Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Τρίπολης


Συζητά με Ελλάδα και Ευρώπη, παζαρεύει και με Τουρκία

Να μην προχωρήσει σε κάτι «ανεπανόρθωτο», όπως θα ήταν η νομιμοποίηση τουρκολιβυκού συμφώνου από την Βουλή ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια προς τη Λιβύη κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη.

Την ώρα που ο κ. Δένδιας συναντούσε τον Αγκίλα Σάλεχ πρόεδρο της Βουλής αυτής της διχασμένης αφρικανικής χώρας και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνιν, ο διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Ελλάδα, Λιβύη, Τουρκία ανέβαινε στα ύψη.

Στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και διοργανώνοντας, όπως άλλωστε το συνηθίζει, μία πομπώδη «φιέστα», προσέφερε στρατιωτική βοήθεια, εμβόλια και ζήτησε να επιστρέψουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην αλληλοσπαρασόμενη χώρα.

Μαζί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό έφτασε στην Άγκυρα και σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο για να συνάψει νέες συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Αυτό το διπλωματικό «κουβάρι», περιέπλεξε όμως ακόμα περισσότερο η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άγνωστο περιεχόμενο τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος έχει αναπτύξει πολύ ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα, ενώ στην προσέγγιση με την Τουρκία παραμένουν «αγκάθια» με κυριότερα τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και την ισχυρή τουρκική παρουσία στη Λιβύη, που ενοχλεί ιδιαίτερα το Κάιρο. 


Αντιπερισπασμός Ερντογάν – Έτοιμη για συμφωνία η Αθήνα

Κάνοντας προφανώς μία επίδειξη διπλωματικής ισχύος, ο Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.

Νωρίτερα ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ήδη διαμηνύσει ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας.

Άλλωστε την Τετάρτη η Αθήνα υποδέχεται τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, δηλαδή την ίδια ημέρα που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα μετά την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να συμμετάσχει στο δείπνο για τη γιορτή του Ραμαζανιού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης ήταν σαφής: η χώρα θα προτιμήσει εκείνον που δίνει τα περισσότερα. 


Πολλά τα μέτωπα για την απομονωμένη Τουρκία

Ενώ αυτή η διπλωματική παρτίδα περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει να λύσει δύο ακόμα προβλήματα τα οποία προκάλεσε μεν ο ίδιος, αλλά ενέσκυψαν ξαφνικά.

Η ρωσική «αρκούδα» του δείχνει τα δόντια της, μετά την δηλωμένη πρόθεση του να εμπλακεί στο εκρηκτικό τερέν της Ουκρανίας προσφέροντας στην χώρα τουρκικά πολεμικά drones, φυσικά με το αζημίωτο.

«Ούτε να το διανοηθείς», απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και λίγες ώρες αργότερα η αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς Τουρκία, λόγω… κορωναϊού μέχρι αρχές Ιουνίου και… βλέπουμε.

Το χτύπημα είναι βαρύ αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται μία Τουρκία που βυθίζεται στην οικονομική κρίση.

Και πλέον όλων των παραπάνω, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση της Ρώμης στην απειλή Ερντογάν ότι θα ακυρώσει την παραγγελία ιταλικών ελικοπτέρων λόγω των δηλώσεων Ντράγκι που τον αποκάλεσε δικτάτορα.

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]