Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Θέμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα μέσα Ιουνίου, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν συμφώνησαν για την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της ΠΓΔΜ, με το οποίο αυτός επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα.

Πρόκειται για το VIP αεροσκάφος της γειτονικής χώρας, το οποίο φέρει διακριτικά με την ονομασία «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Το ίδιο όνομα θα αναφέρονταν και στα συνοδευτικά έγγραφα, ενώ προέλευση θα είχε το λεγόμενο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος σχολίασε πως «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη και γνωστή πολιτική εδώ και πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά τις άδειες προσγείωσης αεροσκαφών από την γειτονική χώρα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα. σε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι ακύρωσε τη συμμετοχή του αυτή διότι «οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την προσγείωση του αεροσκάφους της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με το οποίο ο πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα».

«Οι λόγοι της άρνησης των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους με το οποίο ο πρόεδρος της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα, σχετίζονται με την απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας πάνω από το ελληνικό έδαφος», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από το γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια προτάθηκαν στον κ. Τσερβένκοφσκι εναλλακτικοί τρόποι να μεταβεί στην Αθήνα, τους οποίους αυτός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απέρριψε. Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, «μια τέτοια ενέργεια αντίκειται στους διεθνείς νόμους και κανόνες και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στις προσπάθειες για κοινές ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες».

* Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την απαγόρευση διέλευσης που επέβαλαν οι αρχές της ΠΓΔΜ σε ελληνικά στρατεύματα που κατευθύνονταν στο Κόσοβο, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι δηλαδή «είναι θέμα που απασχολεί το ΝΑΤΟ και την KFOR και θα υπάρξει εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ημέρες».

** Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ο Γ.Κουμουτσάκος επισήμανε: «Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει τεθεί μετ' επιτάσεως από τους διεθνείς οργανισμούς που παρακολούθησαν την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και από την ΕΕ, ότι θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές και ασφαλείς εκλογές στις περιοχές όπου η διαδικασία διακόπηκε, είτε από επεισόδια -αιματηρά κάποιες φορές- είτε από κραυγαλέες παρατυπίες. Αυτό είναι ένα θέμα που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην γειτονική χώρα και κατόπιν θα τοποθετηθούμε».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]