει να αναλογιστεί τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε πολιτικά και εθνικά ζητήματα.
Σαφέστατα κανείς δεν θα του ζητήσει να εκφέρει άποψη σχετικά με τις "μίζες" που τον τελευταίο καιρό έχουν αγκαλιάσει σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι απαιτείται να εκφράσει, για παράδειγμα, την άποψη των Ελλήνων χριστιανών επί του Μακεδονικού ζητήματος.
Δυστυχώς όμως, ο κ. Ιερώνυμος αρκείται στις συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς (αφού δεν ανακατεύεται με την πολιτική γιατί κάνε αυτές τις συναντήσεις;) και από εκεί και πέρα τίποτε άλλο.
Στο τέλος του αποσπάσματος της ομιλίας του προς τους Ιεράρχες ο κ. Ιερώνυμος είπε "δεν αισθάνομαι οτι έχω άλλη επιλογή ενώπιον θεού και ανθρώπων, παρά να σας καλέσω όλους και τον καθένα προσωπικά σε αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για ειλικρινή συνεργασία, σύμπνοια και αδιάλειπτη προσπάθεια κατανοήσεως αλλήλων". Ίσως βέβαια θα έπρεπε να αναλογιστεί και την δική του "πορεία" κατά την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου. Εποχή κατά την οποία ο κ. Ιερώνυμος μετά της παρέας του (Ζακύνθου και Ιωαννίνων) ασκούσαν δριμεία κριτική επί παντός επιστητού κατά του τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.
Συνεδριάζει απο το πρωί, η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπο την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, προκειμένου να εκλέξει νέους μητροπολίτες για τις μητροπόλεις Λευκάδας, θηβών και λεβαδείας και Παροναξίας.
Μέχρι τώρα ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την μητρόπολη Λευκάδας, όπου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μανωλάτος, ενω για την μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μαντζουράνης.
Ο αρχιεπίσκοπος μιλώντας στην ιεραρχία, έδωσε το στίγμα της πορείας του, λέγοντας μεταξύ άλλων:
"Η μέχρι στιγμής σιωπή μου δεν είναι παθητική αλλά εκούσια και συνειδητή επιλογή, υπο το κράτος βαθειάς περισυλλογής και επιγνώσεως των προβλημάτων και των προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Υπάρχει καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε "Εν ολίγοις, έχουμε χρέος να εγκαταλείψουμε το "εγώ"και να κινηθούμε στο πλαίσιο του "εμείς". Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και προσωπικά δεν αισθάνομαι οτι έχω άλλη επιλογή ενώπιον θεού και ανθρώπων, παρά να σας καλέσω όλους και τον καθένα προσωπικά σε αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για ειλικρινή συνεργασία, σύμπνοια και αδιάλειπτη προσπάθεια κατανοήσεως αλλήλων".
Το μόνο βέβαιο είναι πως η εποχή Χριστόδουλου έχει πιά περάσει και οι "ηρεμία" ανάμεσα στους Ιεράρχες είναι ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, κυρίως λόγω της διοικητικής μόνο μέριμνας στην οποία έχει αφιερωθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εμείς ελπίζουμε και δεν μας μένει παρά να ενθυμούμαστε την ηγετική μορφή του Χριστόδουλου που στάθηκε δίπλα στον κάθε Έλληνα και συνεχίζει να συμπαραστέκεται...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]