Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο απόφασης στο τραπέζι για Τουρκία


Politico: Συμφωνία των «27» στο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Τη συζήτηση νέου, τρίτου προσχεδίου απόφασης για το ζήτημα της Τουρκίας άρχισαν, λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν εκφράζεται ιδιαίτερη αισιοδοξία και "δεν υπάρχει ομοφωνία αυτή τη στιγμή", όπως τόνισε Έλληνας αξιωματούχος στον ιστότοπο Politico.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει διμερείς επαφές για το θέμα και, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, πριν το διάλειμμα είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία, με την Κύπρο να τοποθετείται μάλιστα δύο φορές.

"Οι θέσεις μεταξύ διάφορων χωρών μοιάζουν πραγματικά να απέχουν πολύ", ανέφερε η διπλωματική πηγή του Politico.

Ακόμη όμως και οι χώρες που στέκονται "σκληρές" απέναντι στην Άγκυρα δεν υιοθετούν ακριβώς την ίδια στάση, καθώς π.χ. η Αυστρία ήταν ικανοποιημένη με το περιεχόμενο του δεύτερου προσχεδίου απόφασης.

Με τo προηγούμενο προσχέδιο συμπερασμάτων να μην ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, ανέφερε στους ομολόγους του ότι "είναι τουλάχιστον παράδοξο την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βαλτώνει στα "εάν" και στα "αλλά"...".

Στο προσχέδιο γινόταν λόγος περί καλέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "να προσθέσει και νέα ονόματα" στη λίστα των κυρώσεων δεδομένων "των μη εγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Καλεί παράλληλα τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ "να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε" και για το εύρος των κυρώσεων "η οποία θα παρουσιαστεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 στο Συμβούλιο".

Οι αλλαγές, σε σχέση με το χθεσινό προσχέδιο, κρίνονταν αμελητέες. Οι διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο μοιάζει χρονικά πολύ μακρινή, καθώς Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση στην ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τρίτη διπλωματική πηγή, η Ελλάδα προτείνει έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία. Ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης δεν μοιάζουν να υιοθετούν την ιδέα, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο", πάντα σύμφωνα με το Politico.

Τα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι έναντι της Άγκυρας, ωστόσο "ακριβώς αυτό το κάτι είναι το σημείο διαφωνίας", τόνισε έτερη πηγή των Βρυξελλών.

Προς το παρόν, η τρέχουσα εκδοχή του προσχεδίου είναι αυτή που θα συζητήσουν οι "27" ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]