Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα δύο «κλειδιά» αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων


Ο στόχος της Τουρκίας είναι να επιβάλει στην Ελλάδα ψυχολογία κράτους που έχει ηττηθεί στα πεδία των μαχών, υπερθεματίζοντας μια στρατιωτική ανωτερότητα ως εργαλείο εκβιασμού, παρά το γεγονός ότι η ανωτερότητα αυτή δεν υπάρχει σε σημείο που να ανατρέπει (ακόμη) την αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής, η οποία μετά τον Έβρο ενισχύεται συνεχώς

Η πρόσφατη οριοθέτηση των τεμαχίων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων από την ΤΡΑΟ και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας δυτικά του 28ου μεσημβρινού αποτελεί τη φυσική συνέχεια του γνωστού μνημονίου GNA-Τουρκίας. Η τουρκική κίνηση δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάσει κανέναν. Αυτό ακριβώς έκανε η Τουρκία το 2012 με την υπόλοιπη ακαθόριστη ελληνική υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μεγαλύτερη εντύπωση θα έπρεπε να προκαλέσει το γεγονός ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα, παρά τις εμπεριστατωμένες νομικές της διαμαρτυρίες και την αποστολή ναυτικών μονάδων στην περιοχή, οι οποίες παρεμπόδισαν κατά περίπτωση τη διενέργεια παράνομων τουρκικών ερευνών, δεν έχει πράξει κάτι το τόσο αυτονόητο που ίσως να φαντάζει περιττό: Δεν έχει οριοθετήσει αυτό που καταγγέλλει την Τουρκία ότι το παραβιάζει. Τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σταματούν βάσει του Νόμου 4001/2011 στις νότιες ακτές του Νομού Λασιθίου, αλλά ας μη νομίσει κάποιος ότι βρίσκονται εκτός τουρκικής αμφισβήτησης.

Στις 14 Μαΐου, η ΤΡΑΟ υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα διενέργειας σεισμογραφικών ερευνών στην κυβέρνηση Σαράτζ και για το «λιβυκό» τμήμα του μνημονίου που υπερκαλύπτει σχεδόν το σύνολο των οριοθετημένων το 2014 ελληνικών τεμαχίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στην κοινοπραξία Exxon, Total, ΕΛΠΕ. η τουρκια, φυσικά, δεν θα σταματήσει σε αυτό το σημείο και δεν πράττει ό,τι πράττει για να βρει υδρογονάνθρακες. Ο στόχος της είναι να επιβάλει στην Ελλάδα ψυχολογία κράτους που έχει ηττηθεί στα πεδία των μαχών, υπερθεματίζοντας μια στρατιωτική ανωτερότητα ως εργαλείο εκβιασμού, παρά το γεγονός ότι η ανωτερότητα αυτή δεν υπάρχει σε σημείο που να ανατρέπει (ακόμη) την αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής, η οποία μετά τον Εβρο ενισχύεται συνεχώς. Η περίσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της Αγκυρας μετά τα σεισμογραφικά θα έρθουν τα γεωτρύπανα και ακόμη και εάν αυτά αποτύχουν να βρουν πετρέλαιο, η φόρα που θα έχει πάρει η Τουρκία, εάν δεν της κοπεί η όρεξη, θα της «επιτρέψει» να επιδιώξει μια σειρά από αξιώσεις που σήμερα φαντάζουν αδύνατες.


Εάν η Τουρκία βγει αλώβητη από την κρίση που έχει προγραμματίσει, όποτε και εάν την επιχειρήσει, και θεωρήσει ότι έχει το ελεύθερο να κάνει στις ελληνικές θάλασσες ό,τι κάνει από το 2014 στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε να μην εκπλαγούμε σε μερικά χρόνια εάν επιχειρήσει να κάνει γεωτρήσεις στη Σκύρο, να προχωρήσει σε νηοψίες ελληνικών επιβατικών και αλιευτικών σκαφών στο Ικάριο ή να παρεμποδίσει τον ΑΔΜΗΕ να ενώσει με υποβρύχια καλώδια τη Χίο με την Καβάλα ή τη Ρόδο με την Κρήτη. Σε αυτό το εφιαλτικό για την Ελλάδα σενάριο, φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ τύπου EuroAsia και EastMed θα έχουν καταστεί άνευ αντικειμένου.
Πως αντιστρέφουμε, λοιπόν, την επικίνδυνη ροπή των πραγμάτων;
Ποιες θα ήταν οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις αποτροπής;

1) Η οριοθέτηση των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικότερα της Κρήτης, πιθανόν έως και το αντίστοιχο σημείο της κυπριακής οριοθέτησης του Μαΐου 2019, έχει καταστεί εκ της δυναμικής των πραγμάτων μάλλον αναπόφευκτη. Εφόσον -όπως έχει επανειλημμένα και αξιόπιστα δηλωθεί- αποφασιστεί να παρεμποδιστεί με ενεργά μέσα τουρκική διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε από πριν διευκρινίσει στους τρίτους πού βρίσκεται αυτό το οποίο υπερασπιζόμαστε.

2) Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κλιμακούμενο τουρκικό αναθεωρητισμό με 530 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο εξοπλιστικό προϋπολογισμό. Η ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος αντίστοιχου με τα ΕΜΠΑΕ που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση του Ιμίων είναι αδήριτη.

Η άμεση αποτρεπτική αξία που θα έχει η ανακοίνωση ενός τέτοιου ΕΜΠΑΕ έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς είναι επίσης αδιαμφισβήτητη. Οι εξοπλιστικές δαπάνες πρέπει να πενταπλασιασθούν έως το 2030 σε ετήσια βάση και να είναι εμπροσθοβαρείς με έμφαση στο ΠΝ. Αυτά τα 20 δισ. ευρώ μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά θα επενδυθούν σε βάθος 10ετίας μέσω ενός συνδυαστικού πακέτου ομολόγων πολυετούς διάρκειας, δωρεών και σταθμισμένων φορολογικών εκπτώσεων σε όσους χορηγήσουν σημαντικά ποσά σε έναν ενιαίο εξοπλιστικό λογαριασμό που θα μπορεί να συγκεντρώνει και να διαχειρίζεται με πλήρη διαφάνεια τα χρήματα αυτά.
Την προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη χρειάστηκε να δανειστεί από τρία πακέτα διάσωσης περί τα 290 δισ. ευρώ.
Πόσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αυξήσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες κατά 0,9% ανά έτος για μία 10ετία, έτσι ώστε να εμπεδώσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που μας κληροδότησαν αυτοί που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία μας πριν από περίπου 200 χρόνια;

Θεόδωρος Τσακίρης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]