Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ώρα της διπλωματίας - Τα Σκόπια συζητούν με τους αμερικανούς

Εντατικές διαβουλεύσεις για να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, ξεκινά η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τον Τζορτζ Μπους.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Ζάγκρεμπ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν τη διπλωματική προσπάθεια, σε διάφορα επίπεδα.


Τα Σκόπια ρίχνονται στη διπλωματία
Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί υποστηρικτές για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσαν ότι ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Μπους και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ακόμη ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, καθώς και συνεδρίαση της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Ανέφερε ακόμη ότι θα αναζητηθεί τρόπος, στις διαβουλεύσεις αυτές να συμπεριληφθούν και διανοούμενοι, έτσι ώστε να καθοριστεί η στρατηγική για την συνέχιση της διαδικασίας της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι συμφώνησε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για εντατικές διαβουλεύσεις για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

«Σίγουρα η Μακεδονία έχει τη δύναμη και θα πετύχει. Μερικές φορές ο χρόνος είναι σημαντικός. Οι επόμενες ημέρες δε είναι οι κατάλληλες να λάβουμε αποφάσεις. Πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα μετά το σοκ στο Βουκουρέστι. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε βήματα, ευρύτατες διαβουλεύσεις με ειδικούς στην πολιτική, αλλά και παράγοντες της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι τα συναισθήματα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μετά την απογοήτευση του Βουκουρεστίου και να συνοδευθούν από βιαστικές αποφάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

«Γνωρίζω ότι αυτή είναι μία περίοδος που όλοι αισθανόμαστε ότι υπήρξε μία μεγάλη αδικία απέναντι μας, κάτι το οποίο είναι αλήθεια. Παρ΄όλα αυτά γνωρίζω ότι πρέπει να καθορίσουμε και να επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας με λογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν τις ύψιστες προτεραιότητες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την προσεχή περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα παραβίασε ευθέως την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μέσω του βέτο στο Βουκουρέστι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]