Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Βενεζουέλα, η Τουρκία, η Β. Κορέα και η «ανοσία» στον κορονοϊό


Εντύπωση έχει προκαλέσει τόσο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στους ειδικούς που ασχολούνται με τον κορονοϊό ότι αρκετές χώρες οι οποίες πλησιάζουν ή θεωρούνται ότι έχουν το status του «αυταρχικού καθεστώτος» δεν ανακοινώνουν κρούσματα.

Χαρακτηριστική, η περίπτωση της Βόρειας Κορέας, η οποία όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα του ιού αλλά κάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες δοκιμές πυραύλων. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται από τους γνώστες του καθεστώτος ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ φρόντισε να στείλει επιστολή στήριξης προς την Νότια Κορέα, η οποία μεν πλήττεται από τον ιό αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στις χώρες με πάνω από 1,000 κρούσματα (0,4%) και έχει κάνει τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο ανθρώπων από όλες τις χώρες του πλανήτη. Για τους ερευνητές λοιπόν αποτελεί ερωτηματικό το πως την ίδια ώρα, από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχει καταφέρει, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της, να αποφύγει τον ιό. Η μυστικοπάθεια είναι ίδιον άλλωστε του καθεστώτος αφού δεν επιβεβαίωσε επισήμως πόσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού λιμού της δεκαετίας του 1990.


Άλλη μια περίπτωση που προκαλεί ερωτηματικά είναι η Βενεζουέλα, μια χώρα με τραγικές συνθήκες διαβίωσης υπό το σοσιαλιστικό καθεστώς του Νικόλας Μαδούρο. Η Βενεζουέλα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα, παρότι χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία δεν έχουν ξεφύγει από τον ιό. Η ιστοσελίδα Infobae.com τόνισε ότι ο κυβερνήτης της επαρχίας Ζούλια, υποστηρικτής του καθεστώτος διέταξε έρευνα εναντίον δημοσιογράφου ο οποίος προσπάθησε να κάνει ρεπορτάζ στο νοσοκομείο του Μαρακαιμπο. Την ίδια ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε πριν λίγο καιρό τον ιό ως "βιολογικό όπλο" των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Με φόντο τα παραπάνω ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωση του θεωρεί την Αϊτή και τη Βενεζουέλα ως τις πλέον "ευάλωτες" χώρες στην ευρύτερη ήπειρο.

Τέλος εντύπωση έχει προκαλέσει και η περίπτωση της Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία επίσης δεν έχει ανακοινώσει κρούσματα, την ώρα που σύμφωνα έχει κάνει τεστ σε 1.363 ύποπτα κρούσματα, αλλά κανένα δεν βρέθηκε θετικό. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Φατίχ Κοτζά πρόσθεσε δε πως η Τουρκία είναι "καθαρή" από τον ιό, σε όλη την επικράτειά της.

Γιάννης Μαντζίκος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]