Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει τελικά με την έρευνα της ΕΥΠ;


Στήνονται λαϊκά δικαστήρια;

Απολύτως δικαιολογημένα η Έκθεση της ΕΥΠ προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, της κοινής γνώμης, της ΕΛ.ΑΣ του ΥΠΠΟ, της Δικαιοσύνης, κ.α. για τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά και άκρως διαφωτιστικά τα οποία αναφέρει, όμως ταυτόχρονα από συγκεκριμένους κύκλους μετατράπηκε σε εργαλείο ηθικής, επαγγελματικής και φυσικής εξόντωσης εντίμων Αστυνομικών. Διότι ενώ σε αρκετά σημεία εξειδικεύει με σχεδόν επιστημονικό τρόπο, σε άλλα σημεία “τσουβαλιάζει” Αστυνομικούς οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία με το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αληθινή φύση του εγγράφου, είναι απλά, μόνο… μια… Έκθεση! Δεν είναι ούτε καν το τελικό, φιλτραρισμένο συμπεράσματα αναλυτών της ΕΥΠ επί ενός όγκου πληροφοριών με τις αντίστοιχες προτάσεις προς την ηγεσία, όπως επίσης δεν αποτελεί κατά καμία έννοια ούτε νομική, ούτε άλλη, πόρισμα. Άλλωστε ούτε έχει χαρακτηρισθεί από την ίδια την Υπηρεσία αυτή ως πόρισμα.

Φυσικά, παρέχει πολύτιμη πρώτη ύλη προς δικαστική διερεύνηση για πολύ συγκεκριμένα άτομα με αποδεδειγμένη την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διαφθοράς.

Όμως χρησιμοποιείται ως… “πόρισμα”, αυθαίρετα κατ’ επέκταση ως… “κατηγορητήριο” και σε τελική μορφή ως … “καταδικαστική απόφαση” απολύτως τεκμηριωμένη, τελεσίδικη και αμετάκλητη η οποία πέφτει βαριά επί δικαίων και αδίκων με δημοσιογράφους σε ρόλους “δικαστών” οι οποίοι σε αγαστή συνέργεια με αστυνομικούς επί τη βάσει στοχευμένων δημοσιευμάτων εξυφαίνουν την ηθική, επαγγελματική και εν τέλει φυσική εξόντωση εντίμων Αξιωματικών, είτε για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσία της Έκθεσης αυτής και τους πραγματικά εμπλεκόμενους, είτε για να στρέψουν τα φώτα μακριά από τους ίδιους.

Διότι ενώ σε αρκετά σημεία η Έκθεση εξειδικεύει πληροφορίες με σχεδόν επιστημονικό τρόπο και καθίσταται σαφές ότι ορισμένοι – ελάχιστοι από όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι – δεν θα πείσουν εύκολα Εισαγγελείς και Ανακριτές καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος τους, σε άλλα σημεία επιχειρείται “τσουβάλιασμα” ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τίποτα απ’ όσα αναφέρονται στην Έκθεση.


Το Link Analysis το οποίο διέρρευσε στην δημοσιότητα δεν είναι το τελικό, δεν είναι αυτό το οποίο έχει φιλτραριστεί. Προφανώς είναι ένα από τα πρώτα σχεδιαγράμματα – και πιθανότατα όχι το μοναδικό – το οποίο άρχισε να σχηματίζεται στα πρώτα στάδια συλλογής πληροφοριών, ακατέργαστο, και αφιλτράριστο ως προς τους πραγματικά εμπλεκόμενους. Μάλιστα, επικρατεί σε αυτό η επαγωγική δικαιολόγηση (deductive reasoning), δηλαδή όλοι όσοι γνωρίζουν κάποιον, είτε μιλούν μαζί του, είτε συναντήθηκαν τυχαία μια φορά μαζί του, αυτομάτως όλοι είναι ύποπτοι επειδή το άτομο αυτό είναι από τους αρχηγούς ενός κυκλώματος διαφθοράς.

