Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φωνές από τη Γαλλία: Πρέπει να σταματήσουμε να ταΐζουμε τον Ερντογάν




Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ακολουθούν έναντι του Ταγίπ Ερντογάν την ίδια στρατηγική πολιτικής συμφιλίωσης του Chamberlain με τον Χίτλερ, που οδήγησε τον Winston Churchill να παρατηρεί, ότι «η πολιτική του κατευνασμού είναι σαν να ταΐζεις έναν κροκόδειλο ελπίζοντας, ότι θα σε φάει τελευταίο».

Αυτό σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Nicolas Baverez , ενώ θεωρεί την απειλή του νέο-οθωμανικού ιμπεριαλισμού και του ισλαμισμού της Τουρκίας του Erdogan, όχι λιγότερο επικίνδυνη για την δημοκρατία και την Ευρώπη από το ναζιστικό ολοκληρωτισμό, αν και διαφέρουν σημαντικά.

Κατά την άποψή του, η Τουρκία του Erdogan εκμεταλλεύτηκε την ταχεία και ταραγμένη απόσυρση των ΗΠΑ από τον Donald Trump, καθώς και την επιδημία που καταστρέφει και παραλύει τη Δύση για να σκληρύνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος και να επιταχύνει την εξωτερική επέκτασή της…

Αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, μέσω του εκβιασμού των προσφύγων και της ριζοσπαστικοποίησης των τουρκικών κοινοτήτων μεταναστών, συμμετέχει σε τρεις ανοιχτούς πολέμους στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τέλος, άνοιξε τρία μέτωπα ενάντια στην Ευρώπη παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, όπου ανέλαβε εκ νέου τον εξισλαμισμό.

Θεωρεί, ότι η απειλή που συνιστά η Τουρκία – μια μεγάλη δύναμη για την Ευρώπη, λόγω της ιστορίας της, του δημογραφικού της βάρους και της γεωγραφίας της – δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ωστόσο επισημαίνει τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Erdogan – διάβρωση της ηγεσίας του, κρίση στην υγεία και οικονομική κρίση που υπονομεύει τη χώρα – αλλά και την απομόνωσή της σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ως τελευταία υποστήριξη μόνο το Κατάρ, τους υποστηρικτές της στην Τρίπολη και το Μπακού, καθώς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, των οποίων η επιρροή δεν σταματά να μειώνεται, σε μια εποχή, που οι σχέσεις της με τη Μόσχα είναι τεταμένες, λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στον Καύκασο.

Εκτιμά, ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεφύγει από την άρνηση και να περιορίσει την Τουρκία, καθώς μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της στη Μεσόγειο.

Κατά τη γνώμη του, απέναντι στον Erdogan, η Ένωση πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική, οργανωμένη γύρω από πέντε σημεία: πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, τερματισμό στη φαντασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας και οικονομικές κυρώσεις κατά του Recep Erdogan, της οικογένειάς του και στενών ολιγαρχών, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο Πέλαγος, ενίσχυση διαλόγου με την τουρκική κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση.

Le Figaro, Nicolas Baverez: «Il faut arrêter Recep Tayyip Erdogan!»
HellasJournal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]