Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια ανάσα εθνικού οξυγόνου…


Του Νίκου Φυλάγγελου

Το μέσο είναι το μήνυμα… Η ιστορικά κυρίαρχη και αυταπόδεικτη θεωρία στην επιστήμη της επικοινωνίας. Σημασία έχει ποιός μιλάει. Πολλές φορές περισσότερο και από το τι λέει, εφόσον έχει καταγράψει με επιτυχία τη διαδρομή της καθιέρωσης στη συνείδηση ενός ακροατηρίου.

Η πρόσφατη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ως πληθυντική και αναλυτική απάντηση στις… ανορθογραφίες του Κώστα Σημίτη περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απασχόλησε με τρόπο ηχηρό και επίμονο τα social media. Όχι τόσο για την ανταλλαγή επιχειρημάτων δυο πρώην πρωθυπουργών, αλλά κυρίως επειδή, επαναφέροντας στην εθνική μνήμη τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος διαχειρίστηκε τη διεθνή θέση της χώρας την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Κώστας Καραμανλής προσέφερε μια ανάσα εθνικού οξυγόνου, σε μια κοινωνία που μοιάζει εθισμένη στην ηττοπάθεια.

Πριν τα Μνημόνια, τις εθνικές υποχωρήσεις, την απώλεια της εθνικής αυτοδιάθεσης, τη βολική και αδιαμαρτύρητη συμπόρευση με τους “ισχυρούς” του πλανήτη, την παγίωση της Ελλάδας ως “δεδομένης” και επομένως… βολικής, ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να κρατήσει ψηλά τη σημαία της εθνικής αξιοπρέπειας.

Να διαμορφώσει τις συνθήκες για ισότιμη φωνή και ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι. Για στρατηγικές συμμαχίες και όχι… δουλοπαροικία. Για συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων, και όχι για παθητική και μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων αναξιοπρέπειας για το εθνικό συναίσθημα

Φυσικά το πλήρωσε. Ακριβά. Προσέφερε ωστόσο στον ιστορικό του μέλλοντος μια σπάνια ευκαιρία να αναρωτηθεί, για μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση. Όχι μια Ελλάδα… επιδόρπιο στις ορέξεις άλλων.

Υστερόγραφα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]