Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική πρόβα αεραπόβασης στο Αιγαίο

H άσκηση EGEMEN ήταν καταλυτικής

σημασίας για τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Μείζονα αεραποβατική άσκηση της οποίας το σενάριο προέβλεπε την αερομεταφορά στο «πρώτο κύμα» ενός ολόκληρου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων σε νησί εκτέλεσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια της άσκησης EFES.
H άσκηση ξεκίνησε νύχτα και συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της ημέρας και σε αυτή χρησιμοποιήθηκαν 52 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα AS 532 Cougar Mk2 και S-70 Black Hawk. Οι μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτές που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην Μικρασιατική ακτή απέναντι από την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων οι οποίες περιγράφονται στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί.
Οι πληροφορίες του defencenet.gr είναι εντυπωσιακές:
* για πρώτη φορά έγινε μία πλήρης επίδειξη των αυξημένων δυνατοτήτων αεροκίνησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες πλέον πιστοποιήθηκε πως έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ένα πλήρες τάγμα μαζί με τον εξοπλισμό και τα βαρέα του όπλα, ημέρα και νύχτα
* Η τελική φάση της τουρκικής άσκησης αεραποβάσεως EFES ήρθε σαν «αποκάλυψη» και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου αφού η εκτέλεση της κίνησης για την δημιουργία αεραπρογεφυρόματος, με την χρήση 52 ελικοπτέρων των προαναφερόμενων τύπων, υπήρξε υποδειγματική και αποτελεί κανονική πρόβα για την υπερκέραση οργανωμένων παράκτιων αμυντικών οχυρώσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το σημείο στο οποίο έλαβε χώρα η τελική φάση της άσκησης είναι οργανωμένο με εμπόδια και κωλύματα, όπως ακριβώς θα είναι και το «περιβάλλον» υπό πραγματικές συνθήκες…
Είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά διαπίστωσε τα εξής:
- Στην περίπτωση μεγάλων νήσων, μία ανάλογη τουρκική αεραποβατική ενέργεια θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του αεροπρογεφυρόματος αφού η εγγύτητα με τις μικρασιατικές ακτές, ο αριθμός των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και ο αριθμός και εξοπλισμός των εισβολέων θα είναι τόσο μεγάλος ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ, με αποτέλεσμα η ελληνική άμυνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα κορεσμού.
- Στην περίπτωση των μικρότερων νήσων, η τουρκική δυνατότητα αερομεταφοράς είναι τόσο αυξημένη όπου τα αποτελέσματα, δυστυχώς, μπορεί να είναι ΑΚΑΡΙΑΙΑ.
- Εκτιμάται λοιπόν πως η τουρκική «επίδειξη δύναμης» θα πρέπει να έχει και ένα «θετικό». Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε αλλαγή και αναπροσαρμογή του αμυντικού της δόγματος στην περιοχή του Αρχιπελάγους.
Αργά αλλά σταθερά η Άγκυρα αυξάνει τις δυνατότητες «κάθετου ελιγμού» με αποτέλεσμα η «δύσκολη» γεωγραφία του Αρχιπελάγους να γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Η κατάσταση επιβάλει την υιοθέτηση μέτρων και ριζοσπαστικών λύσεων στην αντιμετώπιση μίας διαρκούς αυξανόμενης απειλής ενώ εγείρει για άλλη μία φορά και το ερώτημα για την αντίστοιχη ελληνική ικανότητα αερομεταφοράς και επιτυχούς εκτελέσεως του «κάθετου ελιγμού».
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά τις επισημάνσεις και αναλύσεις του defencenet.gr και των περιοδικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και COCKPIT. Στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί παρουσιάζονται οι δυνάμεις των δύο πλευρών στην γραμμή αντιπαράταξης στο Αιγαίο καθώς και τουρκική στρατηγική της σταδιακής αμφισβήτησης ακόμα και κατοικημένων νήσων.
Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ γίνεται μία λεπτομερής παρουσίαση της σταδιακής ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ελικοπτερικού στόλου της Τουρκίας καθώς και μία ανάλυση για τα σημαντικά «μαθήματα» αμφίβιων επιχειρήσεων και αεραποβάσεων τα οποία εξήχθησαν από την άσκηση EGEMEN.
Ας σημειωθεί πως η επικείμενη απόκτηση και ελικοπτερων Chinook θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ενισχύσει το πρώτο κύμα επίθεσης με το απαραίτητο υλικό και προσωπικό έτσι ώστε το δυνητικό αεροπρογεφύρομα να μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μία ισχυρή δύναμη κατοχής…
