Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν προωθεί τα πιόνια του στη σκακιέρα του Καυκάσου


Ο στρατός του πήγε για να μείνει…

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη στο Μπακού την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παραβρεθεί στους εορτασμούς για τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, είχε συνομιλίες με τον Ilham Aliev, σχετικά με το ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde:

Η Άγκυρα σκοπεύει να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, ακόμη και αν ο ρόλος της παραμένει ασαφής, υπό την επιφύλαξη της καλής θέλησης της Ρωσίας.

Ωστόσο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου, δεν αναφέρει τίποτα για το ρόλο της Τουρκίας στη νέα περιφερειακή διαμόρφωση. Η Μόσχα, η Άγκυρα και το Μπακού έχουν κοινό συμφέρον, να αποκλείσουν την ομάδα του Μινσκ, υπό την προεδρία ιδίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στο Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία δεν θεωρείται έντιμος διαμεσολαβητής», αναφέρει ο Mitat Celikpala, καθηγητής στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του Μπακού και της Άγκυρας, η υποστήριξη του Παρισιού στην αρμενική υπόθεση και η ψηφοφορία στη Γερουσία, υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έθεσε τη γαλλική διπλωματία εκτός.

«Η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο Mitat Celikpala, προσθέτοντας, ότι «η ύπαρξη ειδικού καθεστώτος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πλέον δεν υφίσταται».

Για τον Bayram Balci, ειδικό στην Κεντρική Ασία, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, η ολοκλήρωση του έργου του διαδρόμου, που θα ενώνει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν, «θα δώσει στην Τουρκία μια εδαφική συνέχεια, μια διαδρομή προς την Κασπία Θάλασσα και πέρα ​​από αυτή», συνδέοντας την Κωνσταντινούπολη με το Kashgar, και την κινεζική Xinjiang, με ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προοπτικές για ολόκληρη την περιοχή.

Le Monde, Ankara avance ses pions sur l’échiquier caucasien
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]