Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο σκοπός θα αγιάσει τα μέσα


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Οι τρεις επόμενες βραδιές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επόμενη μέρα, τόσο σε σχέση με τη ρήξη Άγκυρας και Μόσχας, όσο και σε σχέση με το λαθρομεταναστευτικό που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, μιας και 120.000 λαθρομετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στη νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη, ενώ παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται όσο περνούν οι ώρες και απέναντι από τη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά μας στα ανατολικά, απέναντι από τα τουρκικά παράλια!

Μετά το προχθεσινό πατατράκ και το λουτρό αίματος με τους 33 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες, ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά απεγνωσμένα τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ιντλίμπ, και για τον λόγο αυτόν εκβιάζει με το λαθρομεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες και ότι θα τους αφήσει ελεύθερους να εισβάλουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας - σαν να μην έκανε ανερυθρίαστα ακριβώς αυτό στα προηγούμενα χρόνια.

Πλέον, τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι ο Ερντογάν να αλλάξει πολιτική, πράγμα δύσκολο να κάνει, ειδικά με την τουρκική κοινή γνώμη να αλλάζει άποψη ως προς τον ίδιο και την προεδρία του.

Πώς ελήφθη αυτή η απόφαση; Ο Ερντογάν δεν είχε άλλη επιλογή τη στιγμή που τα άρτι αφιχθέντα 33 νέα φέρετρα, με Τούρκους στρατιώτες, που φθάνουν στις οικογένειές τους, δημιουργούν τεράστιο χάσμα στον Τούρκο Πρόεδρο σε σχέση με την τουρκική κοινή γνώμη.


Έτσι, μετά από μία δραματική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, αποφασίστηκε η εκβίαση της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης, προκειμένου να υπάρξουν θετικές αντιδράσεις για την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ, δεδομένης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα και ο εμπνευστής του φιάσκου στη βόρεια Συρία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάπως έτσι, ανακοινώθηκε από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους επίσημα και πέραν πάσης αμφιβολίας πως ανοίγουν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες. Όμως, το τραγελαφικό στην υπόθεση αυτή είναι πως στην πραγματικότητα οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν μετακινηθεί τις τελευταίες ώρες προς τα ελληνικά σύνορα είναι από ελάχιστοι έως καθόλου. Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων που σπεύδει στον Έβρο και στα παράλια αποτελείται από συνηθισμένους λαθρομετανάστες από τρίτες χώρες, και καμία σχέση δεν έχουν με εμπόλεμες περιοχές. Απλά επιθυμούν για προσωπικούς τους λόγους να αλλάξουν παραστάσεις, κάτι όμως που διόλου δεν ενδιαφέρει εμάς, ούτε και μας αφορά.

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες της Παρασκευής, χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Αφρική και άλλες αραβικές χώρες καταφθάνουν στη συνοριακή γραμμή του Έβρου και συγκεντρώνονται στα μικρασιατικά παράλια για να ταξιδέψουν ακάλεστοι, απέναντι στην Ελλάδα - ελάχιστοι είναι οι Σύροι πρόσφυγες μεταξύ τους!

Η ελληνική όμως κυβέρνηση δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, αναμένοντας τους λαθραίους να τους υποδεχθεί όπως στο πρόσφατο παρελθόν, για να τους επιτρέψει αργότερα να καταλύσουν στο Σύνταγμα και να λιαστούν. Αντίθετα, κινητοποίησε στρατό, αστυνομία, ναυτικό και λιμενικό, προκειμένου να σφραγιστούν τα σύνορα, ενώ ο Πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς πως σε κανέναν δεν θα επιτραπεί να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και την αναγκαία βίζα.

Είναι αρκετά όμως όλα αυτά για να ανασχεθούν οι στοχευμένες από τον Ερντογάν και τους συμβούλους του λαθρομεταναστευτικές ροές; Ίσως ναι, ίσως και όχι, μιας και τα πάντα θα κριθούν εκ του τελικού αποτελέσματος - τότε θα κάνουμε ταμείο.

Σε μία συντεταγμένη χώρα όπως η Ελλάδα, όποιος προσπαθεί να εισβάλει στην επικράτειά της, είτε Τούρκος στρατιώτης είναι, είτε λαθρομετανάστης, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "εχθρός” με όλα τα συνεπακόλουθα, από την ελληνική αστυνομία και τον ελληνικό στρατό!

Αυτή θεωρώ είναι η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και η εκλεγμένη από αυτόν ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπακούσει στη βούλησή του και να τιμήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες. Είμαι πεπεισμένος πως θα το πράξει κάποια στιγμή και δεν θα αργήσει, παρά τις πιέσεις που ίσως δεχθεί από το εξωτερικό, όπου κάποιοι χορεύουν στην πλάτη μας, αρνούμενοι όμως να δεχθούν εκείνους που τους αναλογούν και να τους φιλοξενήσουν όπως θα όφειλαν!

Σε κάθε άλλη περίπτωση... είναι λογικό πως ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα για όλους... και θα ήταν κρίμα κάτι τέτοιο να συνέβαινε για τα μάτια του κάθε ανεπιθύμητου λαθρομετανάστη.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε χώρα λαθρομεταναστών, ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ τη χώρα μας να την κάνουν πατρίδα τους! Όσους αληθινούς πρόσφυγες μπορούμε να απορροφήσουμε, θα τους απορροφήσουμε... Όχι όμως τους λαθραίους οικονομικούς μετανάστες ή ανθρώπους που έρχονται με κακούς σκοπούς.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, κάνοντας μια καλή αρχή... απελαύνοντας ως personas non grata ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια της χώρας ΜΚΟ και ξηλώνοντας, αρχίζοντας από αυτές, το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών. Έτσι, θα στερήσει τόσο από τις ίδιες όσο και από την Τουρκία σημαντικά έσοδα και μοχλούς πίεσης και εκβίασης.

Όλα καλά θα πάνε, αρκεί οι κινήσεις που θα γίνουν να γίνουν όπως επιβάλλεται από τις καταστάσεις που διαμορφώνονται.


Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]