Όμως.. αυτό το γράφημα μαζί με εμβόλιμες προσθήκες ήδη χρησιμοποιείται ως εργαλείο δολοφονίας χαρακτήρων από δημοσιογράφους και αστυνομικούς εναντίον όσων είναι πεντακάθαροι, γνωστοί για το Ήθος και την αποτελεσματικότητα τους και στο Αρχηγείο και στο Σώμα εν γένει. Πάντως διαφαίνεται ότι η έλλειψη στοιχείων για αρκετά άτομα καθοδήγησε την Έκθεση προκειμένου να υπάρχουν πολλοί “εμπλεκόμενοι”.

Οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν το Ιράκ εξαιτίας μιας τέτοιας Έκθεσης των Μυστικών Υπηρεσιών της, η οποία ανάφερε ότι το Ιράκ κατασκεύαζε πηρυνικά όπλα. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και για τα λάθη εκείνης της Έκθεσης δεν έδωσε λόγο κανείς ποτέ.

Εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά ο χρόνος κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε αυτή η Έκθεση της ΕΥΠ. Γιατί τώρα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και πχ γιατί όχι πέρυσι τέτοια εποχή; Έστω, γιατί παρουσιάστηκε η ανάγκη να δημοσιευθεί κάποτε και γιατί δεν κρατήθηκε στο συρτάρι ώστε να αποκαλύφθεί στο μέλλον. Γιατί δεν διαχωρίσθηκαν οι υποθέσεις και να συντάξει η ΕΥΠ πέντε-έξι διαφορετικές εκθέσεις για κάθε μια από τις υποθέσεις οι οποίες αναδύονται μέσα από αυτή την συγκεκριμένη; Σε όλα αυτά δεν θα απαντήσει κανείς με παρρησία.

Αλλά πάντως πριν αποκαλυφθεί μέσω των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη άρχισε να ιδρύει σοβαρές συνέπειες και πραγματικά γεγονότα-αποτελέσματα (πχ πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ επί τη βάση αυτή της έκθεσης της ΕΥΠ). Κυρίως δε, από την ημέρα που πρωτοείδε τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε να προκαλεί αλυσιδωτά φαινόμενα και μέσα και πλέον έξω από την Αστυνομία.

Ενδεχομένως οι συντάκτες της Έκθεσης να μην είχαν απολύτως καμιά διάθεση να “τσουβαλιάσουν” συλλήβδην μερικές δεκάδες αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ως διεφθαρμένους, αλλά δυστυχώς αυτό είναι γεγονός.
Ομοίως ενδέχεται, οι συντάκτες της Έκθεσης να είχαν καθαρή πρόθεση να διαχυθεί μια φήμη πως όσοι αναφέρονται σε αυτά τα κείμενα εμπλέκονται αυταπόδεικτα όλοι, από λίγο έως πολύ σε αυτό το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Αναπάντητα θα μείνουν κι αυτά τα ερωτήματα! Άλλωστε, who is watching the watchers?

Επίσης, σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν ίσως να είχε αξία να διερευνηθεί εάν επηρρεάσθηκε και με τι τρόπο η φύση και το περιεχόμενο της Έκθεσης αυτής.

Παρόλα αυτά, η Έκθεση όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της, δεν αφορά αποκλειστικά μια και μόνη υπόθεση διαφθοράς Αστυνομικών. Αλλά φωτίζει με τολμηρό τρόπο υποθέσεις διαφθοράς και άλλων δημοσίων λετουργών, ανεξάρτητα από την υπόθεση αυτή. Ο πίνακας είναι πολύ μεγαλύτερος και όλοι βλέπουμε μόνο ένα μέρος του.

Η ΕΥΠ διερευνώντας τις επαφές των πρωταγωνιστών του συγκεκριμένου κυκλώματος μοιραία “άκουσε” και τηλεφωνικές συζητήσεις με άτομα τα οποία δεν συνδέονται με τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου “κυκλώματος”.