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Επειδη τα ελικοπτερα ειναι ευκολος στοχος της αντιαεροπορικης αμυνας λογω της μη δυνατοτητας ελιγμων καθως και επιτευξης υψηλων ταχυτητων για την αποδεσμευση τους απο το πεδιο επιχειρησης μια οργανωμενη αντιαρεπορικη αμυνα ειναι ικανη ακομα και να εκμηδενισει την αποτελεσματικοτητα ενος τετοιου εγχειρηματος συνεπως χρειαζεται οργανωμενη αντιαρεπορικη αμυνα καθως και η χρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μικρων ευελικτων και ταχυπλοων σκαφων με τη δυνατοτητα να φερουν αντιαεροπορικα οπλα κυριως πυραυλων με τη δυνατοτητα χρησεως απο ενα χειριστη ουτως ωστε να μπορουν να επιχειρησουν ανα πασα στιγμη οπουδηποτε και να μην ειναι ευκλοι στοχοι λογω επιτευξεως υψηλων ταχυτητων και δυνατοτητας ελιγμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να αποφευχθει οποιοσδηποτε αεροναυτικος αποκλεισμος καποιου νησιου ειναι αναγκαια η χρηση οργανωμενης αντιαεροπορικης αμυνας μικρων και ευελικτων σκαφων ικανων να φερουν πυραυλους καθως και η διασπορα πυραυλων σε ολο το χωρο του Αιγαιου με τη δυνατοτητα να πληξουν οποιονδηποτε στοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα αλλο μεσο αποτροπης αεροναυτικου αποκλεισμου καποιου Ελληνικου νησιου ειναι και τα υποβρυχια τα οποια εχουν τη δυνατοτητα να εκτοξευουν πυραυλους και τα οποια εχουν τη δυνατοτητα να κινηθουν και να καλυψουν ολο το Αιγαιο καθως και τα αεροπλανα καθετου προσγειωσεως και απογειωσεως και τα οποια ειναι δυνατον να καλυψουν οποαδηποτε περιοχη χωρις να ειναι αναγκη να χρησιμοποιηθουν μεγαλες εκτασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι επιτακτική ανάγκη και βαρύνουσας σημασίας η ανάδειξη του Τουρκικού κινδύνου και επεκτατισμού στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Η χώρα μας ξοδεύει τεράστια ποσά ετησίως σε εξοπλιστικά προγράμματα με αποτέλεσμα χρήματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν έμπρακτα τον Ελληνικό Λαό και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας να επενδύονται στην στρατιωτική άμυνα και επιπλέον να γίνεται και κακοδιαχείριση αυτών των χρημάτων και επιπλέον να έχουμε έναν στρατό ο οποίος αντί να συνεισφέρει στον Ελληνικό λαό να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους οικονομικά ασθενέστερους και ταλαιπωρία αφάνταστη λόγο της κακίστης δομής του . Η Ε.Ε θα πρέπει άμεσα να μας απαλλάξει από αυτό το πρόβλημα επιλέγοντας να ιδρύσει έμπρακτα τον Ευρωστρατό , να απορροφηθούν οι Έλληνες Επαγγελματίες οπλίτες και αξιωματικοί σε αυτόν όπως και όλων των χωρών μελών της Ένωσης και η φύλαξη και των συνόρων μας όπως και της Κύπρου να γίνεται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες τς Ευρώπης και οι εξοπλισμοί να γίνονται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο πλέον. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο χώρες της Ε.Ε να είναι υποχείρια της Αμερικανικής Βούλησης μέσω του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ενωθεί σε 1 Έθνος και να σταματήσουν οι τοπικιστικές νοοτροπίες στα σπλάχνα της. Θα πρέπει και σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό και πολιτισμικό πλαίσιο η Ευρώπη να γίνει Ενωμένη στην πράξη και όχι στα "χαρτιά" και μόνο στο πλαίσιο του Νομίσματος και του νέου απαράδεκτου συντάγματος (που και η Αγγλία θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει νόμισμα και να ασπαστεί το Ευρωπαικό) . Αν θέλουμε ειρήνη στην Ευρύτερη περιοχή της μεσογείου και της Ν.Α Ευρώπης αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεση λύση που πρέπει να προωθηθεί από την πλευρά μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς. Εκτός αυτού το Ελληνικό υπουργείο άμυνας θα πρέπει να σκεφτεί άμεσα την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε πλαίσιο και να προσανατολιστεί στο "Ελβετικό" Μοντέλο με σοβαρότητα και σεβασμό στους νέους και στους στρατευσίμους. Δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός Στρατός να συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, απωθεί τους νέους από το να υπηρετήσουν .

    Εύχομαι να σκεφτούν κάποιοι "κύριοι" όσα εγώ σκέφτομαι αυτή την στιγμή διότι τα πράγματα είναι το λιγότερο "τραγικά" .

    Σχολιασμός επι του κειμένου απο το blog μου www.aiwnio-pyr.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]