Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν ελληνικό «κλειδί» για τα ιρανικά αντιαεροπορικά

Η Τεχεράνη έχει εξοπλιστεί

με αντιεροπορικά που διαθέτει

και ο Ελληνικός στρατός



ΤΟR-Μ1. Στην κοινή άσκηση με την Ελλάδα, το Τελ Αβίβ ζήτησε να συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα που εκτός από την Ελλάδα διαθέτει και το Ιράν, ώστε να έχει «στο πιάτο» τον μυστικό κώδικα λειτουργίας τους


ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΚΛΕΙΔΙ» για να εξουδετερώσουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟR-Μ1 με τα οποία εξοπλίστηκε πρόσφατα το Ιράν, ήθελαν να βρουν στον ελληνικό εναέριο χώρο τα 130 ισραηλινά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην 15ήμερη ελληνοϊσραηλινή άσκηση.

Γι΄ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Ισραηλινοί σχεδιαστές της άσκησης ζήτησαν επίμονα από την Ελλάδα να εντάξει στο σενάριο του «Δοξασμένου Σπαρτιάτη» τα ελληνικά ΤΟRΜ1, ώστε τα ισραηλινά F-15 και F-16 να εντοπίσουν και να έχουν «στο πιάτο» τον μυστικό κώδικα λειτουργίας του συστήματος που, εικονικά, θα τα σημάδευε!

Ωστόσο, το ισραηλινό σχέδιο δεν φαίνεται να υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου, οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δεν δέχτηκαν την απαίτηση των Ισραηλινών που, όπως λέει, «διατυπώθηκε σε διάφορες φάσεις και σε πολλές εκδοχές...».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε σαφής εντολή να μην ενεργοποιηθεί κανενός είδους αντιαεροπορικό σύστημα όσο διαρκούσαν οι κλιμακωτές ελληνοϊσραηλινές δραστηριότητες είτε περιμετρικά της Κρήτης και στο Αιγαίο είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχτηκε, είχαν υποπτευθεί ότι το Ισραήλ ήθελε να καταγράψει τα ΤΟR-Μ1 λόγω της ύπαρξής τους στο ιρανικό οπλοστάσιο.

Ειδικοί της αεράμυνας εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι το ηλεκτρονικό ίχνος και ο τρόπος συμπεριφοράς ενός αντιαεροπορικού συστήματος στη φάση των επιχειρήσεων αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τον αντίπαλο. Με την καταγραφή ο επιτιθέμενος προσθέτει στον φάκελο των απειλών που διαθέτει το αεροσκάφος του άλλο ένα «ίχνος» και το χρησιμοποιεί είτε για να προειδοποιείται εγκαίρως εάν απειληθεί είτε για να στοχοποιεί τη θέση της απειλής και να την καταστρέφει.

Παρ΄ όλο που επισήμως η κυβέρνηση αντικρούει τα σενάρια ότι η άσκηση των Ισραηλινών στον ελληνικό εναέριο χώρο ήταν προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν, όπως εκτιμούν Αμερικανοί, και μόνο η παραδοχή ότι επιδίωξη των Ισραηλινών ήταν ενδεχομένως η καταγραφή των κωδικών των ΤΟR-Μ1 «καθιστά τις εκτιμήσεις ρεαλιστικές», λένε Έλληνες αναλυτές.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αν οι Αμερικάνοι επιδιώκουν μια επίθεση στο Ιραν για ποιό λόγο να βγάλουν στην φόρα ότι η Ελληνοισραηλινή άσκηση ήταν προσομοίωση κάτι τέτοιου; Κάτι άλλο υπάρχει απο πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία "άσκηση" αυτού του τύπου, που δημοσιεύεται, προκαλεί κινήσεις και αντιδράσεις από αυτόν που πρόκειται να δεχθεί επίθεση. Και οι αμερικανοί έχουν και δορυφόρους που λογικά τους έχουν στρέψει εδώ και πολύ καιρό στα εδάφη του Ιράν. Οποιαδήποτε κίνηση λοιπόν καταγράφεται. Και όταν η κίνηση γίνεται πια όχι με την μορφή άσκησης αλλά πιθανής σύρραξης, τότε οι πληροφορίες που συλλέγουν οι δορυφόροι είναι υψίστης σημασίας.
    Ταυτόχρονα, ένα κράτος το οποίο εξάγει πετρέλαιο όταν απειλείται σταματάει την παραγωγή του ή αυξάνει την τιμή του "μαύρου χρυσού" ή σταματούν οι πελάτες του να αγοράζουν κα στρέφονται σε άλλον προμηθευτή.
    Είναι απολύτως βέβαιο πως οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από την τεχνητή αύξηση της τιμής του πετρελαίου... Λέει τίποτε αυτό;
    Πολλά τα οφέλη για τους αμερικανούς λοιπόν μόνο μέσα από μία άσκηση του Ισραήλ. Και υποθέτω ότι θα είναι πολλά περισσότερα εάν κάνουν όλες τις χάρες στους Ισραηλινούς που έχουν γίνει υπερδύναμη, με πυρηνικά και γενικότερα νταβατζήδες της περιοχής που βομβαρδίζουν επειδή θέλουν, που σκοτώνουν επειδή τους συμφέρει, που αρπάζουν επειδή κερδίζουν...
    Και ο Ομπάμα τους ευχαριστεί και η Ευρώπη σε όλα μαζί τους συναινεί...
    Άντε και καλά σαράντα, όσο και αν φωνάζει το Ιράν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]