Η Τουρκία διαθέτει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 2014
Η Τουρκία διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο εισβολής εναντίον της Ελλάδας με το κωδικό όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα, ο οποίος δρούσε κατά τη βυζαντινή εποχή, όπως αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα που φέρνει στο φως γνωστός ιστότοπος, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για τον Çaka Bey, ο οποίος από το 1088 μέχρι το 1091 κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και άλλα νησιά, όπως σημειώνει ο ιστότοπος hellasjournal.com του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.
Την αποκάλυψη κάνει η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία συχνά παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ερντογάν.
Το κείμενο υπογράφει ο γνωστός Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος (πρώην στέλεχος της τουρκικής εφημερίδας Today's Zaman, η οποία έπαψε να λειτουργεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016), Abdullah Bozkurt.
Σύμφωνα με παρουσίαση που εκπονήθηκε από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας για την επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού της χώρας, οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές συνέταξε σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία "TSK Çaka Bey Harekât Planlama Direktifi".
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιαστές ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας από τον Τούρκο εμίρη Çaka Bey (Τζαχας στα ελληνικά), ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο.
Οι δυνάμεις του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης (του σχεδίου εισβολής) και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.
Τα έγγραφα συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής εναντίον της Ελλάδας, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών.
Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.
Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για μία δικαστική υπόθεση στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστότοπο είναι "ευθυγραμμισμένος" με την πολιτική γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη - αποκάλυψη δημιουργεί ένα νέο, επίσημο, δεδομένο. Η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει επισήμως στο ΝΑΤΟ το ότι η Τουρκία έχει σχέδιο επίθεσης κατά ΝΑΤΟϊκής χώρας. Και το ΝΑΤΟ, οφείλει να απαιτήσει άμεσα εξηγήσεις από την Τουρκία και να προχωρήσει σε άμεσες κυρώσεις εναντίον της, εφόσον η Τουρκία κινείται κατά των κανόνων λειτουργίας του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως, μια παράλληλη έναρξη συζητήσεων της Αθήνας με την Μόσχα θα μετέφερε την εικόνα αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ οφείλει να περάσει σε άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...