Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απαράδεκτη σιωπή της Ε.Ε. αποθρασύνει τον Ερντογάν


Η Γερμανία συνεχίζει να του πουλάει όπλα…

Αναμφίβολα λειτουργεί με σχέδιο ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας τα πολεμικά του πλοία γύρω από το Καστελόριζο. Μόνο που δεν είναι τυχαίο ότι προχώρησε στην κίνησή του αυτή την επομένη κιόλας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας συνόδου στην οποία οι εταίροι μας έγραψαν δυστυχώς στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για τις συνεχείς προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 91 ώρες που κράτησαν οι συνομιλίες στη σύνοδο οι εταίροι είχαν στο νου τους μόνο στα δισεκατομμύρια -όπως πάντα άλλωστε. Μια ειδική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα ασχοληθεί… τον Σεπτέμβριο με την Τουρκία. Μέχρι τότε φυσικά οι εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σημαντικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι εταίροι έχουν και τα μπάνια του λαού …

Για να μην τους αδικούμε όμως εντελώς, οι ηγέτες της Γαλλίας,της Γερμανίας και της Ιταλίας είχαν στο περιθώριο της συνόδου μια σύντομη συνάντηση για τις εξελίξεις στη …Λιβύη. Εμμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ και Τζουζέπε Κόντε εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν με κυρώσεις τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

“Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από θαλάσσης, ξηράς ή αέρος”, ανέφεραν στην κοινή δήλωση τους οι τρεις ηγέτες. Αυτό μόνο! Αποφεύγοντας ακόμη και να κατονομάσουν την Τουρκία, που αποδεδειγμένα «έχει πλημμυρίσει τη Λιβύη με όπλα, με πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών, που προσγειώνονται στη βάση αλ Ουατίγια, ώστε να αποφύγουν τους γαλλικούς ελέγχους στη θάλασσα» όπως γράφει ο βρετανικός Independent.


Αυτά είδε ο Ερντογάν, όπως και την άρνηση των Μεγάλων Δυνάμεων να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής τις προκλητικές κινήσεις του στη Μεσόγειο και φυσικά αποθρασύνθηκε. Με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα ύδατα» την θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο, τη Ρωσία να κοιτάει αλλού και τη Γερμανία να θέλει απλά να σύρει την Ελλάδα σε έναν εφ`όλης της ύλης διμερή διάλογο με την Τουρκία είναι φυσικό ο Σουλτάνος να αποθρασύνεται όλο και περισσότερο.

Ειχε βέβαια και έναν… σκεπτικισμό μήπως η Ε.Ε. -ο φυσιολογικός σύμμαχος της Ελλάδας- αποφάσιζε κάποιες κυρώσεις κατά της Αγκυρας, αλλά μόλις είδε ότι οι εταίροι γύρισαν την πλάτη,όρμησε… Και δυστυχώς έπεται συνέχεια στην τουρκική προκλητικότητα με πολλούς αναλυτές να φοβούνται ότι θα υπάρχουν ειδήσεις τον …Αυγουστο. Αλλωστε η τουριστική περίοδος είναι χαμένη και για την Τουρκία λόγω κορονοϊού!

Οπως εκτιμά ο Αντονι Σκίνερ, διευθυντής ερευνών για τη Μέση Ανατολή της συμβουλευτικής εταιρείας Verisk Maplecroft «το πάθος του Ερντογάν για ριψοκίνδυνη διπλωματία και υποχώρηση λίγο πριν η κατάσταση γίνει πραγματικά επικίνδυνη σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος κλιμάκωσης».

Ο Οζλέμ Καιγκουσούζ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σημειώνει μάλιστα ότι «ο Ερντογάν πιστεύει πως όσο πιο δυναμικό ρόλο παίζει τη Τουρκία, τόση περισσότερη αξία θα αποκτήσει και τόσο λιγότερο δυνατό θα είναι να την αγνοήσουν όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή».

Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα ερευνητικά μας σκάφη ή τα πλωτά γεωτρύπανα», δήλωσε την ίδια ημέρα που έστελνε τα πολεμικά του στο Καστελόριζο, σε ομιλία του για τη δεύτερη επέτειο της μετάβασης της Τουρκίας στο νέο Προεδρικό σύστημα απόλυτης εξουσίας. «Όποια και αν είναι η διεθνής ναυτιλιακή νομοθεσία, όποια και αν είναι τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», είπε ορθά κοφτά.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η αντίδραση του Ερντογάν ακολούθησε την επίσημη έγκριση από το Ισραήλ την περασμένη Κυριακή της συμφωνίας που υπεγράφη με την Κύπρο και την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου (Eastmed) για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Φυσικά, τα σχέδια ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν περιγραφεί λεπτομερώς από τον …Μάιο από την Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO. Αρα ουδείς αιφνιδιασμός πρέπει να υπάρχει. Το προκλητικό σχέδιο του Σουλτάνου προχωράει και αύριο στην Αγια Σοφιά αναμένεται να κάνει ένα νέο προκλητικό σόου.

Ο Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο συζητήθηκαν όλα τα άλλα πλην των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά αν κάποιοι αφελώς ελπίζουν ότι η γερμανική προεδρία θα κόψει το βήχα στον Ερντογάν πλανώνται .

Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες ως ενα ισχυρό μέσο πίεσης έναντι της Ε.Ε. Η γερμανική Handelsblatt έγραψε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θέλει να φέρει Έλληνες και Τούρκους σε ένα τραπέζι και διερευνά τρόπους με τους οποίους τα δύο κράτη θα μπορούσαν να προσέλθουν σε συνομιλίες»!

Η Σεβίμ Ντάγκντελεν , υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Die Linke”, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής κατηγόρησε για υποκρισία την γερμανική κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «όταν κάποιος πουλάει όπλα στην Τουρκία, όπως ακριβώς κάνει η Γερμανία δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται, όταν η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα στη Μεσόγειο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μέρκελ «θα πρέπει να τερματίσει την υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είναι μέλη της Ε.Ε. και να σταματήσει τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία”,

Φωνή βοώντος… Η Δύση -με ελάχιστες εξαιρέσεις -αν δεν στηρίζει, ανέχεται απλά την νεο-Οθωμανική πολιτική επίδειξης ισχύος του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως γράφει το αραβικό περιοδικό Arab Weekly στην ηλεκτρονική τοηυ έκδοση «στην επιδίωξη των πολεμικών του σχεδίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει το παιχνίδι με τους …καθρέφτες για να διευρύνει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας την Τουρκία ως το προπύργιο ενάντια στη ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τους Financial Times «καθώς παγιώνεται η άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει τις εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο, η Τουρκία και όλοι του οι σύμμαχοι στην Μέση Ανατολή, επισπεύδουν την παγίωση των απερίσκεπτων ενεργειών τους, για να προλάβουν την εκλογή του Μπαίντεν».

Αν και οι στρατιωτικές πολιτικές της Τουρκίας εντείνουν τους κινδύνους ευρύτερης σύγκρουσης, η Αχίλλειος φτέρνα της στρατηγικής της Άγκυρας είναι η τάση της να υποτιμά τις εχθρικές αντιδράσεις που προκαλεί σε πολλά αραβικά και ευρωπαϊκά έθνη η στρατιωτική προσέγγιση της. Η Γαλλία και η Αίγυπτος, για παράδειγμα, εμφανίζονται πρόθυμες να αντισταθούν στην Τουρκία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει με τη χρήση βίας. Σε έναν αυξανόμενο αριθμό αραβικών εθνών, ενισχύεται συνεχώς η δυσαρέσκεια των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Η προχθεσινή απειλή Ερντογάν ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Βόρεια Συρία «μέχρι ο συριακός λαός να είναι ελεύθερος και ασφαλής» έχει ήδη πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο.

Ιδιαίτερα μάλιστα στην Αίγυπτο, καθώς Τούρκοι αρθρογράφοι δεν διστάζουν ακόμη και να ειρωνεύονται τις δυνατότητες του αιγυπτιακού στρατού.

«Ο αιγυπτιακός στρατός είναι προσανατολισμένος για εσωτερική δράση και δεν είναι αποτελεσματικός ακόμη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χερσόνησο του Σινά. Μπορεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική περιπέτεια που θα αποτύχει στη Λιβύη ή να θυσιάσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του για τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της Ελλάδας;» ισχυρίστηκε αρθρογράφος της Sabah.

Μετά την απόφαση της Βουλής της Αιγύπτου πάντως, Κάιρο και Άγκυρα βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου, στη Λιβύη. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ σε μια προσπάθεια, η Ουάσιγκτον να πείσει την Άγκυρα να υποχωρήσει.

