Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: ΥπΕξ και Πομπέο "βλέπουν" διαφορετικά την Αλ Κάιντα


Η αντιτρομοκρατική διάσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών αντιφάσκει με τις υποσχέσεις του Pompeo για την Αλ Κάιντα
Οι δηλώσεις του γραμματέα αντικατοπτρίζουν την επιθυμητή σκέψη της διοίκησης του Ομπάμα

Του Thomas Joscelyn

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Fox News, αργά την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ισχυρίστηκε ότι η "Αλ Κάιντα είναι μια σκιά του πρώην εαυτού της". Ο ισχυρισμός του είναι αξιοσημείωτος για λίγους λόγους. Πρώτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμβουλοί του χρησιμοποίησαν την ίδια ακριβώς διατύπωση για αρκετά χρόνια, ακόμη και όταν η ISIS, μια παραλλαγή της Αλ Κάιντα, εξελίχθηκε στην εξουσία και η ίδια η Αλ Κάιντα εξαπλώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.  

Η περιγραφή της Αλ Κάιντα από τον Ομπάμα ως «σκιά του πρώην εαυτού του» αποσκοπούσε να δικαιολογήσει τις πολιτικές της διοίκησής του. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος πίστευε ότι θα μπορούσε να τερματίσει μονομερώς τους πολέμους της Αμερικής ενάντια στους τζιχάντς. Έτσι, ο Obama συχνά είδε μόνο αυτό που ήθελε να δει - και έκανε λάθος.  

Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για να σκεφτεί κανείς ότι ο Pompeo είναι λάθος και τώρα: Δεκάδες εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για την υποβάθμιση της απειλής από την Αλ Κάιντα. Και την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν στο Μαρόκο σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Pompeo για να συζητήσουν την επείγουσα και συνεχιζόμενη πρόκληση που παρουσίασε η Αλ Κάιντα.
 
Ενώ ο Pompeo καθόταν στη Νέα Υόρκη στο Fox News , αντιπροσωπείες από 55 χώρες συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο που χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αφιερωμένο ειδικά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας απειλής της Αλ Κάιντα. Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, εκπροσωπούνται χώρες από όλη την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.


Σε μια δήλωση αρχών που προέκυψαν από τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την Αλ Κάιντα ως "ανθεκτική", προειδοποιώντας ότι το "δίκτυο της παραμένει δεσμευμένο στο μακροπρόθεσμο στόχο της διεξαγωγής παγκόσμιων επιχειρήσεων". Η Αλ Κάιντα «εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια εστιασμένη προσοχή» στο ISIS, το οποίο αποκηρύχθηκε από την Αλ Κάιντα το 2014, «για να ενισχύσει τις υπάρχουσες περιφερειακές θυγατρικές της, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή». Δηλαδή, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταστρέφουν τον εδαφικό χαλιφάτο του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, η Αλ Κάιντα ανέπτυξε τις δραστηριότητές της σε διάφορες χώρες. Η Αλ Κάιντα υπογραμμίζει επίσης την "παγκόσμια παρουσία και τη μακροζωία της", διασφαλίζοντας έτσι ότι η τζιχάντ της είναι ένα "μακροπρόθεσμο" πρόβλημα για τα συμμετέχοντα έθνη.
 
Πράγματι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διοργάνωσε τη διάσκεψη για να ακούσει τον συναγερμό για μια αυξανόμενη απειλή της Αλ Κάιντα. Όλα τα χέρια χρειάζονται στο κατάστρωμα. Μόνο έτσι μπορούν οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Αμερικής να περιορίσουν τις πολλές απειλές της Αλ-Κάιντα που κατευθύνονται προς το δρόμο τους. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί "χάσματα όσον αφορά την ικανότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Συνεπώς, δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τα δικά τους νομικά πλαίσια και πολιτικές ασφαλείας για την αντιμετώπιση της "συνεχώς μεταβαλλόμενης και εξελισσόμενης απειλής" της Αλ Κάιντα, αναπτύσσοντας παράλληλα πολιτικές για "συλλογική συνεργασία". Οι 55 αντιπροσωπείες συμφώνησαν να "ανυψώσουν" τα ζητήματα που σχετίζονται με "όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα", σε οποιοδήποτε από τα περιφερειακά ή διεθνή φόρουμ ασφάλειας στα οποία συμμετέχουν.
 
Σχεδόν 19 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι αεροπειρατείες, η αλ-Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εμπορική αεροπορία. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν να «αυξήσουν τη συνεργασία τους» για να βελτιώσουν την ασφάλεια των αεροδρομίων και των αερομεταφορών, ώστε να «αποτρέψουν, να εντοπίσουν και να απαγορεύσουν τα ταξίδια των μελών της Αλ Κάιντα» με κακές προθέσεις. Απειλητικά, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η Αλ Κάιντα έχει ήδη αναπτύξει ένα αρκετά εξελιγμένο δίκτυο εργαλείων επικοινωνίας και αναζητά τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις υψηλού προφίλ που θα μπορούσαν να βασίζονται σε "νέες τεχνολογίες".
 
Σκεφτείτε το μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Αλ Κάιντα είναι «ανθεκτική» και «εξελισσόμενη», ενώ οι άντρες της έχουν «ενισχύσει» την εδραίωση τους σε διάφορες περιοχές και εξακολουθούν να παρακολουθούν σημαντικές «παγκόσμιες» τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό είναι το αντίθετο μιας «σκιάς του πρώην εαυτού» - όπως ισχυρίζεται ο Pompeo.
 
Φυσικά, οι παρατηρήσεις του Pompeo ήρθαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της διοίκησης του Trump με τους Ταλιμπάν. Αν και δεσμεύτηκε να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν σε 14 μήνες, ο Πρόεδρος Trump και ο Γραμματέας Pompeo ενέκριναν τους Ταλιμπάν ως εταίρο της Αμερικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  

Όπως έγραψα στο ενημερωτικό δελτίο ζωτικών συμφερόντων της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό δεν έχει νόημα. Αλλά τώρα μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα έναν λόγο ότι η συμφωνία είναι κακή. Για να δικαιολογήσει τη συμφωνία απόσυρσης, ο Γραμματέας Pompeo βλέπει μόνο αυτό που θέλει να δει - όπως και ο Πρόεδρος Obama.

FDD


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]