Ξέσπασε «πόλεμος» για το γερμανικό έγγραφο
Η τριμερής συνάντηση της Ελληνίδας διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της Γιαν Χέκερ και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με το άρθρο του πρωθυπουργού στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης περιγράφει τη βούληση της ελληνικής πλευράς, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε καμία επιθετική ενέργεια, να ξεκινήσουν οι διερευνητικές με την Αγκυρα στο σημείο που είχαν καταλήξει το 2016: «Οταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού».
Η αποστροφή του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για το περιεχόμενο του εγγράφου: «Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία. Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο», δήλωσε.
Ο στόχος της γερμανικής πλευράς με το έγγραφο που εμφάνισε σε εκείνη τη συνάντηση ήταν να ανοίξει ο δρόμος, με προτεινόμενη ημερομηνία την 28η Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ο Στ. Πέτσας, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στον Αλ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε πως «ψεύδεται ασύστολα», συμπληρώνοντας ότι «ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο». Στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται πως υπήρξε ενημέρωση σε αυτό το επίπεδο πριν γίνει γνωστή η τριμερής, με τον Αλ. Τσίπρα να συγκαλεί χθες στο γραφείο του όλους τους στενούς συνεργάτες του επί των εθνικών – εξωτερικών θεμάτων προκειμένου να αξιολογήσουν συνολικά την κατάσταση. «Οταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση», κατέληξε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κείμενο της συμφωνίας ζητεί η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως «χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Εχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα». Στο ίδιο μήκος κύματος και από τον Περισσό τονίζουν πως «καμία ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ». «Η ομολογία του πρωθυπουργού για ύπαρξη έγγραφης μυστικής συμφωνίας διμερώς με την Τουρκία, υπό τις ευλογίες του Βερολίνου, συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα και εθνική μειοδοσία», αναφέρουν από την Ελλ. Λύση.
Αντώνης Αντζολέτος
Καθημερινή
"«Οταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού»."
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανθρωπος ειναι θεοπαλαβος -περα απο βαλτος- με ολη την σημασια της λεξεως!
Αν υπογραφεται συμφωνια και οι συζητησεις ειναι απορρητες, και το ενα μελος, αφου
υπογραφει, υποχωρει και βγαζει στη φορα εμπιστευτικο υλικο τοτε πως μπορει να συνεχιστει
ενας "διαλογος" αφου το μελος αυτο αποδεικνυεται αναξιοπιστο;
Τι νοημα εχει η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συμφωνια με καποιον αναξιοπιστο, αφου λογω της
αναξιοπιστιας του δεν προκειται να την σεβαστει;
Και τι μηνυμα δινει ο μπετοβλακας πρωθυπουργισκος στις ΕΔ που ειναι σε θεση να
αντιμετωπιζουν και να υπερνικουν τους απεναντι σε ολα τα επιπεδα;
Καταφερε να βγαλει "πατριωτη" τον εθνοπροδοτη Τσιπρα!!