Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα παιδιά του Αη Στράτη ζητούν το χαμόγελο όλων μας

Έγιναν bloggers οι μαθητές του Αη Στράτη

και μας μιλούν για το όμορφο νησί τους



Η Βιβή, ο Νίκος, ο Νίκος, η Δέσποινα και ο Αγαπητός είναι οι μικροί μπλόγκερ από τον Αϊ-Στράτη που δημοσιεύουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του νησιού τους και περιγράφουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής...
«Φτιάχνουμε αυτή τη σελίδα, γιατί θέλουμε κι εμείς από το μακρινό και απομονωμένο νησάκι μας, τον Αϊ-Στράτη, να σας δείχνουμε τις φωτογραφίες μας και να γράφουμε κομματάκια από τη ζωή μας».
Με αυτά τα λόγια, μία ομάδα πέντε μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου του Αϊ-Στράτη, αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο τη δημιουργία ενός ιστολογίου. Η Βιβή Προβατά, ο Νίκος Γιάννος και ο Νίκος Βλαστός είναι μέλη της ομάδας αυτής, την οποία ονόμασαν «Χαμογελάστε».
«Η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης έχει διπλή σημασία. «Ξεκινήσαμε σαν φωτογραφική ομάδα και χρησιμοποιήσαμε τη λέξη “χαμογελάστε”, όπως συνηθίζουμε να λέμε πριν βγάλουμε μια φωτογραφία. Από την άλλη, θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στους κάτοικους του νησιού μας. Να χαμογελούν όλοι τους σαν μικρά παιδιά», λέει ο 14χρονος Νίκος Γιάννος.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Αϊ-Στράτη δεν ξεπερνούν τους 200 και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το γυμνάσιο και το λύκειο έχει μόλις δέκα μαθητές, ενώ το δημοτικό έντεκα.
«Αν εξαιρέσεις ότι δεν έχει μαγαζιά με παιχνίδια και για αρκετές εβδομάδες τον χειμώνα αναγκαζόμαστε να ζούμε απομονωμένοι λόγω της κακοκαιρίας, δεν μας λείπει τίποτα άλλο», λέει ο Νίκος.
«Η φυσική ομορφιά, ο ήχος από τα δέντρα, η έλλειψη αυτοκινήτων είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα σε πολλά μέρη. Εδώ, μπορείς να τα απολαύσεις. Αυτά τα απλά και όμορφα θέλω να μοιραστώ με όλο τον κόσμο», προσθέτει.
Όλα άρχισαν τον Οκτώβριο του 2007, όταν με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Χρήστο Στεφάνου, οι μαθητές του γυμνασίου άρχισαν μαθήματα φωτογραφίας.
Οι φωτογραφίες άρχισαν να σιγά σιγά να μαζεύονται και τα παιδιά θέλησαν να τις δείξουν σε περισσότερο κόσμο.
Το xamogelaste. blogspot. com ήταν πλέον γεγονός.
«Θέλαμε να δείξουμε ότι η ζωή μας εδώ είναι μεν δύσκολη, αλλά παράλληλα είναι και πανέμορφη», λέει στα «ΝΕΑ» η 14χρονη Βιβή Προβατά. «Μπαίνοντας στον κεντρικό δρόμο του Αϊ-Στράτη, γαλήνη και ηρεμία σου πλημμυρίζουν την καρδιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά τα παιδιά στο blog τους.
Επίσης, γράφουν για τη χειμωνιάτικη θάλασσα, τα παλιά σπίτια του νησιού, τη μεγάλη ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο χωριό και σήμερα είναι σαρακοφαγωμένη.
Ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο που έχουν τραβήξει μόνοι τους με «τους καλοσυνάτους ανθρώπους με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα». Γράφουν για το ψάρεμα του αστακού, για το οποίο «ο ψαράς πρέπει να ρίξει τα δίχτυα από 50 ώς 900 μέτρα και να περιμένει δύο ημέρες».
Περιγράφουν τις τέσσερις εποχές καθώς επίσης και τον τρόπο που τις βιώνουν. Για τις κακοκαιρίες του χειμώνα π.χ., που έχουν ως αποτέλεσμα τα καράβια να μην πιάνουν λιμάνι για εβδομάδες και να «τρώμε ό,τι παράγουμε εμείς». «Θέλουμε να μας διαβάζουν τα παιδιά από όλη την Ελλάδα. Να μάθουν ότι το νησί μας είναι ζωντανό και όμορφο», σημειώνει η Βιβή.
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Στεφάνου σημειώνει: «Σκοπός μας ήταν να ασχοληθούν τα ίδια τα παιδιά με τις ζωές τους και να τις καταγράψουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία. Θέλαμε το ιστολόγιο, η φωτογραφία, το βίντεο να γίνουν όπλα δημιουργίας και έκφρασης». Μέσα από την προσπάθειά τους τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν τον αναγνώστη της ιστοσελίδας να μεταβεί έστω και νοητά στο νησί τους.
Για τον Αϊ-Στράτη, η ομάδα «Χαμογελάστε» αποτελεί τους καλύτερους πρεσβευτές σε όλες τις γωνιές της γης. Μάλιστα, όπως λέει ο 12χρονος Νίκος Βλαστός, «προσπαθούμε να βοηθήσουμε το νησί μας ώστε να γίνει γνωστότερο σε περισσότερο κόσμο και να αυξηθεί ο τουρισμός».

Π.Σ. ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]