Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν χθες, Πούτιν σήμερα, Πούτιν 4ever στη Ρωσία!


Ελάχιστοι πίστεψαν, έστω και για μία στιγμή, ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024 (δηλαδή τις επόμενες, αν δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο) ο Βλαντιμίρ Πούτιν – ο οποίος τότε θα είναι 72 ετών – θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση για να απολαύσει αμέριμνος το υπόλοιπο της ζωής του και τα πλούτη του. Φαίνεται, άλλωστε, ότι η μεγαλύτερη απόλαυσή του είναι η άσκηση πολιτικής, κυρίως εκτός συνόρων, όπου όλα μοιάζουν να του πηγαίνουν καλά.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε ακριβώς είναι ο τρόπος που θα επιλέξει για να συνεχίσει να είναι το αφεντικό και να κινεί τα νήματα. Κι αυτό διότι το σύνταγμα της Ρωσίας προβλέπει ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες θητείες, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν υποχρεωμένος σε τέσσερα χρόνια να εγκαταλείψει τη θέση που κατέχει, έστω και τυπικά.

Μέχρι πρόσφατα, λοιπόν, το πιθανότερο ήταν ότι ο Πούτιν θα επιχειρούσε να επαναλάβει ό,τι έκανε το 2008. Όταν, δηλαδή, μετά από την ολοκλήρωση των δύο πρώτων (τετραετών τότε) προεδρικών του θητειών, μεταπήδησε προσωρινά στην πρωθυπουργία, ορίζοντας παράλληλα πρόεδρο μια αφοσιωμένη μαριονέτα του – τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε πρωθυπουργός όταν ο Πούτιν βρέθηκε ξανά στην προεδρία, το 2012.


Από χθες, όμως, ένα άλλο σενάριο μοιάζει να κυριαρχεί: Αυτό της τροποποίησης του συντάγματος της Ρωσίας η οποία – εφόσον εγκριθεί στο δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί, με ποσοστό τουλάχιστον 50% – θα επιτρέψει στον νυν πρόεδρο να διεκδικήσει την επανεκλογή του δύο ακόμη φορές. Κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον φυσικά το καταφέρει – και είναι προφανές ότι έχει τον τρόπο για να το καταφέρει, με το κακό ή με το... κακό – θα παραμείνει στην θέση του μέχρι το 2036, όταν αισίως θα έχει πατήσει τα 84!

Βεβαίως, όπως εύλογα θα ισχυριστεί κανείς, η ηλικία δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το πόσο κατάλληλος ή επιτυχημένος είναι ένας πολιτικός ηγέτης. Εξάλλου, εφόσον και ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει φέτος να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα έχει περάσει τα 78 του όταν ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, το 2025.

Ντε φάκτο «τσάρος»

Παρ' όλα αυτά και εφόσον το παραπάνω σενάριο επαληθευτεί, ο Πούτιν θα αποχωρήσει τελικώς έχοντας συμπληρώσει 32 χρόνια στην προεδρία και άλλα 4 στην πρωθυπουργία, αποκτώντας ντε φάκτο το δικαίωμα να αυτοανακηρυχθεί σε σύγχρονο «τσάρο». Ο οποίος, μάλιστα, θα έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία περισσότερα χρόνια από τη συντριπτική πλειοψηφία των προκατόχων του, που κυβέρνησαν τη Ρωσία τους προηγούμενους αιώνες, μέχρι την επανάσταση του 1917.

Αξίζει, πάντως, μια ειδική αναφορά στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Πούτιν χθες, από το βήμα της Δούμας, για να στηρίξει τις προτεινόμενες τροπολογίες. «Σε καταστάσεις κατά τις οποίες μια χώρα βιώνει τέτοιου είδους σοκ και δυσκολίες, ασφαλώς η σταθερότητα είναι πιο σημαντική και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», είπε – επικαλούμενος το παράδειγμα του Φρανκλίνου Ρούζβελτ ο οποίος υπηρέτησε τέσσερις θητείες και ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία συνεχίζει να... αναρρώνει από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991!

Τι είπε στους βουλευτές και τους συμπατριώτες του, με άλλα λόγια; Ότι, αφενός, στη Ρωσία υπάρχει ουσιαστικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, αφετέρου, ότι μόνο ο ίδιος είναι σε θέση όχι απλώς να την οδηγήσει σε ήρεμα νερά, αλλά και να την ξανακάνει μεγάλη όπως η προκάτοχός της – έστω κι αν αυτό απαιτεί να κυνηγήσει και μερικούς «αντικαθεστωτικούς».

Για σκεφτείτε το λίγο. Μήπως κάτι ανάλογο δεν λένε ο Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους, ο Σι Τζινπίνγκ στους Ρώσους – ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς;
 Μήπως, τελικά, ο «πουτινισμός» φτιάχνει μια παγκόσμια σχολή πολιτικών ηγετών;

Γιώργος Παυλόπουλος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]