Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οριστικό εμπάργκο Καναδά στις αμυντικές εξαγωγές προς την Τουρκία


Σε οριστικό εμπάργκο των εξαγωγών drones υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία προχώρησε ο Καναδάς, οριστικοποιώντας επί της ουσίας το «πάγωμα» που είχε επιβάλει τον περασμένο Οκτώβριο προς την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στο πρόγραμμα UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) της Τουρκίας, καθώς οι καναδικές εξαγωγές θεωρούνται σημαντικό κομμάτι του, επηρεάζοντας το βασικότερο εξαγώγιμο είδος drones της γείτονος, τα Bayraktar.

Αφορμή για την κίνηση της Οττάβας το φθινόπωρο ήταν οι κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, χωρίς τη συναίνεση του Καναδά.Από τη διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών προέκυψε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» για τη χρήση της καναδικής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις μάχες του Καυκάσου, όπως γνωστοποίησε ο Καναδός ΥΠΕΞ.

Η Οττάβα είχε διακόψει και το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες, αλλά οι εξαγωγές είχαν επανεκκινήσει αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταλήξουν στην τωρινή απόφαση για οριστικό εμπάργκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που επιβάλει κυρώσεις σε εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Άγκυρα.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]