Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλο σεισμό περιμένουν στην Τουρκία και τα ΜΜΕ προετοιμάζουν τους πολίτες

Η πραγματικότητα του σεισμού στην Τουρκία

Η Τουρκία η οποία τοποθετείται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου, από το 1900 έως τώρα κλονίστηκε με 90 μεγάλες δονήσεις

Στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μία προσπάθεια προετοιμασίας των Τούρκων πολιτών για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από την προσεκτική ανάσυρση μνημών και την τροφοδότηση πληροφοριών για τους σεισμούς, αλλά και την γνώση περί της ιστορικότητας των σεισμικών φαινομένων στην τουρκική επικράτεια.
Διαβάζουμε λοιπόν, στον δικτυακό τόπο trt.world ένα σημαντικό άρθρο το οποίο έχει σαν βασικούς στόχους την ενθύμηση αλλά και την επαγρύπνηση των Τούρκων πολιτών για την περίπτωση ενός νέου καταστροφικού σεισμού.
"Η Τουρκία πριν από 10 ακριβώς χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια βιβλική καταστροφή.
Θυμηθήκαμε πως είμαστε μια σεισμογενής χώρα αλλά ο απολογισμός ήταν τρομερά βαρύς.
Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24.000 τραυματίστηκαν αφήνοντας πίσω τους πόνο απερίγραπτο.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμικό ρίσκο 90% σε έκταση και 95% σε πληθυσμό.
Βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου και από το 1900 έως τώρα κλονίστηκε με 90 μεγάλες δονήσεις. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία, έχασαν τη ζωή τους 82.372 άτομα.
Ο πιο καταστρεπτικός ήταν ο σεισμός που είχε συμβεί το 1939 στο Erzincan (Ερζίντζαν) με 32.962 χαμένες ψυχές.
Στα χτυπήματα του Εγκέλαδου σε Tokat (Τόκατ), Samsun (Σάμσουν) και Bolu (Μπόλου) μεταξύ 1942 και 1945, πέθαναν 11.000 άνθρωποι.
Το 1966 σημειώθηκε σεισμός στο Varto (Βάρτο) με 2.396 νεκρούς, το 1970 στο Kütahya (Κιουτάχια) με 1.000 και το 1975 στο Diyarbakır (Ντιγιάρμπακιρ) με 2.385.
Περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε σεισμικές δονήσεις που έπληξαν αργότερα το Van (Βαν), το Erzurum (Έρζουρουμ), το Kars (Καρς) και το Ερζίντζαν.
Και εν τέλει, 17 Αυγούστου 1999... Μέσα σε 45 δευτερόλεπτα ταρακουνήθηκε ολόκληρη η περιοχή του Μαρμαρά με επίκεντρο το Gölcük (Γκιόλτζουκ).
Ο σεισμός των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρασε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του αιώνα με πάνω από 18.000 νεκρούς και υλικές ζημιές ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν σαν να βγήκε από τα έγκατα της γης και κατέλαβε κυρίαρχη θέση στην ατζέντα της κοινής γνώμης.
Είναι μεγάλη η σημασία της συνειδητοποίησης σε ότι έχει σχέση με τις θεομηνίες. Η οργάνωση Mahalle Afet Gönüllüleri (Εθελοντές της Γειτονιάς για Θεομηνίες) που συγκροτήθηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό του Μαρμαρά, δραστηριοποιείται προς το παρόν σε Κοτζάελι (Kocaeli), Γιάλοβα (Yalova), Ιστάνμπουλ και Ίζμιρ και έχει 3.120 εθελοντές σε 74 συνοικίες. (mag.org.tr)
Στην 10η επέτειο της απίστευτης αυτής καταστροφής, αξέχαστη παραμένει η πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε ο κόσμος, με πρώτους τους γείτονες.
81 χώρες, σχεδόν ολόκληρος ο άτλας του κόσμου, στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας στις μέρες εκείνες της απόγνωσης και του αβάσταχτου πόνου".
Έτσι, με κείμενα όπως το παραπάνω, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει ψυχολογικά τα δεκάδες εκατομμύρια των τούρκων πολιτών. Δεν είναι μόνο οι μνήμες, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της Τουρκίας, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική, αλλά και μέσα σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μετά βίας συγκρατείται προκειμένου να μην ξεσπάσει το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Τουρκία: μία τεραστίων διαστάσεων κοινωνική κρίση που είναι δυνατόν να συμπαρασύρει αλλά και να αναδείξει εθνοτικές δυνάμεις που καραδοκούν να αρπάξουν την ευκαιρία για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Το βέβαιο είναι πως ένας πολύ μεγάλος σεισμός επίκειται στη χώρα των λύκων. Είτε αυτός ο σεισμός θα εμφανιστεί ως φυσικό φαινόμενο είτε ως πολιτικό-κοινωνικό-εθνικό φαινόμενο, είναι απολύτως βέβαιο πως όταν θα έχει περάσει η Τουρκία δεν θα είναι πια η ίδια...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μηπως το μηνυμα ειναι οτι ανεξαρτητως φυσικων καταστροφων και αλλου ειδους καταστρεπτικων φαινομενων, η Τουρκια μπορει να επιβιωνει??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας γίνει ο σεισμός (με το καλό) είτε πολιτικοκοινωνικοεθνικό φαινόμενο, είτε κουνιστός. Μόνο ας γίνει (με το καλό πάντα)
    Dimo Tselios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]