Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε κυρώσεις για τους S-400 της Τουρκίας


Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 30 ημερών, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021, παρά τις απειλές του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση βέτο.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-40 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο θα πάει στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία.

Mε συντριπτική πλειοψηφία, 84 υπέρ έναντι 13 κατά, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε απόψε το νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), ύψους 740,5 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Είχε προηγηθεί προ ημερών αντίστοιχη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο από το ένα όσο και από το άλλο νομοθετικό Σώμα βάζει εμπόδιο στο σενάριο όπου ο πρόεδρος Τραμπ επιμείνει να θέσει βέτο, όπως ο ίδιος απειλούσε ότι θα κάνει.

Στο δια ταύτα, ο συγκεκριμένος νόμος απαιτεί μεταξύ άλλων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία εντός 30 ημερών από την υπογραφή του.

Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι «το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021) , ο πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β)».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είχαν αναφερθεί στο θέμα των κυρώσεων με πλέον χαρακτηριστική τη περίπτωση του προέδρου της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις ο οποίος είχε ζητήσει την άμεση επιβολή τους μετά τις δοκιμές της Άγκυρας τον Οκτώβριο.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 335-78 και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφία που επίσης θα δυσκολέψει τον πρόεδρο Τραμπ, στον οποίο και περνά τώρα η σκυτάλη, να την υπερκεράσει.

Χθες είχε στο μεταξύ γίνει γνωστό από ρεπορτάζ του Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των S400. Το ρεπορτάζ επικαλούνταν τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.

Σημειωτέον ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα θέσει βέτο για ζήτημα άσχετο με τις ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Αφορά στο αίτημά του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]