Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φωτιές έχουν ανάψει για το επώνυμο


Μετά το όνομα των Σκοπίων

έρχεται το επώνυμο των συζύγων

Τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών υιοθετεί η κυβέρνηση με τις νέες διατάξεις για το επώνυμο του ζευγαριού, που μας οδηγούν 30 χρόνια πίσω, στην πατριαρχική οικογένεια, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας των φύλων, αν και κατοχυρώνεται ρητώς στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συνθήκες.



Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το επώνυμο των συζύγων απέκρουσαν χθες ως απαράδεκτες και αντισυνταγματικές, ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ) το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) διάφορες γυναικείες οργανώσεις, οι τομείς γυναικών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εξεδήλωσε και η γενική γραμματέας ισότητας.
Ταυτόχρονα επικρίθηκαν οι διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, επειδή αποκλείουν τους ομοφύλους, ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου θεσπίστηκε το Σύμφωνο, έγινε είτε αποκλειστικά είτε κυρίως για τους ομοφύλους.
Παράλληλα η πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να θεσπίσει ως επίσημο γάμο τον πολιτικό και όποιος θέλει να μπορεί να τελεί και θρησκευτικό γάμο. Το νομοσχέδιο τροποποιεί το οικογενειακό δίκαιο που από το 1983 και μετά (με την καθιέρωση της ισότητας των φύλων) προέβλεψε ότι κάθε σύζυγος διατηρεί το επώνυμό του και μετά τον γάμο, ενώ έδινε στη γυναίκα τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το επίθετο του συζύγου της στις κοινωνικές σχέσεις.
Η νέα ρύθμιση επιτρέπει στους συζύγους, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν το ίδιο επώνυμο και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διάταξη αυτή γίνεται για να εξυπηρετήσει κάποια ζευγάρια που είχαν προβλήματα στο εξωτερικό με συναλλαγές τους.
Οι γυναικείες οργανώσεις και οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις κυβερνητικές δικαιολογίες, καθόσον η ασφάλεια των συναλλαγών απαιτεί, αντίθετα, τη διατήρηση του ιδίου επωνύμου και όχι τη συνεχή αλλαγή του ύστερα από κάθε γάμο ή διαζύγιο. Εξήγησαν ότι η θέση της γυναίκας εξακολουθεί, ιδίως σε μερικές επαρχίες, να είναι δύσκολη και συχνά πιέζεται να κρατήσει ρόλο υποτακτικού στον άνδρα, ενώ η νέα ρύθμιση θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για να διατηρεί η γυναίκα το επώνυμο του συζύγου.
Τόνισαν, δε, ότι κανένας άνδρας στην Ελλάδα δεν θα επέλεγε να πάρει το όνομα της συζύγου του, άρα είναι φανερό ότι η τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου αφορά μόνο τις γυναίκες που θα είναι εκτεθειμένες στις πιέσεις του συζύγου, του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, να αλλάξουν το επώνυμο διατηρώντας του άνδρα. Η κυβερνητική ρύθμιση, σημείωσε η Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, κάνει βήματα προς τα πίσω, απομακρύνεται από την ισότητα, τη συρρικνώνει, βάλλοντας κατά του Συντάγματος, της διεθνούς νομοθεσίας (CEDAW) και της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πρόεδρος ΣΔΓ, Σ. Παναρέτου, τονίζει ότι οι γυναικείες οργανώσεις αιφνιδιάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δεν ζήτησε τη γνώμη κανενός ούτε της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με συνέπεια να οδηγούμαστε σε οπισθοδρόμηση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]