Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από στήριξη χορτάσαμε!


Η αποτυχία της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη” να ελέγξει αποτελεσματικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως έμπρακτα κατέδειξε το πρόσφατο περιστατικό της ματαιωθείσας νηοψίας σε πλοίο που τελούσε υπό την προστασία τουρκικών φρεγατών, ήρε όποιες αμφιβολίες τυχόν υπήρχαν σχετικά με την κατάσταση των πραγμάτων στη Μεσόγειο.

Έναντι της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να ασκήσει βία για την επίτευξη των σκοπών της, μόνον η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας μπορεί να αποτελέσει ικανή απάντηση. Ουδείς, δε, εκ των μέχρι στιγμής εμπλεκομένων εταίρων μας, εμφανίζει βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μολονότι η παρέμβαση των τουρκικών πολεμικών πλοίων έναντι του ελικοπτέρου της ελληνικής φρεγάτας “Σπέτσαι”, που επιχείρησε να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη νηοψία, ήταν απολύτως “χρήσιμη”, καθώς πιστοποιήθηκε η ταυτότητα όσων βοηθούν στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, συνάμα επιβεβαίωσε και την αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει τη θέλησή της και την διεθνή νομιμότητα.

Έτσι, λοιπόν, όσο εύηχα κι αν ήχησαν τα λόγια στήριξης που παρείχε χθες μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, έναντι των ελληνικών θέσεων περί ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας αλλά και της γενικότερης ανάγκης τήρησης του διεθνούς δικαίου, μικρή αξία έχουν έναντι δυνάμεων οι οποίες επιλέγουν την οδό της βίας.


Για την ακρίβεια, μολονότι οι ελληνικές θέσεις εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σήμερα υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ, δια στόματος του εδώ πρεσβευτή τους, Τζέφρι Πάιατ όσο και εκπροσώπων του State Department, καθώς και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη σε όλα τα επίπεδα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον εκπρόσωπο της Κομισιόν όπως και – εσχάτως – εκ μέρους της Ρωσίας, είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο εάν αυτή η στήριξη μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι... ουσιαστικότερο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των “κυρώσεων” που έλαβε προ ολίγων μηνών η ΕΕ κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, που αφορούσαν δύο μεσαία στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής αγοράς και ήσαν – εντέλει - αμελητέας επίπτωσης ακόμη και επ’ αυτών.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, δεν μπορούν παρά να καταστούν επίκαιρα για ακόμη μία φορά τα λόγια του ναυάρχου ε.α. και πρώην υπουργού Αμύνης, Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου και εν πάση περιπτώσει “όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε, κατ’ αρχήν, ότι θα είμαστε μόνοι μας”.

Ακόμη και η -πλήρης συμβολισμών, κατά τα λοιπά – σχέση που οικοδομεί η Ελλάδα με το Ισραήλ, είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορεί να σημάνει ενδεχόμενη εμπλοκή της συγκεκριμένης χώρας σε τυχόν θερμό επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο, ή ακόμη περισσότερο, στο Αιγαίο.

Εάν η χώρα μας, παρά την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, δεν καταστήσει απολύτως σαφές έναντι της γείτονος ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προάσπιση της ακεραιότητάς της και την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της, τότε τι θα μπορούσε να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα;

Το πρώτο βήμα, δε, που απαιτείται ώστε να πείσει ότι είναι διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι εξοπλισμοί.

Εάν δεν κάνουμε και κυριότερα εάν δεν φανούμε ότι κάνουμε, ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση να προστατεύσουμε την ακεραιότητά μας, πώς φιλοδοξούμε να καταστούμε φόβητρο όσων την επιβουλεύονται;

Ν. Γ. Δρόσος
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]