Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα 3 σενάρια μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex


Σε τρία σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις Ταγίπ Ερντογάν μετά την λήξη της Navtex για τις έρευνες του τουρκικού Ορούτς Ρέις, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντινός Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το πρώτο σενάριο είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη Navtex, κάτι που όπως είπε ο καθηγητής θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη.

Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη.

Το τρίτο και το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελλόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.

Εξήγησε μάλιστα ότι είναι άλλο πράγμα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και άλλο η αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι κυριαρχία ενός κράτους. «Όταν μιλάμε για κυριαρχία, εκεί είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς με κάθε τρόπο», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τον κ. Φίλη και το Ορούτς Ρέις πλησιάσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς δυνητική ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι μέχρι τα 12 μίλια, «θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια, προφανώς να στήσουμε κάποιο μπλόκο, για να αποφύγουμε το μπλόκο», ανέφερε.

«Αυτή είναι μια κατακόκκινη γραμμή που αν την υπερβεί η Τουρκία, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα έχει ζήτημα νομιμοποίησης. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με απασχολεί τι θα έχει ως πρόβλημα η κυβέρνηση. Με απασχολεί ποιο θα είναι το πρόβλημα της χώρας την επόμενη ημέρα», υποστήριξε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Με ποιον συνομιλεί ο Ερντογάν

Σε διπλωματικό επίπεδο στο ερώτημα με ποιον συνομιλεί αυτή την περίοδο ο Ταγίπ Εερντογάν, ο κ. Φίλης εξέφρασε το φόβο του, ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι συνομιλεί με την ιστορία, δεν συνομιλεί με ηγέτες».

Επιπροσθέτως εξήγησε ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν επιτρέπει στον Ερντογάν να κάνει θεαματικές κινήσεις προς τα πίσω. Εντούτοις την όποια αναδίπλωση επιλέξει με τον τρόπο που λειτουργούν τα τουρκικά ΜΜΕ, μπορεί να την εμφανίσει στο εσωτερικό της χώρας ως νίκη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]