Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν


Ο πιο φιλότουρκος πρόεδρος στην ιστορία…

Δεν πρέπει να είναι «κεραυνός εν αιθρία» για κανένα οι τρομακτικές αποκαλύψεις για τη σχέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Ερντογάν, ακόμα και ο παρανοϊκός ισχυρός άνδρας της Βορείου Κορέας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζαμε για την ανάρμοστη σχέση του προέδρου Τραμπ και του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας από πληροφορίες και μισόλογα των συνεργατών του. Σε τούτη την ιστοσελίδα αναφερθήκαμε πολλές φορές, αλλά οι ψεκασμένοι οπαδοί του, κυρίως στην …Ελλάδα, μας επιτέθηκαν και ισχυρίστηκαν ότι γράφαμε ψέματα.

Τα πιο σημαντικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε δεκάδες άρθρα για το τεράστιο πρόβλημα του κ. Τραμπ: ότι τρέφει «αγάπη» για τους αυταρχικούς.

Αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ότι σαν πρόεδρος της Αμερικής κυβερνά την υπερδύναμη με βάση τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα, φέρνοντας και σε δύσκολη θέση τους Αμερικανούς διπλωμάτες, που επιμένουν να υποστηρίζουν την πάγια αμερικανική εξωτερική πολιτική: «πρώτα οι σύμμαχοι μας και η ασφάλεια τους». Και ότι χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες «είναι εχθροί μας».


Βεβαίως, μερικοί διπλωμάτες επιμένουν για την Τουρκία, ότι δήθεν είναι «φίλη και σύμμαχος» των ΗΠΑ. Δεν είναι… Έχει αλλάξει στρατόπεδο από καιρό. Είναι εχθρός της Αμερικής. Και όσοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν το αντίθετο, δεν προωθούν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, αποδείχθηκαν ορθές οι πληροφορίες. Αλλά είναι άλλο να ομιλεί γι’ αυτή τη σχέση ο περίφημος Καρλ Μπέρνσταϊν, και άλλο ανώνυμες πηγές, που αποδείχθηκε βεβαίως ότι δεν παραπληροφορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για τους νεότερους, που ίσως δεν γνωρίζουν, ο Καρλ Μπέρνσταϊν είναι ο δημοσιογράφος -μαζί με τον Μπόμπ Γούντγορντ- που οδήγησαν ένα πρόεδρο της Αμερικής, τον Ρίτσαρντ Νίξον, σε παραίτηση. Θεωρείται ο καλύτερος ερευνητής στην ιστορία της αμερικανικής δημοσιογραφίας.

Αφού μελέτησε με διάφορους τρόπους τις συνομιλίες του προέδρου Τραμπ με ξένους ηγέτες έγραψε ένα κόλαφο για τον Αμερικανό Πλανητάρχη, ο οποίος -με αυτά που διαβάζουμε- θα χάσει τον τίτλο του Πλανητάρχη και θα τον πάρει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Εμάς, βεβαίως, μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι αποκαλύψεις για τον Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύψεις που δείχνουν μία καταθλιπτική εικόνα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι μέλι-γάλα όταν συνομιλεί με αυταρχικούς ηγέτες και εξαιρετικά κακός όταν τηλεφωνεί σε ηγέτες συμμάχους της Αμερικής, και ειδικά στις γυναίκες, όπως η Τερέζα Μέι και η Άγκελα Μέρκελ. Η συμπεριφορά του προς τις γυναίκες είναι ποταπή και αξιοκαταφρόνητη.

Προφανώς είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο τα πράγματα μεταξύ των δύο ηγετών, που ο Ερντογάν έλεγχε απολύτως την αμερικανική πολιτική για τα θέματα που τον ενδιέφεραν. Και στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται βεβαίως και τα δικά μας εθνικά θέματα. Το Αιγαίο, η Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος…

Μίλησα με σημαντικό διπλωμάτη, ο οποίος αναρωτήθηκε τι στο καλό θα μπορούσαν να κάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον.

Η μόνη χώρα που γλίτωσε από αυτή τη διπλωματική λαίλαπα ήταν το Ισραήλ και κάπως η Σαουδική Αραβία, λόγω των συμβολαίων για την αγορά αμερικανικού οπλικού υλικού. Αλλά και αυτή αλληθωρίζει τώρα προς τη Ρωσία, διότι δεν έχει πια εμπιστοσύνη στον κ. Τραμπ.

Δεν έχει ξανασυμβεί στην αμερικανική ιστορία ξένος ηγέτης να καθορίζει την αμερικανική πολιτική. Ούτε το Ισραήλ, με το πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι, μπόρεσε να το πετύχει.

Διαβάζοντας τις αποκαλύψεις του Μπέρνσταϊν είναι ως ο κ. Τραμπ να παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν, ο οποίος αγνοεί ακόμα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τηλεφωνεί όποτε θέλει στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σπεύδει να απαντήσει. Του τηλεφωνά ακόμα και όταν παίζει το αγαπημένο του σπορ, το γκόλφ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος σταματά για να μιλήσει με τον Ερντογάν. Αν είναι δυνατόν.

Στο βασικό ερώτημα, για το πως έφτασε σε τούτη τη δυσάρεστη κατάσταση η Αμερική, η απάντηση είναι απλή. Το είπε και ο Τζον Μπόλτον: Τρεις λέξεις: Προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση με δεδομένο ότι ο Ερντογάν έχει συμμαχήσει με το Ιράν και τη Ρωσία εναντίον της Αμερικής. Η Τουρκία έπρεπε να είχε τιμωρηθεί με βαρύτατες κυρώσεις, αντίθετα ο Ερντογάν απολαμβάνει καθεστώς συγκυβερνήτη της υπερδύναμης, λόγω του κ. Τραμπ.

Δεν ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι ελληνικής καταγωγής ψεκασμένοι οπαδοί του. Τα έργα του κ. Τραμπ ομιλούν από μόνα τους… Είναι ο πιο φιλότουρκος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών…

Μιχάλης Ιγνατίου
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]