Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο του Ερντογάν για την “ανακατάληψη” της Αγίας Σοφίας


Όλα για ένα “καπρίτσιο”;

Το παλιό «καπρίτσιο» του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan να μετατραπεί η πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, πρόκειται να γίνει πραγματικότητα σημειώνει σε εκτενές άρθρο η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στην Κωνσταντινούπολη, σχολιάζοντας:

«Είναι αλήθεια, ότι η προσθήκη ενός επιπλέον τζαμιού στα 84.684 ήδη υπάρχοντα στην Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει»…

Κατά την δημοσιογράφο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα της ακύρωσης του υπουργικού διατάγματος της 24ης Νοεμβρίου 1934, που επέτρεψε τη μετατροπή αυτού του «κοσμήματος Βυζαντινής τέχνης» σε μουσείο, και η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουλίου, μάλλον θα είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση που θέλει ο αρχηγός του κράτους.

Υπενθυμίζει την δήλωση του Erdogan, στις 16 Ιουνίου, ότι «εάν ο Θεός το θέλει, θα προσευχόμαστε στην Αγία Σοφία» καθώς και προηγούμενη δήλωση του το 2019, με την οποία είχε χαρακτηρίσει τη μετατροπή της σε μουσείο ως «μεγάλο λάθος» και την οποία πρέπει να διορθώσει.


Επισημαίνει, ότι η ιδέα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε χώρο ισλαμικής λατρείας δεν είναι καινούργια, υπενθυμίζοντας, ότι ο Erdogan το είχε αναφέρει το 2017, ως απάντηση στην αναγνώριση από τον Πρόεδρο Donald Trump της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, αλλά και το 2019, όταν το κόμμα του ΑΚΡ εμφανίστηκε σε κακή κατάσταση στις δημοτικές εκλογές, ελπίζοντας να κερδίσει το πιο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού του σώματος.

Υπογραμμίζει επίσης, τον μακροχρόνιο αγώνα «ισχυρών Ισλαμιστών» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Εκκλησίας του Σωτήρος, (“Kariye”, στα Τούρκικα), «ένα άλλο θαύμα της βυζαντινής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη» σε τζαμιά, καθώς θεωρούν το καθεστώς μουσείου μια πραγματική προσβολή των διατάξεων του χαλίφη, που επέτρεπε τη χρήση τους μόνο για τη θρησκεία.

Άλλωστε, όπως σημειώνει, από το 2016, ξεκινά δυο φορές την ημέρα το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες, που συνοδεύουν με την Αγία Σοφία, της οποίας η τεράστια σιλουέτα κυριαρχεί στην ιστορική χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την ίδια, η μετατροπή σε τζαμί θα μπορούσε να έχει συνέπειες ως προς την αναγνώριση της από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα έσοδα του Υπουργείου Τουρισμού, που συγκεντρώνει σημαντικά ποσά μέσω επισκέψεων, καθώς η «μεγάλη εκκλησία» είναι το πιο δημοφιλές μνημείο στην Κωνσταντινούπολη, με σχεδόν 4 εκατομμύρια εισιτήρια κάθε χρόνο.

Για να αποφευχθεί το χάσιμο αυτού του κέρδους, το μνημείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προσευχή την Παρασκευή και να διατηρήσει την κατάσταση του μουσείου του την υπόλοιπη εβδομάδα.

Κατά την δημοσιογράφο, η επιθυμητή αλλαγή είναι περισσότερο θέμα λαϊκιστικής προβολής, παρά υπολογισμού μιας «καυτής επιθυμίας» του πληθυσμού, όπως ισχυρίζεται το ΑΚΡ. Αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα που ζήτησε το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με την οποία, το « 90 % του εκλογικού σώματος του AKP-MHP », τάσσεται υπέρ της μετατροπής.

Τονίζει επίσης, ότι οι διαφωνούντες καλούνται να παραμείνουν σιωπηλοί, όπως στην περίπτωση του Ibrahim Kaboglu, αναπληρωτή του CHP, του οποίου η δήλωση , ότι η πρώην βασιλική ήταν μέρος της «κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας», προκάλεσε τη μήνη του εκπροσώπου του AKP, Ömer Çelik, με τον Abdulhamit Gül, υπουργό Δικαιοσύνης να τονίζει, ότι «το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας ανοίγοντας τη στην προσευχή, είναι κοινή επιθυμία μας και αυτό ανταποκρίνεται στη βούληση του κατακτητή σουλτάνου Μεχμέτ Β ‘»

«Παθιασμένος με την ιστορία, ο Πρόεδρος Erdogan δεν έχει κανένα πρόβλημα να ταυτιστεί με τους Οθωμανούς σουλτάνους, ειδικά τον ‘Κατακτητή’, του οποίου το άλογο είναι έτοιμος να καβαλήσει, προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του στις εκλογές», υπογραμμίζει η δ/φος, προσθέτοντας ότι εκφράσεις όπως «σπάζοντας τις αλυσίδες», «ξεφορτώνοντας το λουρί» που πέρασε η Δύση γύρω από τους Τούρκους, όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία το 1923, είναι λατρεμένες αναφορές των Ισλάμο-συντηρητικών.

Κατά την ίδια, «μια τεράστια επανερμηνεία της ιστορίας βρίσκεται σε εφαρμογή», καθώς, σύμφωνα με το νέο εθνικό αφήγημα, οι δυτικοί εταίροι της Τουρκίας, υποβοηθούμενοι από τους εσωτερικούς εχθρούς, που είναι οι αυτονομιστές Κούρδοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ο «fethullahci», οι υποστηρικτές του ιμάμη Fethullah Gülen, δεν φιλοδοξούν παρά στην απώλεια της.

Μόλις ληφθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα οργανωθεί μια μεγάλη προσευχή στην Αγία Σοφία στις 15 Ιουλίου, την ημέρα των εορτασμών για την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, του οποίου η πατρότητα αποδίδεται από την Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Gülen, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι ο εορτασμός κάθε χρόνο του αποτυχημένου πραξικοπήματος χρησιμεύει ως δείκτης της πολιτιστικής επανάστασης που ο Erdogan θέλει να επιβάλει στο λαό.

Υπενθυμίζοντας, ότι το επίκεντρο των εορτασμών πέρσι ήταν η απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, οι οποίοι έχουν γίνει το σύμβολο μιας Τουρκίας, που επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από τη Δύση, φέτος το τρόπαιο θα είναι η θρησκεία τονίζει η δ/φος, υπογραμμίζοντας, ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu θεώρησε απαραίτητο να υπενθυμίσει, ότι «η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κατακτήθηκε!», σε απάντηση στις διαμαρτυρίες από την Ελλάδα. «Το θέμα της ‘κατάκτησης’ είναι σαφώς επίκαιρο, ισχύει τόσο για τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όσο και για τους τουρκικούς επεκτατικούς στόχους στη Μεσόγειο», υπογραμμίζει καταλήγοντας η Marie Jégo.

HellasJourhnal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]