Όροι - νάρκες στον διάλογο από την Άγκυρα
Η ενόχληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνογαλλική προσέγγιση αλλά και τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν από την Κορσική φαίνεται ότι απομακρύνει την Αγκυρα από την πιθανότητα επαφών για αποκλιμάκωση το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Αγκυρα εμφανίζεται, επιπλέον, ενοχλημένη από τη στάση που τήρησε η Αθήνα έναντι της διαδικασίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι η γερμανική μεσολάβηση είχε οδηγήσει τις δύο πλευρές κοντά στην ευόδωση κάποιας ημερομηνίας διαλόγου. Πηγές αναφέρουν ότι, μετά τις δηλώσεις Μακρόν, η Αγκυρα εξέφρασε τη δυσφορία της προς το Βερολίνο.
Οι Γερμανοί έχουν ζητήσει από τους Τούρκους να μείνουν εκτός των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, ωστόσο δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση από την Αγκυρα. Και, ως εκ τούτου, από το Βερολίνο προτείνεται έστω η χρονική ισχύς της αναμενόμενης έως χθες το βράδυ NAVTEX να λήγει κάποιες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, οπότε ενδέχεται να τεθούν επί τάπητος κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει τη δυσφορία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για τον κ. Μακρόν, κάτι που, άλλωστε, συνδέεται και με το «φρένο» που έβαλαν Ιταλοί και Ισπανοί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των Επτά στην Κορσική για σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες δηλώσεις του κ. Μακρόν, σε σύγκριση με εκείνες που ακολούθησαν τη διάσκεψη των επτά, διέφεραν και σε τόνο και σε ύφος.
Ετσι, το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα παραμένει ευρύ, ενώ οι δηλώσεις, όχι μόνο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και το σύνολο των τοποθετήσεων των υπόλοιπων ηγετών της Μεσογείου, κατέστησαν σαφή τη στήριξη προς την Ελλάδα, παρά τις διακριτές διαφορές, εξέλιξη που έχει προκαλέσει την ικανοποίηση της Αθήνας.
Από την πλευρά της Αγκυρας, πέρα από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος λίγο μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν ανήρτησε παλαιότερο βίντεο, όπου εμφανίζεται να λέει ότι «εσείς οι λύκοι δεν θα τα καταφέρετε να μας φάτε, είμαστε πολύ μεγάλοι (σ.σ.: οι Τούρκοι)», ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι πρακτικά έθεσε τους όρους της Αγκυρας για την αποκλιμάκωση.
Οπως είπε, «για την αποκλιμάκωση είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να αποσύρει όλα τα στρατιωτικά σκάφη που έχει αναπτύξει κοντά στο πλοίο σεισμικών ερευνών μας “Ορούτς Ρέις”, να στηρίξει την πρωτοβουλία αποφυγής συγκρούσεων του ΝΑΤΟ, να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Καστελλόριζου και να σταματήσει να αυξάνει την πίεση στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».
Ο κ. Ακσόι χαρακτήρισε όσα συμπεριλήφθηκαν στην κοινή διακήρυξη των Med 7, σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, «στερούμενα οποιασδήποτε νομικής βάσης, προκατειλημμένα και μη ρεαλιστικά». Εν συνεχεία, ο κ. Ακσόι επιτέθηκε κατά της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η αλληλεγγύη πρέπει να δίνεται σε αυτούς που έχουν δίκιο, αν όντως έχουν δίκιο. Η αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να προσφέρεται σε εκείνους που δεν έχουν δίκιο. Καμία αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσφέρεται σε αυτούς που δεν έχουν μια δίκαιη θέση», είπε ο κ. Ακσόι. Λίγη ώρα πριν από την αναμενόμενη έκδοση της νέας NAVTEX για επέκταση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις», το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρούσε σε μια πρόγευση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, συνοδεία τουρκικών πολεμικών.
Ράμα για ΑΟΖ: Μεσολάβηση ή Χάγη
Τη μεσολάβηση τρίτης χώρας, και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτείνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας. Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε, ο κ. Ράμα τάχθηκε μεν υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ, αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Αφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η Αλβανία έχει στο θέμα αυτό συμβούλους από τρίτες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε. Πρόσθεσε δε ότι με δεδομένο πως οι δύο πλευρές έχουν αμετάβλητες θέσεις έχει προτείνει να αποταθούν σε μία τρίτη πλευρά, φιλικά προσκείμενη προς αμφότερες τις χώρες, η οποία να αναλάβει ρόλο διαιτησίας για ένα αποδεκτό αποτέλεσμα ή να προσφύγουν, σε συνεννόηση, στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο, κάτι που, όπως είπε, η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε, ενώ ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή. Ο κ. Ράμα, που πρωτοστάτησε στην ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009, χαρακτήρισε «απολύτως συνεπή» με το Διεθνές Δίκαιο την επέκταση, από την πλευρά της Ελλάδας, των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, σημειώνοντας πως «η επέκταση αυτή, δεν έχει καμιά σχέση με εμάς».
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Labels
Αλβανία,
ΑΟΖ,
Δικαστήριο Χάγης,
Ελλάδα,
Ελληνοτουρκικά,
Καστελλόριζο,
Μεσόγειος,
πολιτική,
Ροή,
Τουρκία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...