Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «αντικειμενικοί» Έλληνες και το Δίκαιο


Μερικά πράγματα ειλικρινώς με υπερβαίνουν. Κάθε Έλληνα υπερβαίνουν

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Δεν εξηγούνται με την απλή λογική. Όταν διάβαζα προχθές τις νέες δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χρήστου Ροζάκη ότι το ακριτικό μας νησί Καστελόριζο είναι απομονωμένο από τα Δωδεκάνησσα, ότι είναι μακριά από τη Ρόδο, ότι είναι κοντά στην Τουρκία, ότι η γείτων έχει μεγάλο μήκος ακτογραμμών, ότι δεν έχει επήρεια κ.λπ., ειλικρινώς δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιος τα έλεγε αυτά.

Ο Ελλην Ροζάκης, που προ καιρού προσεκλήθη στο Μαξίμου να προσφέρει τα φώτα του για τα ελληνοτουρκικά, ή ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κ. Οζουγκέργκιν, ο οποίος -ειδικά για τις αντικείμενες ακτές και το μέγεθος του Καστελορίζου- είπε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα προσφάτως στην «Καθημερινή»; Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιος τα λέει αυτά.

Ο Ελλην Ροζάκης ή ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Γκιουντενίζ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» είπε επίσης ακριβώς τα ίδια για τις αντικείμενες ακτές και το Καστελόριζο; Ο πρέσβης, μάλιστα, χαρακτήρισε υποτιμητικά το νησί μας ως «οδοντογλυφίδα» με την οποία επιχειρείται να μετακινηθεί «βράχος». Το ίδιο συναίσθημα ένιωσα όταν διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι.


Ενώ αρχικά ειλικρινώς χάρηκα γιατί συνάντησε στρατιώτες και προειδοποίησε τους επιβουλείς του εθνικού μας εδάφους, πάγωσα όταν σε μια δευτερεύουσα πρότασή της η Πρόεδρος έλαβε εμμέσως θέση σε νομικό θέμα που αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας. Εντελώς αψυχολόγητα παρατήρησε ότι το Αγαθονήσι είναι «μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα».

Κατά την τουρκική άποψη δηλαδή βρίσκεται στη λάθος αντικείμενη ακτή, είναι κοντά στην Τουρκία, άρα με βάση τη νομολογία δεν έχει υφαλοκρηπίδα, επήρεια, ΑΟΖ κ.λπ. Είχε κανέναν λόγο να το πει αυτό η Πρόεδρος και να το εντάξουν οι γείτονες στον φάκελο με τα νομικά τους επιχειρήματα;

Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Και μάλιστα δις, διότι, την ώρα που τα έλεγε, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε βάλει τον τουρκικό Τύπο να γράφει ότι το Αγαθονήσι ανήκει στη Νομαρχία Αϊδινίου. Νέες γκρίζες ζώνες εν όψει, δηλαδή! Ιδού λοιπόν γιατί υπάρχουν πράγματα που μας υπερβαίνουν. Γιατί εμφανιζόμαστε να κάνουμε «σέρβις» στους Τούρκους (άθελά μας, πιστεύω) σε θέματα που έχουμε δίκιο με βάση τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν έχουμε. Ερώτηση: Ποιοι είναι αυτοί οι κατά Ιωνα Δραγούμη «αντικειμενικοί Ελληνες» που σώνει και καλά παίρνουν εμμέσως το μέρος της γείτονος και αναγνωρίζουν τα «δίκαιά» της λίγο πριν αρχίσει ο διάλογος;

Θυμάστε ποτέ Τούρκο πρόεδρο ή Τούρκο καθηγητή να αναγνώρισε δημοσίως τα ελληνικά δίκαια σε οποιονδήποτε τομέα; Μας έγινε ποτέ τέτοιο δώρο; Εμείς γιατί είμαστε τόσο υπεράνω; Κερδίζουμε μήπως κάτι; Ή οι γείτονες αποθρασύνονται βλέποντάς μας να εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας χωρίς μάχη; Όλα τα έθνη έχουν τα δίκαιά τους και τα άδικά τους στις διεθνείς σχέσεις. Αναμφισβήτητα! Και εμείς και οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι, όλοι! Το θέμα, όμως, όταν εκπροσωπείς επισήμως τη χώρα σου, είναι ένα: Ποια φανέλα φοράς; Τη δική σου γαλάζια ή του αντιπάλου; Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν έχει νόημα! Ας επικυρωθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης άνευ αγώνος. «Προτιμότερο» από το να ακούσω τους αντικειμενικούς την επόμενη φορά να επιχειρηματολογούν τάχα στο όνομα της «διεθνούς ειρήνης» γιατί δεν πρέπει να έχουμε Στρατό πάνω στα νησιά του Αιγαίου! Ας μη ζήσουμε άλλους τέτοιους εθνικούς εξευτελισμούς.

Newsbreak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κύριε Κοττάκη, πολύ σωστά όσα γράφεις, αλλά όσο αυτά συνοδεύονται από το αφελέστατο "άθελά μας,πιστεύω", σε βαθμό αφέλειας παιδιού, είμαστε χαμένοι από χέρι! Και αυτό το "μας" που κολλάει ; Σκεπτόμαστε, εσύ και οι γνήσιοι πατριώτες Έλληνες, σαν τους πεμπτοφαλαγγίτες; Δε μου δίνεις τέτοια εντύπωση! Ούτε για τους Έλληνες πατριώτες έχω τέτοια εντύπωση.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, έκανε ένα σημαντικό βήμα, επωνύμως: μίλησε για πέμπτη φάλαγγα εντός του πολιτικού συστήματος και των "ελίτ" της Ελλάδος, που υιοθετούν τις θέσεις της Τουρκίας. Αν θέλουμε να εξουδετερώσουμε την ύπουλη αυτή φάλαγγα, πιο ύπουλη και από τους εχθρούς μας τους Τούρκους, ένας τρόπος υπάρχει. Να τους καταλογιστούν, κατονομαζόμενους με όνομα και επώνυμο, σκόπιμες εχθρικές θέσεις εναντίον της Ελλάδος, από πρόθεση. Βαριά πρόθεση: διάλυσης της Ελλάδος!

    Με κίνητρο τις ποικίλες, πολύ υψηλές αποδοχές που συνοδεύουν την πρόθεση αυτή ή κίνητρο το βαρύ μίσος που τρέφουν οι “σκοτεινοί (ευφημισμός το “ελίτ”/ φωτεινοί) προς το διαχρονικό Φως της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Όλα τα έθνη έχουν τα δίκαιά τους και τα άδικά τους στις διεθνείς σχέσεις. Αναμφισβήτητα! Και εμείς και οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι, όλοι! Το θέμα, όμως, όταν εκπροσωπείς επισήμως τη χώρα σου, είναι ένα: Ποια φανέλα φοράς;"


    Δυστυχως και ο αρθρογραφος αστοχει στις εκφρασεις του!

    Θεωρει πραγματικα οτι υπαρχει τουρκικο εθνος;

    Οπως και σκοπιανο εθνος;

    Και γιατι αραγε δεν αναρωτιεται για ποιον λογο δεν υπαρχουν ποινικες ευθυνες γι'αυτους που

    υπονομευουν τις θεσεις μας και την εθνικη μας αξιοπρεπεια ;

    Μπορει ο καθενας να λεει ο,τι θελει και να μην αναλαμβανει ευθυνη των λεγομενων του ή των

    πραξεων του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]