Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλό παζάρι Ερντογάν στη Συρία

Διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Συμβιβαστική λύση στο επίμαχο θέμα των S-400 φαίνεται να αναζητεί με τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μην ενεργοποιήσει το πυραυλικό σύστημα που αγόρασε από τη Ρωσία, εφόσον οι Αμερικανοί δέχονταν να του πουλήσουν δικούς τους αμυντικούς πυραύλους Patriot.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είπαμε στους Αμερικανούς: “Αν πρόκειται να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς”. Επιπλέον, μαλάκωσαν αισθητά τη στάση τους (οι Αμερικανοί) στο ζήτημα των S-400. Τώρα φαίνεται ότι αρκούνται στο να τους υποσχεθούμε ότι δεν θα καταστήσουμε λειτουργικούς τους S-400».

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του συζητάει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τρόπους βοήθειας προς την Τουρκία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται το κύριο μέτωπο των στρατιωτικών συγκρούσεων. Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στη Συρία και επανέλαβε ότι η Αγκυρα οφείλει να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα κάνει με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που ήδη έχει αγοράσει. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα των S-400, το πιθανότερο είναι ότι θα επιβληθούν στο όχι μακρινό μέλλον κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.


Σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι πρότεινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν συνεκμετάλλευση των συριακών πετρελαίων που βρίσκονται στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Την πρόταση αυτή έριξε στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα, την περασμένη Πέμπτη και, όπως ο ίδιος δήλωσε, σκοπεύει να κάνει την ίδια πρόταση στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είπα στον κ. Πούτιν ότι, αν προσφέρει οικονομική στήριξη, μπορούμε να αναλάβουμε τα κατασκευαστικά έργα και, μέσω του πετρελαίου που θα αντλούμε εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την ανασυγκρότηση της Συρίας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στην ανατολική Συρία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG και τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. «Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες, θα ήταν μια ευκαιρία να αναστυλώσουμε τη Συρία», σχολίασε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες στην Αγκυρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ ρωσικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, την οποία συνομολόγησαν οι Πούτιν και Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα. Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφωνήθηκε η Τουρκία να εκτελεί περιπολίες στο βόρειο τμήμα του διαδρόμου ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργηθεί και η Ρωσία στο νότιο τμήμα του. Οι περιπολίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου. Δεν ήταν, ωστόσο, σαφές μέχρι χθες τι θα συμβεί με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που έχουν εγκλωβιστεί στο υπό ρωσικό έλεγχο νότιο τμήμα του διαδρόμου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]