Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία διαμαρτύρεται για τα χαμηλά επιτόκια του Νότου


Η Κριστίν Λαγκάρντ χθες έπραξε κατά τα αναμενόμενα κρατώντας τα επιτόκια αμετάβλητα, ανακοινώνοντας επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Μάρτιο του 2022, με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού του προϋπολογισμού 1,85 τρισ. ευρώ από 1,350 τρισ. που είναι σήμερα και αναβαθμίζοντας τα TLTROs.

Η κεντρική τραπεζίτης μπορεί να αιτιολόγησε τις αποφάσεις της ως απαραίτητες, μιας και η εξασφάλιση της ανοσίας έναντι του κορονοϊού αναμένεται προς το τέλος του 2021, κάτι που καθιστά την στήριξη των οικονομιών απαραίτητη, εντούτοις πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι και Οργανισμοί στην Γερμανία για άλλη μια φορά εξέφρασαν ευθέως την αντίθεση τους.

Το Deutsche Welle ανέδειξε χτες τις αιχμηρές παρατηρήσεις του επικεφαλή οικονομολόγου Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι συνεχίζει την συγκαλυμμένη κρατική χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι «η Covid-19 και ο δομικά χαμηλός πληθωρισμός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα νομισματικής πολιτικής».

Εξέφρασε μάλιστα τις αμφιβολίες του αν η ΕΚΤ θα καταφέρει στο τέλος της ημέρας να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα ευνοϊκά επιτόκια, αλλά και την ανησυχία του ότι η υπερχρέωση των κρατών θα συνεχίζει να βαίνει αυξανόμενη και το 2021 με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να παγιδευτεί σε έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων, από τις οποίες δεν θα υπάρχει εύκολη έξοδος διαφυγής.

Ο Αλεξάντερ Κρούγκερ δεν είναι ο μόνος που διαφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Έντονη κριτική ασκεί εδώ και ημέρες το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ZEW). Σε πρόσφατη μελέτη του κατηγορεί ευθέως την ΕΚΤ ότι αγοράζει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά κρατικά ελλείμματα, «φωτογραφίζοντας» εμφανώς τον ευρωπαϊκό νότο και υποδεικνύοντας ευθέως την Ιταλία αλλά και την Ισπανία και τη Γαλλία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα του Κρούγκερ, ήτοι ότι η ΕΚΤ στην ουσία έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει την λεπτή γραμμή της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης.

Οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ σχολιάστηκαν σκληρά και από τον Φρίντριχ Χάινεμαν-οικονομολόγο και συνεργάτη του ZEW –ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι η ΕΚΤ είναι ένα βήμα πριν να χάσει «το μέτρο».

Δεν έμειναν ασχολίαστες ούτε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τον Χάινεμαν να χαρακτηρίζει ως υπερβολή την απόδοση 0,6% του ελληνικού δεκαετούς, δεδομένης της αύξησης του χρέους της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, μπορεί η ΕΚΤ να είθισται να παρεμβαίνει σε εποχές κρίσης, αλλά η σχεδόν μηδενική απόδοση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από το κατανοητό πλαίσιο.

Ευτυχώς η ΕΚΤ προς το παρόν «κλείνει τα αυτιά» στην γκρίνια των Γερμανών, τουλάχιστον όσο παραμένει σε ένα συγκεκριμένο και διαχειρίσιμο κύκλο. Μέχρι τότε οι επενδυτές θα μπορούν να απολαμβάνουν το σημαντικό δίχτυ προστασίας των ελληνικών ομολόγων, καθώς βάση των χτεσινών ανακοινώσεων, η ΕΚΤ θα αγοράσει το 2021 ελληνικά ομόλογα ύψους από 15 έως 22 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 16,3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι αγορές θα έχουν φτάσει τα 18 δισ. ευρώ.

Μαίρη Βενέτη
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]