Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται στο χείλος του πολέμου;


Θα είναι μία σύγκρουση που θα καταστρέψει το ΝΑΤΟ…

Με τίτλο “Are Turkey And Greece On The Brink Of War?” («Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται στο χείλος του πολέμου;»), άρθρο γνώμης του Steve Forbes/ Διευθύνοντος Συμβούλου και Αρχισυντάκτη  του ομώνυμου περιοδικού Forbes, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.
Αναφέρεται στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο με το ερώτημα αν τελικά θα γίνει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, λέει, -με τη συνδρομή της Ε.Ε., της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- υποστηρίζει ότι τα πολυάριθμα νησιά της, της δίνουν κυριαρχικά δικαιώματα στα ενεργειακά κοιτάσματα των υδάτων αυτών, ενώ η Τουρκία διαφωνεί κάθετα.

Και οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις ναυτικού και αεροπορίας στην περιοχή, ενώ η Τουρκία τροφοδότησε την κρίση στέλνοντας πολεμικά πλοία συνοδείας για το πλοίο ερευνών της που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ζήτησε από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί παραχωρήσεις, ειδάλλως… Επίσης δημοσίως μειωτικά αποκάλεσε τον Ελληνικό στρατό «σαραβαλιασμένο».


Καμία πλευρά δεν επιθυμεί τον πόλεμο ενώ ξεκίνησαν τεχνικές διαβουλεύσεις για την πρόληψη ατυχημάτων που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις εχθροπραξίες. Η διπλωματία αποσόβησε ένα πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το 1996 για δύο ακατοίκητα νησιά. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ θα ήταν κάτι το καταστροφικό για τη Συμμαχία, προς τέρψη της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ απέχουν αφήνοντας τους διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να επιληφθούν της κατάστασης. Αλλά δεδομένου του διακυβεύματος, η στάση αυτή των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να αλλάξει, καταλήγει στο άρθρο του ο Forbes.

Σε σχετικό ηχητικό απόσπασμα του ιδίου στην πλατφόρμα podcast/ ‘What’s Ahead’ που συνοδεύει το κείμενο, ο ίδιος αναλύει πιο εμπεριστατωμένα το θέμα (σε συνάφεια με το παραπάνω κείμενο).

Συμπληρωματικά, αναφέρει ότι ο Erdogan τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την αποφασιστική πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο και ότι οι Έλληνες είτε θα καταλάβουν την γλώσσα της διπλωματίας, είτε του πεδίου της μάχης, με οδυνηρές συνέπειες.

Επίσης αναφέρεται στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, και ότι η Τουρκία τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Κύπρο είναι άκυρη αν δεν συμφωνήσει και η (παράνομη) «ΤΔΒΚ».

Αναφέρεται επίσης ότι σε τυχόν εχθροπραξίες, η Τουρκία σκοπεύει να στείλει περί τα 4 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη πράγμα που προσπάθησε ήδη να κάνει πριν από κάποια χρόνια.

Are Turkey And Greece On The Brink Of War?”
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]