Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε σχέση με την ενέργεια...

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δίνει στους Αμερικανούς την δυνατότητα να εδραιώσουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιρροή τους σε περιοχές «μείζονος σημασίας» για την διανομή ενέργειας προς την Ευρώπη.

‘Ενα μεγάλο γεωπολιτικό παιγχνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται στις παρυφές της Ευρώπης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δίνουν μάχη για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η «Γηραιά Ήπειρος» είναι υπέρμετρα εξαρτημένη από την Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες. Το 45% των εισαγών της σε φυσικό αέριο και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου προέρχονται από την Ρωσία.

Οι Αμερικανοί και πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση είναι προβληματική. Πρώτον, διότι η Ρωσία δείχνει να μην είναι αξιόπιστος προμηθευτής. Αυτό φάνηκε όταν «έκλεισε την στρόφυγγα» προς Ουκρανία και Λευκορωσία δημιουργώντας προβλήματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεύτερον, διότι η Μόσχα μπορεί να εκμεταλλευθεί τον κυριαρχικό της ρόλο για να αυξήσει την πολιτική επιρροή της και να θέσει την Ευρώπη σε μια μορφή άτυπης ομηρίας.

Ρωσική κυριαρχία

Η ανακάμπτουσα Ρωσία μέσω της δυναμικής πολιτικής Πούτιν προώθησε συστηματικά την στρατηγική της τα τελευταία δυο χρόνια.


Στα Βαλκάνια σύναψε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Σάουθ Στριμ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, ενώ άλλα παρακλάδια του θα διασχίζουν την Σερβία και την Ρουμανία με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη.

Βορειότερα, ο αγωγός Νορθ Στριμ θα διασχίζει τις Βαλτικές χώρες και υποθαλασσίως μέσω της Βαλτικής θα καταλήγει στην Γερμανία.

Καθυστερεί η Ευρώπη

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να απεμπλακεί από τον ασφυκτικό κλειό της Ρωσίας δείχνουν να είναι υποτονικές και πάσχουν από έλλειψη συντονισμού και ενιαίας πολιτικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπο-σχεδιασμό αγωγός Ναμπούκο που προορίζεται για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αποφεύγοντας δηλαδή να διασχίσει ρωσικό έδαφος.

Οι παλινδρομήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, η εκτόξευση του κόστους και φυσικά η κατασκευή του ανταγωνιστικού Σάουθ Στριμ δημιουργούν αμφιβολίες για η υλοποίηση του φιλόδοξου έργου.

Αμερικανικά συμφέροντα

Οι σπασμωδικές κινήσεις της Ευρώπης εξωθούν τις ΗΠΑ –μέσω του ΝΑΤΟ- να επέμβουν για δυο κυρίως λόγους.

Πρώτον, θα επωφεληθούν οι αμερικανικές εταιρείες από την κατασκευή εναλλακτικών αγωγών, όπως ο Ναμπούκο, σε μια αγορά που σχεδόν μονοπωλούνταν από την ρωσική Γκάζπρομ.

Δεύτερον, η «απεξάρτηση» της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια έχει τεράστια πολιτικά οφέλη. Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είναι τόσο ευάλωτες σε πιθανό ρωσικό εκβιασμό. Δεν θα είναι αναγκασμένες να επιλέξουν μεταξύ της υποταγής στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον και της ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε αυτό το παιγχνίδι. Η ένταξη των Βαλκανικών χωρών και η ειδική σχέση με την Γεωργία και Ουκρανία, δίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες –μέσω του ΝΑΤΟ- την δυνατότητα να χαλιναγωγήσει τον κυριαρχικό ρόλο της Ρωσίας ως κύριου προμηθευτή ενέργειας.

ΝΑΤΟικά εμπόδια

Για παράδειγμα το ΝΑΤΟ μπορεί να πείσει την Ρουμανία και την Ουκρανία να θέσουν εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ.

Καθώς ο αγωγός θα περάσει από τα χωρικά ύδατα των δυο αυτών χωρών στην Μαύρη Θάλασσα, το Βουκουρέστι και το Κίεβο μπορούν σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία να υπονομεύσουν το έργο προτάσσοντας εμπόδια που έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές συνέπειες και την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Με παρόμοιο τρόπο οι Βαλτικές χώρες προσπάθησαν να τορπιλίσουν την κατασκευή του Νορθ Στριμ, πετυχαίνοντας τελικά την καθυστέρηση υλοποιήσης του. Κάτι τέτοιο, ελπίζουν οι Αμερικανοί, θα δώσει χρόνο για την υλοποίηση του Ναμπούκο.

Ενεργειακή στρατηγική

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που προωθεί την επεξεργασία ενός νέου στρατηγικού δόγματος για την Συμμαχία εκτιμά ότι μία από τις νέες αποστολές της θα πρέπει να είναι η «ενεργειακή ασφάλεια».

Η Αμερικανική Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει ψήφισμα που ζητά από το ΝΑΤΟ να προστατέψει την παροχή ενέργειας στα κράτη-μέλη και να καταστρώσει επιτελικά σχέδια για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης.

Στην σημερινή εποχή οι αγωγοί και οι στρόφιγγες φαίνεται ότι έχουν αντικαταστήσει τους πυραύλους και τα τανκς στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]