Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περί τουρκικών Fake News και αντιμετώπισής τους


Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας - IISCA Sec Group

Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σαφέστατη τάση να κυκλοφορούν fake news από πλευράς Τουρκίας αλλά, δυστυχώς, και από Ελληνικά ΜΜΕ, καλό είναι να σημειωθούν τα παρακάτω ως κανόνες:

1. Οι πληροφορίες έχουν πολλά επίπεδα. Το σύνηθες είναι πώς ό,τι εκδίδεται από κρατική Αρχή είναι ακέραια πληροφορία. Αυτό όμως δεν ισχύει στις περιπτώσεις κλίματος έντασης και τριβής μεταξύ δύο χωρών. Έτσι κάθετι που δημοσιεύεται, θα πρέπει να συνοδεύεται από ακράδαντα δεδομένα και εικόνες/βίντεο που θα δείχνουν Συνεχή Ροή και θα έχουν ικανή ανάλυση, καθαρή εικόνα και καθαρό ηχητικό, Χωρίς Σχολιασμό εντός αυτών (κάτι που δείχνει και αλλοίωση του δεδομένου μέσω επεξεργασίας).

2. Η διασταύρωση πληροφοριών σημαίνει πώς ξένες πηγές από άλλες κρατικές Αρχές επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα όσα λένε οι πρώτες (δηλαδή οι χώρες) ό,τι αναφέρουμε στο 1. Παράδειγμα, η κατηγορία πώς η Ελλάδα βάλλει με πραγματικά πυρά προς μετανάστες, διαψεύδεται κατηγορηματικά από ΕΕ, FRONTEX, ενώ παράλληλα οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από την τουρκική πλευρά στερούνται αρκετών στοιχείων όπως αυτά αναφέρονται στο 1.

3. Με δεδομένο πώς μιλάμε για μια ιδιάζουσα κατάσταση, όπου γίνονται πράξεις εκτός διεθνούς δικαίου (εισβολή διά της βίας) καθώς και το ότι μιλάμε για ένα πεδίο που αποδεδειγμένα επικρατεί η πρόκληση εκατέρωθεν από τις ένοπλες δυνάμεις, είναι σίγουρο μαθηματικά πώς θα υπάρξουν ”στραβοτιμονιές”. Οι στραβοτιμονιές διαποτίζονται από αυτό που λέμε ως απρόβλεπτο και επιπόλαιο. Δηλαδή, κάτι που δεν έχεις προετοιμάσει, δεν έχεις σκηνοθετήσει και σίγουρα δεν έχεις καλέσει δημοσιογράφους για να το βιντεοσκοπήσουν ό,τι το κάνεις.


4. Υπάρχουν προβολές από την τουρκική πλευρά που δείχνουν στρατιωτικές εικόνες, τακτικές και μεθόδους.Μην πιστεύετε τις αναλύσεις των τουρκικών ΜΜΕ. Είναι άνθρωποι που σχολιάζουν ειδήσεις, δεν έχουν βασικές γνώσεις και δεν κάνουν έρευνα. Ας μη λησμονούμε ότι όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάγονται ουσιαστικά στη δικαιοδοσία του Ερντογάν και δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία (απόδειξη οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι). Αποδεδειγμένο ακόμα και για μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Οι ειδικοί αναλύουν εικόνες και αυτοί είναι είτε στρατιωτικοί, είτε διεθνολόγοι, είτε αναλυτές ειδικής πληροφορίας. Οι ειδικοί πάντα δίνουν στοιχεία όταν καταρρίπτεται κάτι. Δε γράφουν αρθρογραφία με φράσεις όπως ”νομίζω”, ”θεωρώ”, ”υποθέτω”, ”αν αυτό - τότε θα” διότι τότε δεν μιλάμε για ανάλυση δεδομένων αλλά για δική τους εκτίμηση.

5. Η Ροή ενός βίντεο ή μιας είδησης δεν πρέπει να επιδέχεται αλλαγών. Κανονικά πρέπει να είναι η ακόλουθη:

Πρωτογενής πληροφορία -> ανάλυση χρόνου/τόπου/πηγή/περιεχόμενο -> διασταύρωση -> πόρισμα.

6. Πληροφορίες καταγγελτικού χαρακτήρα συνοδεύονται από συμπαγή δεδομένα, υπερσυνδέσμους σε αντικειμενικές πηγές, διασταυρώσεις κ.α. και φυσικά Ονοματεπώνυμο. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά άποψη και όχι παράθεση δεδομένων. Έχει και άλλα, όμως ο σκοπός δεν είναι να εντρυφήσουν οι αναγνώστες μας μέσα από δέκα γραμμές στο πώς επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, καθώς απαιτούνται σπουδές και ειδικές γνώσεις. Για αυτό και εδώ παίζει ρόλο ο άνθρωπος που θα επιλέξει κάποιος να διαβάσει να είναι αντικειμενικός, έγκυρος και να μην παίρνει εξ’ορισμού τα πάντα ως δεδομένα. Πόσο μάλλον όταν αυτά δεν πληρούν ό,τι αναφέρουμε στο 1.

Τις τελευταίες ημέρες με συντονισμένες ενέργειες σε όλα τα social media, η ομάδα του Geopolitics & Daily News προσπαθεί να ρίξει φως στην τουρκική προπαγάνδα και τις ψευδείς ειδήσεις που σπέρνουν οργανωμένα οι υπάλληλοι της MIT στο διαδίκτυο.Ένα από τα tweets μπήκε στην κατάταξη των ΤΟΡ-100 Global Tweets και το θεωρούμε σημαντικό για τη σωστή ενημέρωση όλων στον υβριδικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Πρώτη δημοσίευση στο Geopolitics and Daily News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]