Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιτέλους βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αίτια της ήττας τους…


Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας

Χρειάστηκαν 9 μήνες για να κάνουν την αυτοκριτική τους μετά τις επανειλημμένες ήττες τους και αποφάσισαν τελικά ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους.
Βρέθηκαν οι ένοχοι, αποδόθηκε η δικαιοσύνη και έληξε η συνεδρίαση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μετά από ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση των γεγονότων, οι Αριστείδης Μπαλτάς, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της πενταετίας 2015-2019, αλλά και ψάχνοντας να βρουν τα αίτια της εκλογικής τους ήττας, σε ένα κείμενο που παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραμματεία και θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΚΕ για να γίνει εν όψει του συνεδρίου επίσημη θέση του κόμματος.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόνημα που συνέταξαν οι τρεις έγκυροι αναλυτές, για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε οι Ρώσοι που δεν μας στήριξαν και οι Κινέζοι που δεν μας «έπνιξαν» στα γουάν.
«Από κάποιες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Ρωσία ίσως και η Κίνα θα συνέβαλαν και πολιτικά και οικονομικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλέξει τη χώρα από τα δεσμά των μνημονίων και κατ’ επέκτασιν από το ευρώ.»
Ευθύνεται ο Βαρουφάκης που είχε μια «ιδιάζουσα ευθύνη για τη διαπραγματευτική τακτική του πρώτου εξαμήνου» και δρούσε τάχα μόνος του, λες και ήταν υπουργός μιας άλλης κυβέρνηση και όχι του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα είχε μόνο υπουργό οικονομικών και δεν είχε Πρωθυπουργό.
Φυσικά και έχει τεράστιες ευθύνες ο Βαρουφάκης όχι όμως περισσότερες από τον τότε πρωθυπουργό.
Κατηγορούν τον Βαρουφάκη αλλά δεν μας λένε, όταν έβγαινε από τις συνόδους των υπουργών οικονομικών ο Βαρουφάκης για να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό, τι του έλεγε;
Του ανέλυε την «θεωρία των παιγνίων» η του ζητούσε οδηγίες;


Γι αυτούς φταίει η μεσαία τάξη που δεν τους είπε ευχαριστώ και από πάνω, για την στοχευμένη αφαίμαξη και την εξαφάνισή της με ταξικά κριτήρια, φταίνε οι πολίτες που έβλεπαν την χώρα σε κάποιους τομείς να ξεφεύγει από την κανονικότητα και δεν φταίει το δημοψήφισμα-παρωδία, οι κωλοτούμπες και το τρίτο μνημόνιο, τα 86 επιπλέον δις χρέος και τα 15 δις μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Δεν φταίει η υποδούλωση στους δανειστές της τωρινής και μελλοντικής, κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας για 99 χρόνια και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψαν μέχρι το 2060, ούτε η «συμφωνία των Πρεσπών» όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά για την χωρίς όρους υποταγή στα σχέδια των ξένων, χωρίς η χώρα να πάρει απολύτως τίποτα.

Και φυσικά, καμιά αναφορά στις ευθύνες της ηγεσίας, στον καθεστωτισμό, στην αλαζονεία, στην έπαρση και την αμετροέπεια του Αλέξη Τσίπρα όταν λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στον Μητσοτάκη του είπε:
«Είστε πολύ λίγος για μένα κύριε Μητσοτάκη»
Και τρεις μέρες μετά, στις Ευρωεκλογές ο «λίγος» του έριξε 9.5 μονάδες στην πλάτη.

Κατά την κρίση τους φταίνε οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βερναρδάκης, που δεν εκτίμησαν σωστά τις προθέσεις της κοινής γνώμης και παγίδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα σε άστοχες επιλογές και όχι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που με την πολιτική του ανάγκασε τους ψηφοφόρους να του γυρίσουν την πλάτη.

Φταίει η «πολιτικά άστοχη» επιλογή να γίνουν την ίδια μέρα οι Ευρωεκλογές με τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
«Οφείλουμε κατ’ αρχάς να αναγνωρίσουμε ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων.»
Φταίει η Ν.Δ που «το αφήγημα της ΝΔ περί ανάπτυξης, περί επενδύσεων, περί φορολογικής ελάφρυνσης και τα συναφή δεν αντιμετωπίστηκε με την καταλυτική κριτική που απαιτούσε, ώστε να οικοδομηθεί πειστικά και κατ’ αντιδιαστολήν η δική μας στρατηγική στόχευση και προοπτική.»

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε....

Φταίει ο ήλιος που είναι κόκκινος, το φεγγάρι που είναι κίτρινο και ο Δίας που είναι στον Αιγόκερω.

Αυτά και τόσα άλλα φταίνε και όχι
- η ηγεσία του κόμματος,
- οι ανεφάρμοστες θεωρίες τους,
- ο εναγκαλισμός τους με τους ακροδεξιούς του Καμένου,
- οι τριτοκοσμικές του ιδέες,
- οι ιδεοληψίες τους που τις έχει ξεπεράσει ο χρόνος,
- οι ουτοπίες και οι αυταπάτες τους,
- ο Πολάκης, η κυρά Τασία και ο Κατρούγκαλος.

Ξέρουν πολύ καλά και τα λάθη τους και τα αίτια της ήττας τους, αλλά αρνούνται να τα παραδεχτούν, να τα ομολογήσουν.

Ανεύθυνα ανθρωπάκια που προτιμούν να «πεθάνουν» παρά να πουν ΦΤΑΙΜΕ.

Αυτά τα συμπεράσματα τους, μου θυμίζουν την γάτα που σκάβει το χώμα για να κουκουλώσει τις πομπές της.

Έτσι και αυτοί, τα κουκούλωσαν.

Θα βγάλει και έναν λόγο επιδοκιμασίας ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως να ακουστούν κάποιες φωνές αμφισβήτησης, αλλά στο τέλος θα εγκρίνουν το κείμενο και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ομολογούν τουλάχιστον κάτι: Ότι οι προεκλογικές παροχές υπό μορφή επιδομάτων ήταν ένα πρόστυχο παιχνίδι εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων που τους γύρισε μπούμερανγκ.
«Οι προεκλογικές παροχές, όσο δίκαιες, μετρημένες και δικαιολογημένες κι αν ήταν, δεν προφυλάχθηκαν από το να εκληφθούν από αρκετούς ως οιονεί εξαγορά ψήφων.
Θεσμική, βέβαια, και κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά εξαγορά μολαταύτα. Δηλαδή κάτι σαν προσβολή της αξιοπρέπειας ακόμη και πολλών από εκείνους που θα ωφελούνταν.
Και όπως έχουμε μάθει από πολύ παλιά, αλλά και όπως διαπιστώσαμε από τις εμπειρίες της διακυβέρνησης, τούτη είναι προσβολή που ο ελληνικός λαός τιμωρεί.»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]