Ο τούρκος αναλυτής Γιορούκ Ισίκ θεωρεί αναπόφευκτη την τουρκο-αιγυπτιακή σύγκρουση για τον έλεγχο της πόλης Σύρτης και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών στην Τουρκία και γιατί η πόλη αποτελεί το κλειδί για τα διυλιστήρια της Λιβύης.

Μιχάλης Ψύλος
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τραγέλαφος... ή πιο γερμανόδουλος πεθαίνεις! Θαυμάστε "φιλέλληνα" πρωθυπουργό, που στο παρά πέντε σοβαρών εξελίξεων κλοτσάει τον πιο ισχυρό δυνητικά, αλλά και βάσει συμφωνίας σύμμαχό μας, τη Γαλλία, πετώντας την παραμονή της υπογραφής της στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία για τις Βellhara, που περιείχε ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης (Ι. ΜΑΖΗΣ), σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη της συμφωνίας δεχόταν επίθεση από κάποιο άλλο.
    Τώρα ο γερμανόδουλος τηλεφωνεί στον Πούτιν , πρόεδρο της Ρωσίας, αυτήν που ο Δένδιας πριν λίγες μέρες είχε χαρακτηρίσει “εχθρική χώρα”.

    Τραγέλαφος! Ο τραγέλαφος που δημιουργούν πάντα οι ολιγόνοες, οι πάντα εξαρτημένοι από προστάτες και πάντα υπάκουοι σε αυτούς, έτοιμοι να πουλήσουν ακόμα και την ακεραιότητα της πατρίδας μας, “Έλληνες” πολιτικοί που προωθούνται από ξένα κέντρα στις κορυφαίες θέσεις μιας “αδίστακτης εξουσίας” κατά των ελληνικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«... Τούρκοι αρθρογράφοι δεν διστάζουν ακόμη και να ειρωνεύονται τις δυνατότητες του αιγυπτιακού στρατού....Ο αιγυπτιακός στρατός είναι προσανατολισμένος για εσωτερική δράση και δεν είναι αποτελεσματικός ακόμη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χερσόνησο του Σινά."


    Κουνια που σας κουναγε βρωμοσκυλα.

    https://www.zougla.gr/kosmos/article/egiptos-i-dinamis-asfalias-skotosan-18-tzixantistes-sto-sina


    Το γενικό επιτελείο στρατού της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 18 φερόμενους ως τζιχαντιστές σε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στην επαρχία Βόρειο Σινά, όπου μαίνεται ανταρτοπόλεμος εδώ και χρόνια.

    Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν έτσι να αποτρέψουν «επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων ‘τακφίρ’ εναντίον μιας εγκατάστασης» των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ.

    Το Κάιρο χρησιμοποιεί τον όρο «τακφίρ» όταν αναφέρεται σε σουνίτες εξτρεμιστές.

    «Σε συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία τακφίρ (...) σε ένα αγρόκτημα και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, σκοτώνοντας 18 εξ αυτών, από τα οποία το ένα φόραγε γιλέκο με εκρηκτικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης στην Μπιρ αλ Αμπντ. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τέσσερα αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες.

    Η πόλη αυτή, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά, της Ελ Αρίς, έχει μετατραπεί σε θέατρο πολλών τρομοκρατικών ενεργειών την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπεριλαμβανομένης της πιο πολυαίμακτης στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Πάνω από 300 πιστοί είχαν σκοτωθεί σε τέμενος τον Νοέμβριο του 2017.

    Η ανακοίνωση του στρατού δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ, αφού διαδόθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στα οποία εικονίζονται καπνοί, ενώ ακούγονται πυρά και κάτοικοι που εκλιπαρούν να γλιτώσουν.

    Η αυθεντικότητα των σύντομων αυτών βίντεο δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί.

    Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να επιχειρούν για την καταστολή της εξέγερσης τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου του Σινά, στην οποία πρωτοστατεί ο βραχίονας του ΙΚ στην αιγυπτιακή επικράτεια.

    Τον Φεβρουάριο του 2018, οι Αρχές εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, κυρίως στον Σινά. Έκτοτε, κατά τα επίσημα στοιχεία, έχουν σκοτωθεί περίπου 1.000 από τους ισλαμιστές και δεκάδες στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

    Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

    Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 06:21

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]