Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαρρέουν τη νέα πρόταση: "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας"

Σκοτσέζικο ντουζ των αμερικανών - Άρχισαν τις προσφορές - Οργή για την Ελληνική πολιτική

Παρά το γεγονός ότι διακατέχονται από οργή εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για την αποτυχία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που είχε σχεδιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, οι Αμερικανοί «βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο» και πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα, πολύ πιο σύντομα ίσως απ ό,τι θα ανέμενε και ο πλέον αισιόδοξος παρατηρητής, να επιτύχουν συμφωνία επί των ελληνοσκοπιανών διαφορών.


Αρχισαν τις προσφορές τώρα οι Αμερικανοί...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομασία «Νέα Μακεδονία» (ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») έχει ξεκαθαρίσει ως η πλέον επικρατέστερη για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.

Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς θα κληθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε διαβουλεύσεις -σύμφωνα με διπλωματική πηγή αύριο έχει καθοριστεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φριντ- ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός υφυπουργός θα αναφερθεί με επίσημο και δημόσιο τρόπο, το πρωί της Δευτέρας, στις παραμέτρους πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία.

Πιέζουν τους Σκοπιανούς
Οι συνεργάτες του κ. Φριντ δεν θεωρούν ότι απέτυχαν σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό. Αντίθετα, πιστεύουν πως σημειώθηκε μια παύση στη διεύρυνση, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί και μάλιστα άμεσα.

Η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να προσέλθει σύντομα σε συνομιλίες. Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι φέρονται να είπαν στον Τζορτζ Μπους, την Πέμπτη στο Βουκουρέστι, ότι η κοινή γνώμη των Σκοπίων, στη συντριπτική της πλειοψηφία, τάσσεται υπέρ της καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «δικαιολογημένα (οι Σκοπιανοί) δεν είναι συνεργάσιμοι», καθώς κατευθύνονται από τη μεγάλη πίκρα που προκάλεσε η απόρριψη της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ».

Παρ όλα αυτά, πιστεύεται ότι στο τέλος θα κάνουν πράξη τις επιθυμίες των Αμερικανών, οι οποίοι προσφέρθηκαν ήδη να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν κάποια εσωτερικά προβλήματα που έχουν σχέση με θέματα ασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φριίντ έριξε στο τραπέζι και την ιδέα υπογραφής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ένα ζήτημα για το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Παρόμοια συμφωνία έχει υπογράψει και η Ελλάδα, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν εξασφάλισε το παραμικρό κέρδος από αυτή.

Πάγος στον Τσερβενκόφσκι
Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας έχουν συναντηθεί με τους ηγέτες της αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων και τους έχουν υπογραμμίσει σε αυστηρούς τόνους ότι δεν θα δεχθούν παραβίαση της συμφωνίας της Οχρίδας καθ οιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, έγιναν συστάσεις στην ηγεσία των Κοσοβάρων να μην επιμένουν προς το παρόν στον καθορισμό των συνόρων, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική χώρα, ενώ θα καταφθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι για να συνεννοηθεί με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα επόμενα βήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί μια εξέλιξη που προβλημάτισε διπλωμάτες και παρατηρητές στην Ουάσιγκτον.

Ενώ οι Σκοπιανοί διέρρεαν με βεβαιότητα ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι θα επισκεφθεί σύντομα τον Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του κ. Μπους, την Παρασκευή αργά το βράδυ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της "Μακεδονίας" δεν θα έρθει ακόμα στην Ουάσιγκτον».

Ερχεται ο Μπράιζα στην Αθήνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράιζα, θα αφιχθεί στις 10 Απριλίου στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη και ο κ. Μπράιζα είχε πρόθεση να ασχοληθεί μόνο με θέματα ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό με το Κυπριακό, λόγω και της απόφασής του να επισκεφθεί τη Λευκωσία. Ομως, μετά τις εξελίξεις στο Βουκουρέστι, αναμένεται ότι το Σκοπιανό θα προστεθεί στην ατζέντα των συζητήσεών του.

Νιώθουν οργή για Καραμανλή και Ντόρα

Διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των αμερικανικών διαθέσεων, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στα Βαλκάνια εξυπηρετούνται πλήρως με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Στόχος», τόνισε η πηγή, «είναι η επανέναρξη του διαλόγου. Οι διαπραγματεύσεις είναι μονόδρομος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους αυτοσυγκράτηση μεν, αλλά «δεν κρύβουν την οργή τους για τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από την Ελλάδα, διότι, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρξε περίπτωση «διγλωσσίας». Στην Ουάσιγκτον χρεώνουν την Αθήνα με «αντισυμμαχική συμπεριφορά». Η πηγή υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δεν θα εκδηλώσουν με πράξεις την οργή τους εναντίον της Αθήνας, για όσο διάστημα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

«Τελικός τους στόχος είναι η ένταξη (των Σκοπίων). Μόνο αυτός ο στόχος τους καθοδηγεί», συμπλήρωσε η πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν δέχονται τη θέση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ. Παραδέχονται ότι «διανύουν μια δύσκολη περίοδο» και ότι η Ελλάδα φαίνεται να επέλεξε να ταχθεί με τις χώρες που αποτελούν την «παλαιά Ευρώπη», αλλά απορρίπτουν ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο ίδιο σημείο, με το 1985, όταν είχε σημειωθεί ο άγριος καβγάς του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, με αφορμή την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη ταξιδιωτική Οδηγία εναντίον της Ελλάδας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]