Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αμερική επιλέγει τον πρόεδρό της...



Και η Ευρώπη πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες...

Του Ian Bond

Οι Ευρωπαίοι δεν ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να τους επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό τον χρόνο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και ειδικοί, παρακολουθούν ακόμη πιο στενά από ό,τι συνήθως, να δουν εάν ο Joe Biden μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να κερδίσει δεύτερη θητεία. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τη διατλαντική σχέση των 75 ετών, ή να τις δώσουν νέα παράταση ζωής.

Πριν από την εκστρατεία του Trump το 2016, οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικάνοι σε μεγάλο βαθμό συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η πολυμερής παγκόσμιας τάξη, να προωθηθεί το ελεύθερο εμπόριο και η ελεύθερη αγορά, και να καλλιεργηθεί η δημοκρατία. Οι απομονωτικές οικονομικές πολιτικές και εξωτερικής πολιτικής του Trump, κατέστρεψαν αυτή τη συναίνεση.

Στην πρώτη του θητεία, η προσέγγιση του Trump απέναντι σε συμμάχους και αντιπάλους, έχει πλήξει σοβαρά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν είναι οπαδός του ΝΑΤΟ, έχοντας δηλώσει συχνά ότι τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ διότι δεν ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τη δική τους άμυνα και (ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας) χρωστούν στις ΗΠΑ ή στο ΝΑΤΟ τεράστια ποσά χρημάτων-αποζημιώσεων, που στην καλύτερη περίπτωση είναι ακραίως παραπλανητικά. Στην εκστρατεία του το 2016 και στη συνέχεια, έθετε εν αμφιβόλω το εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπιζόταν έναν σύμμαχο που είχε δεχθεί επίθεση. Αυτόν τον χρόνο, ο Trump ανακοίνωσε την απόσυρση μερικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους του ή ακόμη και τους δικούς του στρατιωτικούς συμβούλους, και χωρίς κανένα προφανή σκεπτικό εκτός από την επιθυμία να τιμωρήσει τη Γερμανία.

Ο Trump έχει υπονομεύσει τα διεθνή καθεστώτα ελέγχου των όπλων που έχουν συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και επέβαλε κάποιους περιορισμούς στις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η Ρωσία παραβίασε τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF, να μην αναπτύξει πυραύλους μεσαίους βεληνεκούς, αλλά η απόφαση του Trump να καταργήσει τη συνθήκη, άφησε την Ευρώπη πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη νέων ρωσικών πυρηνικών πυραύλων κοντά στα σύνορά της. η αποχώρησή του επίπεδης από τη Συνθήκη Open Skies, καθιστά πιο εύκολο για τη Ρωσία να αποκρύψει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες από το βλέμμα της Δύσης. Και ο Trump είναι ακόμη πιο εχθρικός προς την ΕΕ από ό,τι είναι στο ΝΑΤΟ, περιγράφοντας την Ένωση (σύμφωνα με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton) ως "χειρότερη από την Κίνα, αλλά πιο μικρή", και χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες αιτιολογίες εθνικής ασφάλειας για την επιβολή δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο Trump δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να υποστηρίξει, πόσο μάλλον να προάγει, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες τις οποίες μοιράζονται οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τον Bolton, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ασκούσε πιέσεις στην Κίνα για την καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σινγιανγκ, ο Trump είπε στον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping το 2019 ότι το να χτίσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Ουιγούρους ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει. Η σχέση του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un τον οδήγησε στην ακύρωση σημαντικών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, παρά το ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει τα πυρηνικά της όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα. Ο Trump είναι διαβόητα απρόθυμος να ασκήσει κριτική στον Putin της Ρωσίας, και εμφανίζεται να πιστεύει την άρνηση του Putin ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές του 2016, παρά τα εκτεταμένα στοιχείων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι το είχε κάνει.

Εάν ο Trump κερδίσει δεύτερη θητεία, οι ευρωπαϊκές αμφιβολίες για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνά τους, θα αυξηθεί. Ο έλεγχος του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τον Trump να πληρώσει για την απομάκρυνση στρατευμάτων από την Ευρώπη. Αλλά και αν κάποια παραμείνουν, η αποτρεπτική ισχύς του ΝΑΤΟ θα μειωθεί διότι ο πρόεδρος της Αμερικής είναι ξεκάθαρα απρόθυμος να υπερασπιστεί τους συμμάχους της συμμαχίας. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Trump θα υπερασπιστεί χώρες όπως η Πολωνία με τις οποίες θεωρεί ότι μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν θα έχουν επιλογή από το να θέλουν καλές σχέσεις μαζί του, όσο η ΕΕ από μόνη της παραμένει ανεπαρκής αμυντικός παράγοντας.

Μια δεύτερη θητεία πιθανώς θα φέρει αύξηση των εντάσεων με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του πώς θα χειριστεί την Κίνα. Αντί να εργάζεται με την ΕΕ για να απαντήσει στην άνοδο της Κίνας, στην πρώτη του θητεία ο Trump είτε αγνόησε την ΕΕ και έδρασε εναντίον της Κίνας μονομερώς ή χρησιμοποίησε απειλές και εξαναγκασμό για να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να απεμπλακούν από την Κίνα σε τομείς όπως το 5G. Πιθανώς θα εντείνει την πίεση σε μια δεύτερη θητεία, γνωρίζοντας ότι η αυστηρή του στάση έναντι της Κίνας έχει ευρεία στήριξη στις ΗΠΑ. Η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά υπό τον Trump, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθιστώντας δύσκολο για τους Ευρωπαίους ηγέτες να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ ακόμη και όταν είχε νόημα να το πράξουν.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]