Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία "κωφεύει" στα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας




Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Με την Τουρκία να... κωφεύει μπροστά στα συνεχή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση, αναδεικνύοντας σε όλους τους τόνους, ότι η παραβατικότητα της Άγκυρας δημιουργεί πολυεπίπεδα προβλήματα, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός, μετά από έναν κύκλο παρεμβάσεων σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζει το τέμπο των στρατηγικών κινήσεων στη…σκακιέρα, απαντώντας ηχηρά στο μονόλογο των αμφισβητήσεων της γείτονος. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, το οποίο δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση, υπενθυμίζοντας πως είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που το προωθεί και το άσκησε, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. "Είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση από το 1995 και μετά που υπάρχει το casus belli τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα", σημείωσε και επεσήμανε ότι η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο την αποτρεπτική της ισχύ.

"Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό", ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα. "Απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Η συνάντηση με Λαβρόφ

Με το βλέμμα στην ενίσχυση του διπλωματικού βηματισμού, κομβική θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τη χρονική συγκυρία να μην είναι καθόλου τυχαία, καθώς η ένταση στα ελληνοτουρκικά, της προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως, της επίσκεψης Λαβρόφ, έχει προηγηθεί ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία τόνιζε πως η Μόσχα θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. "Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως δώδεκα ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο", ανέφερε η ανάρτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα υποδεχθεί τον κ. Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου, πέραν των συζητήσεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό, θα επιδώσει στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας την προσωπική πρόσκληση προς τον πρόεδρο Πούτιν να παρευρεθεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 2021. Προσωπικά θα προσκληθούν ακόμη με αφορμή τους εορτασμούς, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος. Προσκεκλημένος θα είναι, επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, σε ένα τετ α τετ που θα επιβεβαιώσει τις ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών.

Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]