Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα έβαλε την Τουρκία στη γωνία...


Του Κώστα Στούπα

Προχθές ο πρόεδρος Ερντογάν έφυγε από τις Βρυξέλλες μετά από συναντήσεις με την ηγεσία των θεσμών της Ε.Ε. χωρίς να μετάσχει στη συνηθισμένη κοινή συνέντευξη που ακολουθεί τέτοιες εκδηλώσεις.

Μια ανάρτηση χθες στα κοινωνικά δίκτυα του ηγέτη των φιλελευθέρων και δεινού υποστηρικτή της περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης, Γκυ Φερχόφστατ ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη σε σχέση με την Τουρκία και τον πρόεδρό της.

"Αντί να προσπαθούμε απλά και μόνο να βρούμε μια νέα συμφωνία με τον Ερντογάν, πρέπει να βάλουμε σε τάξη το δικό μας σπίτι: Πρέπει να υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή. Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και άσυλο και μια εξωτερική πολιτική με την οποία θα μπορούμε να ασκούμε επιρροή στην κατάσταση στη Συρία. Αλλιώς θα παραμείνουμε πιόνι στα χέρια Ερντογάν, Πούτιν και Τραμπ...".

Διόλου τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός πως την ώρα που ο Ερντογάν συναντιόταν στις Βρυξέλλες με την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν στο Βερολίνο με την Αγκέλα Μέρκελ, τον πλέον θερμό συνομιλητή της Τουρκίας εντός της Ε.Ε. Οι δηλώσεις της κας Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό.

Η Τουρκία φαίνεται πως "έπαιξε και έχασε"... Για την ακρίβεια έπαιξε σε πολλά ταμπλό και φαίνεται πως ηττάται στα περισσότερα. Στη Λιβύη βρίσκεται υπό πίεση, στη Συρία χάνει στρατιώτες και τα αιτήματα για συνδρομή του ΝΑΤΟ και την προμήθεια συστημάτων "πάτριοτ" απορρίπτονται με εύσχημο τρόπο...


Η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες κατάφερε ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια εκβιασμού της ίδιας της Ευρώπης μέσω της χειραγώγησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Τα σύνορα στον Έβρο σφραγίστηκαν με επιτυχία και ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του τείχους κατά 40 χιλιόμετρα. Όταν το τείχος καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων, η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές με λιγότερους φρουρούς και περιπολίες.

Αποτελεσματικές αποδείχτηκαν και οι απωθήσεις από το λιμενικό στη θάλασσα, καθώς οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί δραστικά. Η δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης σε κατοικημένες περιοχές αλλά κυρίως σε ακατοίκητα νησιά θα αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως είναι η αναστολή του υποχρεώσεων της χώρας με βάση τις διεθνείς συμφωνίες σε όσους αιτούν άσυλο χωρίς να θεωρηθεί πως εγκατέλειψε τις συμφωνίες και να έχει επιπτώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την απόφαση να κλείσει τα σύνορα και να αναστείλει την υποχρέωση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που γίνονται από τους εισβολείς μετανάστες που προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τις σχετικές συμφωνίες.

Τόσο οι παράνομοι μετανάστες όσο και η Τουρκία με πρόσχημα τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ανεκτικότητα των δυτικών δημοκρατιών και να εκβιάσουν οφέλη σε βάρος τους.

Η επιτυχία της κυβέρνησης συνίσταται στο γεγονός πως η αναστολή των υποχρεώσεών της από τις συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, που κινείται στο όριο της νομιμότητας δεν θεωρήθηκε παράνομη. Όλοι (πλην Τουρκίας) αναγνώρισαν δημόσια πως προέχει το δικαίωμα της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορα στα πλαίσια της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο Ερντογάν με τη μεθόδευση της μαζικής εισβολής έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη να αφυπνιστούν και να αντιδράσουν. Η Ελλάδα πέτυχε να αναγνωριστούν στην πράξη τα σύνορά της ως τα "σκληρά" σύνορα της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας των τουρκικών επιδιώξεων είναι η νευρικότητα μελών της τουρκικής κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες τα οποία άλλοτε απειλούν την Ελλάδα (και την Ε.Ε.), άλλοτε την κατηγορούν πως παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και άλλοτε για έλλειψη ανθρωπισμού...

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του κόμματός του, ο Ερντογάν πριν λίγες μέρες είπε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις επιχειρήσεις της στη Συρία αν θέλει λύση στο προσφυγικό", ενώ από την άλλη κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Ευρώπη πως "ποδοπατά" τα δικαιώματα των προσφύγων.

"Αυτοί που κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, αυτοί που τους χτυπούν, τους πυροβολούν και προσπαθούν να τους σκοτώσουν, παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων...

...Κοιτάξτε τι κάνουν οι Έλληνες. Αυτό είναι εντελώς απάνθρωπο. Οι Έλληνες ανατρέπουν βάρκες, πυροβολούν, αφήνουν να πεθάνουν τα μωρά και οι μητέρες στην ανοιχτή θάλασσα"...

Είναι φανερό πως ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας αποτύχει να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρώπη, μας κατηγορεί για έλλειψη ανθρωπισμού. Τέτοιες κατηγορίες από τα χείλη ενός τούρκου δικτάτορα ηχούν τουλάχιστον αστείες.

Η επιτυχής αποτροπή αυτή τη φορά από την Ελλάδα μιας δεύτερης μετά το 2015 μεταναστευτικής εισβολής στην Ε.Ε. δίνει την ευχέρεια στην Ευρώπη να ξεπεράσει τη διάσπαση και να τηρήσει συνολικά πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Αν οι εξελίξεις στα ελληνικά σύνορα με την υλική και πολιτική στήριξη της Ε.Ε. αποδειχτούν αποτελεσματικές, η Ένωση θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ενιαία πολιτική και αμυντική υπόσταση που συνιστά σημαντικό βήμα προς την πολιτική της ενοποίηση...

Το αδύνατο σημείο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι πρόσφατα το οποίο ήταν η διαχείριση του μεταναστευτικού, εξελίσσεται σε επιτυχία που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]