Η ΕΥΠ μεταξύ πολλών πχ. άκουσε και την Εφέτη … … να ζητά να… εξαφανισθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ο σκληρός δίσκος του υιού της ο οποίος κατηγορούνταν για εκβιασμό γυναικών μέσω γυμνών φωτογραφιών, για να μην αποκαλυφθεί από την εξέταση του δίσκου ότι ο 32χρονος μεταξύ των θυμάτων του εκβίαζε και μια ανήλικη με συνέπεια να κατηγορηθεί σε κακουργηματικό βαθμό. Όπως ανάγλυφα περιγράφεται στην Έκθεση, η Εφέτης ανησυχούσε ιδιαιτέρως. Αυτή η υπόθεση ναι μεν εκτίθεται στην Έκθεση της ΕΥΠ, δεν αφορά το κύκλωμα των Αστυνομικών, αλλά είναι μια ακόμα υπόθεση διαφθοράς – από τις πιό κραυγαλέες – οι οποίες αφορούν δημοσίους λειτουργούς.

Άλλη υπόθεση αυτή που αφορά ορισμένους Αστυνομικούς οι οποίοι παρείχαν “προστασία” σε παράνομα καζίνο, οίκους ανοχής, και άλλα “ευαγή ιδρύματα”, άλλη αυτή της Εφέτου, άλλη η υπόθεση συζύγου υπουργού να ζητά τα κεφάλια δημοσιογράφων στο πιατάκι του πρωινού της καφέ, άλλη η υπόθεση με τα πολυτελή θέρετρα και το ξέπλυμα χρημάτων, κ.α. Ο πίνακας είναι πολύ μεγάλος, όμως για κάποιους λόγους την δημοσιότητα και επικαιρότητα απασχολεί μόνον η υπόθεση που αφορά την ΕΛ.ΑΣ. Ποιός ή ποιοί ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη;..

Ωστόσο, μέχρι να καθαρίσει όλη αυτή η ομίχλη, έχουν ποινικοποιηθεί οι συναντήσεις, οι αβρότητες και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μεταξύ Αστυνομικών, Αστυφυλάκων με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και αντιστρόφως, οι οποίοι μπορεί σε ένα συμβάν στον δρόμο να έχουν δει μαζί τον ίδιο Χάρο.

Άραγε, αν ζούσε ο Παπαχρήστος και εφέτος καλούσε κόσμο στο σπίτι του για την ονομαστική του εορτή και είχε δημοσιευθεί η Έκθεση της ΕΥΠ, όλοι οι καλεσμένοι θα ήταν τώρα εν δυνάμει ύποπτοι ως μέλη του κυκλώματος διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, επειδή κάποιος τους φωτογράφισε να μιλούν μαζί του;…

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι η ΕΛ.ΑΣ διέταξε Προκαταρτική Διοικητική Εξέταση η οποία δεν σημαίνει διαθεσιμότητα και είναι ενθαρρυντικό διότι η ενέργεια αυτή δείχνει με καθαρό τρόπο ότι η ηγεσία αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση και δεν παρασύρεται στην ανθρωποφαγία επειδή αυτό απαιτούν οι συνθήκες ή η εποχή. Άλλωστε οφείλει να προστατεύσει το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η θέση του Γιώργου Καραϊβάζ

Όχι ρε φίλε…”. Οι τελευταίες λέξεις του Σπύρου Παπαχρήστου πεσμένος αιμόφυρτος και ψυχοραγώντας, στο κατώφλι της ταβέρνας στην Παιανία.Και μπορεί ναήταν η “αγαπημένη” του φράση ως εκδήλωση απέναντι σε κάθε είδους ανακήψαντος συναισθήματος, εξακολουθεί ωστόσο να προκαλεί απορίες. Τη λες την ώρα του θανάτου σου;

