Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία τα βάζει και με τους “συμμάχους” της


H διπλωματία δεν είναι το δυνατό της σημείο…

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως ενοχλήθηκε αρκετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον αποκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες, ‘’δικτάτορα’’. Οι αντιδράσεις έκτοτε είναι σημαντικές και λέγεται ότι ένας διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, μόλις άρχισε.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία με την Ιταλία διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις, τις οποίες ο κ. Ερντογάν επιχειρεί αυτό το διάστημα να "δυναμιτίσει". Φαίνεται μάλιστα ότι "πάγωσε" μια παραγγελία ελικοπτέρων προερχόμενη από την Ιταλία, ενώ σύμφωνα με ειδήσεις Ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γείτονα χώρα Τουρκία, ήδη παρενοχλούνται από την Κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες όπως λένε αναλυτές ως αντίποινα για τα λεγόμενα του κ. Ντράγκι, νομίζοντας πως θα πλήξει την Ιταλία με τις ενέργειες του, νομίζοντας ότι η Ιταλία "εξαρτάται" από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο την δεδομένη περίοδο είναι αστείο αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Βέβαια αυτή την φορά ας μην μείνουμε αποκλειστικά στο οικονομικό κομμάτι, που έρχεται πάντα όμως στο προσκήνιο ως αποτέλεσμα των πράξεων Ερντογάν, αλλά ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στις κινήσεις της γείτονας χώρας στον τομέα της διπλωματίας.
Έχουμε μια Τουρκία που τα βάζει συνεχώς με όλους, καθώς και με συμμάχους της. Τελευταία μάλιστα δημοσιεύματα την θέλουν να επιθυμεί να εμπλακεί και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη για το καυτό θέμα της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ως γνωστόν οι σχέσεις του με την Αμερική έχουν μπει στον "πάγο", λόγο κυρίως της προμήθειας των S-400 από την Ρωσία και τώρα στρέφεται και εναντίον της χώρας που δέχθηκε να τον εξοπλίσει! Άραγε αυτά που κάνει έχουν λογική?

Από την άλλη δεν θέλει από ότι φαίνεται να βελτιώσει και τις σχέσεις του με την Ελλάδα. Συνεχώς είναι εκεί για να δημιουργήσει προβλήματα με καυστικές δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή συλλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του, τις οποίες αποδυναμώνει μόνος του! Το αστείο είναι έχουμε δει δημοσιεύματα με τα οποία χλευάζει τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι, τα υποβρύχια του δεν ήταν ικανά να "κρυφτούν" σε καμία περίπτωση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τον τελευταίο καιρό όμως κάνει και μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα δείχνει "καλό" πρόσωπο ξαφνικά προς το Ισραήλ. Όμως η έγκυρη εφημερίδα Jerusalem Post, τις προηγούμενες ημέρες είχε ως κεντρικό άρθρο της, πως το Ισραήλ πρέπει να ναι επιφυλακτικό απέναντι στην Τουρκία.

Μεταξύ μας, δεν έχει άδικο. Η Τουρκία προφανώς δεν ξύπνησε ένα πρωί και θέλησε να "φτιάξουν" τις σχέσεις τους. Είναι πιθανό να θέλει οι άλλοι να "κοιμούνται" ήσυχοι, όσο εκείνη παίρνει την κυριαρχία στην περιοχή. Όμως δεν σταματάει εδώ η ιστορία καθώς έχει προσεγγίσει και την Αίγυπτο.

Όλοι γνωρίζουν πως πριν λίγες ημέρες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου, είχαν επικοινωνία με κεντρικό θέμα το Ραμαζάνι, την γιορτή των μουσουλμάνων. Και εδώ βέβαια ο Ερντογάν βρίσκει "αντίσταση" στα πιθανά θέλω του. Η ανακοίνωση του Καΐρου αναφέρει, πως για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των 2 χωρών, ‘’πρέπει οι Τουρκικές ενέργειες να συμμορφωθούν με τις αξίες της Αιγύπτου’’.
Τελικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τα ακριβή σχέδια της Τουρκίας, αν και ίσως σε κάποιο βαθμό είναι εμφανή. Η γείτονα χώρα προσπαθεί να πάρει το "πάνω" χέρι στην περιοχή και να παραγκωνίσει τα υπόλοιπα κράτη. Όπως άλλωστε φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έχει μεγάλες βλέψεις.

Πέρα των άλλων τα βάζει με την Ιταλία και ξαφνικά θέλει να πάρει θέση και για τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Ίσως να θέλει να βάλει την Τουρκία σε μια θέση που δεν μπορεί να μπει και να θέλει να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία στρατιωτικής και πολιτικής επιρροής, έχοντας λόγο και για ξένα ζητήματα, εκτός της χώρας του. Ίσως τελικά τα σχέδια του να ναι μεγαλύτερα από το μπόι του.

Αργύρης Σταθόπουλος
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]