Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο" λέει και επισήμως η κυβέρνηση

  • Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ελλάδας αρκούν για να καλύψουν το ένα τρίτο των αναγκών της για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δρομολογεί τη σύσταση εθνικού φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού στη χώρα μας

Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται 120 εκατ. βαρέλια ετησίως για να καλύπτει τις ανάγκες της και παράγει μόλις 1 εκατομμύριο βαρέλια από το κοίτασμα του Πρίνου, ενώ αγοράζει την υπόλοιπη ποσότητα από το εξωτερικό. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος τα πετρελαϊκά αποθέματα καλύπτουν το 1/3 των ετήσιων αναγκών μας για 30 χρόνια, δηλαδή με αυτά τα δεδομένα το εκμεταλλεύσιμο δυναμικό θα πρέπει να είναι 40 εκατ. βαρέλια ετησίως και 1,2 δισ. σε βάθος τριών δεκαετιών.
Εφόσον οι εκτιμήσεις του υπουργείου επιβεβαιωθούν, τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο θα είναι τεράστια. Από ένα και μόνο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας με αυτή του Πρίνου (100 εκατ. βαρελιών), τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων ετησίως. Το ποσό αυτό πλησιάζει το 1,5 δισ. δολάρια ετησίως(!), αν φτάσουμε στο σημείο πλήρους ανάπτυξης όλων των κοιτασμάτων. Η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων προϋποθέτει την επένδυση πολλαπλάσιων κεφαλαίων και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Προς Εθνικό Φορέα Υδρογονανθράκων
Προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, κάτι που έχει να γίνει εδώ και 12 χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ, γεγονός που το ίδιο το υπουργείο χαρακτηρίζει “θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή”. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ και 100% συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
- Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή, επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
- Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών που θα αναλάβουν τις έρευνες.
- Την εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση των δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και περιοχών για υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου και CO2.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια.

Διεθνής διαγωνισμός
Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011, ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. συσταση φορεα? παλι καποιοι θα καλοπληρωθουν . ας ελπισουμε να παραχθει ουσιαστικο εργο από τον φορεα. το θεμα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ πετρελαιων ειναι παλιο. ας ελπισουμε για το καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποδόμηση του έθνους-κράτους (συμπεριλαμβάνονται οι ενεργειακοί του πόροι και υποδομές) μέσω του ξεπουλήματός του στους τοκογλυφικούς αεριτζήδες τραπεζίτες έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία.

    Η αποδόμηση του έθνους-κράτους έχει εκφραστεί ανοιχτά από οικονομολόγους και πολιτικούς ενώ υπάρχει και ο αντίλογος στο Ευρωκοινοβούλιο εκφρασμένος από τον Nigel Farage: “Ο φανατισμός σας εκφράστηκε ανοιχτά.
    Είπατε ότι είναι ψέμα να πιστεύουμε…ότι μπορεί να υπάρξει έθνος-κράτος, στην παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα!”).

    Η εξαθλίωση της πλειοψηφίας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε ξεσηκωμούς και γι΄αυτό γίνεται προσπάθεια να δαμαστεί ο λαός με διάφορους τρόπους όπως τα ο έλεγχος της ζωής με ψηφιακά μέσα όπως οι κάρτα του σκλαβωμένου πολίτη και οι κάμερες, τα επικοινωνιακά μέσα, ο πολυφυλετισμός, οι χημικές ουσίες με σκοπό την επιβίωση των πολιτικών συμμοριών που θα μεταβιβάσουν την τυραννική τους εξουσία σε υπερεθνικούς οργανισμούς, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές.

    _________________________________


    Ο προστατευτισμός είναι εχθρός των νεοταξιτών

    Ο δρόμος προς την σοσιαλπαγκόσμια διακυβέρνηση περνάει μέσα από την τεχνητή οικονομική κρίση που δημιούργησε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα, με τους εξής δύο τρόπους:

    Πρώτον,

    στην δημιουργία wolf packs μεταξύ των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου, οι οποίοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους παίζοντας εκ του ασφαλούς:

    α) σε προσυμφωνημένα χρηματιστηριακά παιχνίδια (με την συνεργασία φυτευτών εξουσιαστικών μηχανισμών σε διάφορα κράτη-θύματα),

    β) σε “τοξικά ομόλογα” που δημιουργούν οι ίδιοι

    γ) και σε ομόλογα κρατών που έχουν υψηλές αποδόσεις,

    και δεύτερον,

    στην αγαστή συνεργασία-συντονισμό μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια τράπεζα, BIS, ΟΗΕ, κ.α.)

    Η Αμερική έχει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση νέων κανόνων παιχνιδιού και ενίσχυει-κόβει δολλάρια στους διεθνείς οργανισμούς.

    Τα κεφάλαια πρέπει να διοχετεύονται στα πρόθυμα εργαλεία-εξουσιαστικούς μηχανισμούς-κυβερνήσεις αριστερών-σοσιαλιστικών-υλιστικών απόψεων περιφερειακών χωρών ώστε οι τεχνητά δημιουργημένες κρίσεις να συναντήσουν τις μικρότερες κατά το δυνατόν αντιδράσεις στο τελικά μεγαλύτερο “φαγοπότι” των wolf packs.

    Το “σοσιαλιστικό” παρακράτος οργανώνεται έτσι ώστε να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο κρίσης από τους διάφορους λαούς προς εξαθλίωση.

    Σκοπός είναι να αποφευχθεί η άνοδος στην εξουσία πολιτικών που θα επαναφέρουν προστατευτικά μέτρα σε μικρότερες χώρες που πλήττονται από τις μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών.

    Ο δρόμος για την τυραννική πολιτική, οικονομική και νομική σοσιαλπαγκόσμια χούντα είναι ανοικτός με την κατάφορη παραβίαση των εθνικών Συνταγμάτων και της Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιera Ellas, μήπως σου βρίσκεται καμιά ελπίδα να δώσεις και σε μάς;

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]