Απορία δεύτερη. Έστειλε ο Καραγιάννης, στον οποίο αποδίδονται άνω της δεκάδας οργανωμένες παγίδες θανάτου με καλάσνικοφ και βαριά πιστόλια, πληρωμένο δολοφόνο με … 22άρι;

Για τον Δημήτρη Μάλαμα, τα έχουμε ήδη γράψει. Αλλαγή σκυτάλης στο σύστημα, αστυνομικοί συνοδοί που τον άφησαν ακάλυπτο και “απαλλοτριωμένα” κινητά. Σε ποιον άραγε κατέληξαν τα 3 τηλέφωνα του τα οποία πήραν οι αστυνομικοί; Πώς και γιατί ενώ αποχωρούσε από το σύστημα, η ΚΥΠ τον “βρώμισε” κατά τη συντεχνιακή διάλεκτο, καθιστώντας τον στόχο για τις κάννες της μαφίας; Μήπως με χαρακτήρα “αδιαβάθμητα” στην ίδια την ΚΥΠ; Και φυσικά δεν μιλάμε για το όλον της ΚΥΠ. Κύριοι Ρουμπάτη, Δενέκο και Λιούκα, έχετε την παραμικρή γνώση;

Πώς είναι δυνατό ν’ “αποσυρθούν” οι δύο βασικοί ερευνώμενοι χωρίς ν’ αντληφθείτε το παραμικρό; Ποιος εάν όχι συγκεκριμένα συμφέροντα βόλευε η θανάτωση των δύο κεντρικών προσώπων της στενής παρακολούθησης σας;

Πάμε τώρα στην άλλη πτυχή. Υποτίθεται, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα τους, πως η ΚΥΠ είχε υπό ασφυκτικό έλεγχο, ηλεκτρονικό και με φυσική παρακολούθηση, Παπαχρήστο και Μάλαμα. Παρακάμπτουμε το γεγονός πως ειδικά ο Παπαχρήστος μέχρι ώρας θανάτου, είχε συστηματικές συναντήσεις με κορυφαίους πολιτικούς, εκκλησιαστικούς κοκ.

Στη διάρκεια των φυσικών παρακολούθησεων τους, δεν αντιλήφθηκαν κάποια ύποπτη κίνηση γύρω από αυτούς; Την ώρα του θανάτου τους, δεν είδαν τους βαλτούς δολοφόνους; Ποια πληροφοριακά δελτία συνέταξαν; Κύριοι Ρουμπάτη, Δενέκο και Λιούκα, έχετε την παραμικρή γνώση;
Κύριοι Ρουμπάτη, Δενέκο και Λιούκα, είδατε ποτέ τον Παπαχρήστο; Σας φωτογράφισαν μαζί του μαζί με στελέχη της ΕΛΑΣ τις ώρες που κατανέματε τα οφίτσια και “διαφθείρατε” τους ,η συνεργαζόμενους;

Κύριοι Ρουμπάτη, Δενέκο και Λιούκα, πόσοι κατά καιρούς υπουργοί δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης ήταν ομοτράπεζοι σας με αμφιτρύονα τον Παπαχρήστο; Υπάρχουν φωτογραφίες;

Θέτουμε κάποια ερωτήματα, από τα οποία φυσικά δεν αναμένουμε απαντήσεις προις ημάς. Το δεδομένο όμως είναι πως θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στη δικαιοσύνη -στην οποία ειρρήσθω εν παρόδω υπήρχε που υπήρχε κλονισμός εμπιστοσύνης πόσο μάλλον τώρα- αλλά έστω κι έτσι, θα έχει ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε τις απαντήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για λογικές απορίες, στις οποίες απαιτούνται λογικές εξηγήσεις.

ΥΓ: Κατανοούμε πως με όλα όσα γράφουμε, απλώς … επιβαρύνουμε τη θέση μας. Ούτως ή άλλως και προφανώς γι αυτό μπήκαμε στη λίστα τους. Δεν θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς με κανενός είδους συμβιβασμό ή υποστολή.

Parakritika


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]